Rezervari si programari
Varice

Ce este scleroterapia?

Postat de FORTIUS la 14 Octombrie 2020 (Varice)
Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este un tratament modern folosit in clinicile specializate pentru eliminarea varicelor și a vaselor de sange sparte (sau venectaziilor) de pe picioare.

Mulți oameni nu știu că există acest tratament foarte eficient pentru eliminarea varicelor și a vaselor de sange de tip păianjen. Varicele și venectaziile au un efect negativ dublu asupra picioarelor unui pacient:

-        Pe de o parte afectează stima de sine, deoarece oamenii se simt inconfortabil datorită aspectului neplăcut pe care varicele îl pot genera: aspect de vene bombate, piele înroșită sau chiar vânătă.  În acest fel femei atractive ajung să prefere să poarte pantaloni și să-și ascundă picioarele

-        Pe de altă parte, varicele și venele de tip păianjen sunt însoțite de simptome care afectează calitatea vieții: dureri, arsuri, roșeață, senzație de greutate și oboseală în picioare - sunt doar unele dintre ele.

Din acest motiv, trebuie spus că varicele nu sunt doar o problemă estetică, ci și o problemă de sănătate și, deși afectează predominant femeile, chiar și bărbații și chiar unii tineri pot suferi de ele.

De ce apar varicele?

Îmbolnăvirea venelor superficiale este de cele mai multe ori rezultatul unei boli a sistemului venos, afecțiune numită insuficientă venoasă. Principala cauză a varicelor este funcționarea proastă a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Varicele sunt dilatații venoase care împiedica revenirea sângelui în mod eficient la inimă. Valvele venoase nu se închid corect și astfel o cantitate de sânge se acumulează în zona respectivă. Acest efect produce o dilatare a venelor care devine astfel vizibilă, producând vene varicoase.

Alte cauze:

- Componenta ereditară

- Vârsta

- Statul îndelungat în picioare

- Ridicatul frecvent de greutăți

- Sarcinile multiple

- Hipertensiunea arteriala

- Defecte la nivelul pereților venelor

- Funcționarea deficitară a sistemelor de reglare a fluxului sanguin

- Obezitatea

 

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia constă în administrarea de injecții cu substanțe numite „agenți sclerozanți” in varicele nedorite. Agenții de sclerozare sunt substanțe chimice care provoacă scleroză, adică întărirea țesutului, mai precis provocarea intenționată a întăririi în scopuri terapeutice.

Odată ce spuma sclerozantă a fost injectată în venă și intră în contact direct cu pereții vasului de sânge afectat, aceasta etanșează și usucă conductele venoase dilatate, realizând astfel reabsorbția și dispariția ulterioară a acestora.

Cine poate face scleroterapie?

Scleroterapia poate fi utilizată în aproape toate cazurile de venectazii și vene varicoase. Cu toate acestea, deoarece această metodă este relativ invazivă, trebuie efectuată atunci când alte metode, cum ar fi utilizarea ciorapilor elastici, nu reușesc să reducă simptomatologia.

În mod ideal, persoana care urmează să fie supusă acestei proceduri nu trebuie să fie supraponderală pentru a asigura vindecarea 100% și a evita apariția altor vase mici.

Câte sesiuni sunt necesare?

Scleroterapia se efectuează în regim de ambulatoriu. Procedura nu necesită anestezie și prezintă un disconfort local extrem de mic.

Numărul de ședințe de scleroterapie variază foarte mult în funcție de fiecare caz. Din acest motiv, deși în unele cazuri poate fi necesară o singură ședință de scleroterapie, există situații în care pot fi necesare mai multe ședințe până la obținerea rezultatului dorit. Pentru a înțelege care este media numarului de injecții, din experiența anilor trecuți îți putem spune ca în cadrul clinicii Fortius Medical peste 75% dintre pacienti nu au nevoie decât de o singură sedință de scleroterapie.

Este foarte important să cunoașteți toate alternativele pentru tratarea varicelor și a venelor de tip păianjen. Astfel, consultarea cu medicul flebolog este primul pas, el va fi cel care vă va spune dacă este necesar să se intervina prin scleroterapie sau să începeti tratamentul mai întai cu ciorapi de compresie. La Fortius Medical rezultatele tratamentului sunt uimitoare. Dr. Ghiță Laura, Medic Specialist Chirurgie Generală recomandă scleroterapia ghidată ultrasonografic UGFS – o procedură revoluționară minim invazivă care vindecă și ajută pacienții să revină cât mai repede la o viață normală.

Beneficiile scleroterapiei

·        Elimină în siguranță varicele fără intervenții chirurgicale, într-un mod simplu, extrem de eficient și confortabil pentru pacient.

·        Este nedureroasa, deoarece disconfortul este similar cu recoltarea de sânge.

·        Scleroterapia nu necesită intervenții chirurgicale, fără operație, fără anestezie, fără alte pregătiri preoperatorii sau postoperatorii.

·        Este o procedură ambulatorie, minim invazivă, și, prin urmare, ușor de repetat de câte ori este necesar, numărul de ședințe depinzând de situatia venelor cu probleme.

·        Această procedură ar trebui să fie însoțită de obiceiuri sănătoase cum ar fi: practicarea de sport constant, alimentație sănătoasă, purtarea ciorapilor de compresie și, cel mai important, vizite periodice la medic pentru a urmări procesul de vindecare in timp.

Cel mai important lucru de știut despre scleroterapie!  În zilele noastre, datorită ritmului alert al vieții, o perioadă scurtă de recuperare este esentială pentru pacienți, așadar avem o veste bună: iți poți relua rutina zilnică imediat după intervenție!