Rezervari si programari
Varice

Varicele - o afecţiune ce dă bătăi de cap femeilor: cauze, simptomatologie şi metode de tratare

Postat de FORTIUS la 14 Septembrie 2017 (Varice)
Varicele - o afecţiune ce dă bătăi de cap femeilor: cauze, simptomatologie şi metode de tratare

Cunoscute în lumea medicală ca vene varicoase, varicele sunt definite de către specialişti ca fiind, practic, nişte vene largi, proeminente, palpabile şi vizibile la suprafaţa pielii.
De cele mai multe ori, din punct de vedere anatomic, acestea sunt localizate, în special la nivelul coapsei şi al gambei.
Cercetările medicale arată că apariţia lor are un efect neplăcut asupra stilului de viaţă, pe lângă aspectul destul de inestetic produs în urma dilatării venelor. Mai mult, studiile au reliefat un fapt destul de îngrijorător, şi anume, 30% din populaţie şi 60% din populaţia feminină din ţara noastră se confruntă, actualmente, cu simptomele acestei afecţiuni.
În plus, medicii specialişti au ajuns la concluzia că dezvoltarea varicelor este provocată, în principal, de stilul de viaţă tumultuos, specific lumii moderne, în continuă mişcare şi de un interes scăzut pe care pacienţii îl acordă sănătăţii lor.
Paradoxal, statisticile medicale ilustrează o preponderenţă mai mare a evoluţiei bolii în rândul femeilor tinere. 80% dintre femeile de până în 30 de ani suferă de această afecţiune, în timp ce incidenta bolii în cazul populaţiei masculine este de doar 20%.

Varicele: factori declanşatori şi metode de tratare

Din punct de vedere medical, varicele sunt catalogate drept dilataţii ale sistemului venos superficial, cu caracter permanent. Astfel, la nivelul membrelor inferioare, apar ceea ce specialiştii numesc "turgescente" subcutanate, de culoare albăstruie. Localizarea lor se produce, cu preponderenţă, în porţiunea anterioară a gambelor şi pe faţa internă a piciorului.
Boala este produsă de o funcţionare deficitară a sistemului circulator. Astfel, sângele este drenat necorespunzător, iar valvele venoase nefuncţionale face ca acesta să stagneze în vene. Venele îşi pierd adesea din elasticitate, iar circulaţia unidirecţională a sângelui nu funcţionează la parametrii optimi.
Prin urmare, pacienţii sunt predispuşi la declanşarea unor simptome extrem de supărătoare, cum ar fi durerile, senzatia de greutate şi umflare a gambelor, înroşirea sau inflamarea pielii, sau chiar tromboză.

Cum putem scăpa de varice?

Evoluţia tehnicii medicale a avut un efect benefic asupra apariţiei unor metode de tratare minim invazive de ultima oră, care au facilitat procesul de recuperare post-interventie.
Astfel, chirurgia clasică, adesea utilizată în urmă cu mai mulţi ani, care necesită spitalizare şi administrare de anestezice, a fost înlocuită de tehnici moderne. Dintre acestea, cea mai folosită de către medicii specialişti este scleroterapia ghidată ultrasonic în ambulator, pacientul după tratament putând să îşi continue rutina zilnică fără să simtă disconfortul unei intervenţii chirurgicale clasice de eliminare a venei/venelor afectate.
Aceasta înlocuieşte stripping-ul clasic, prezentând o sumedie de avantaje: recuperare imediată, fără durere şi fără cicatrici şi rezultate de durată.
Tehnologia UGFS (scleroterapia cu ghidaj ultrasonic) se bazează pe injectarea precisă, ghidată cu ajutorul ecografului, a agentului sclerozant direct în vena afectată.
Efectul imediat al aplicării agentului îl reprezintă ameliorarea şi dispariţia ulterioară a simptomelor afecţiunii şi a durerii de la nivelul gambei. De asemenea, pacientul poate observa şi o îmbunătăţire a aspectului zonei afectată de varice, iar după 2-3 şedinţe terapeutice, dilataţiile venoase dispar complet.
Reţineţi că aplicarea locală a cremelor nu tratează boala varicoasă, ci doar ameliorează simptomele!