Rezervari si programari

Alergologie

Alergologie

O alergie este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină care nu este, în mod obișnuit, dăunătoare corpului dumneavoastră. Aceste substanțe străine sunt numite alergeni. Acestea pot include anumite alimente, polen sau blana animalelor de companie.
Sistemul imunitar se adaptează în mod normal la mediul înconjurător. De exemplu, atunci când corpul întâlnește părului de la animalele de companie, ar trebui să-și dea seama că este inofensiv. La persoanele cu aceste alergii, sistemul imunitar îl percepe ca un invadator din exterior care amenință organismul și îl atacă.
Alergiile sunt frecvente, iar mai multe tratamente vă pot ajuta să evitați simptomele supărătoare.

 

Cercetătorii nu sunt siguri de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță nepericuloasă, în mod normal, dar străină, intră în organism.
Alergiile au o componentă genetică, ceea ce înseamnă că pot fi transmise de la părinte la copil. Cu toate acestea, doar o sensibilitate generală la reacția alergică este genetică. Alergiile specifice nu sunt transmise. De exemplu, dacă mama este alergică la crustacee, aceasta nu înseamnă neapărat că şi copilul va fi.
Tipurile comune de alergeni includ:

  • produse de origine animală
  • medicamente: antibiotice
  • alimente: grâu, nuci, lapte, crustacee, ouă
  • viermii insectelor: albine, viespi, țânțari
  • mucegai: spori din aer de mucegai
  • plante: polenuri din flori și copaci, precum și rășină din plante, cum ar fi iedera otrăvită și otravă de stejar, ambrozia.
  • altele: latex, metale

Alergiile sezoniere, cunoscute și că febra fânului, sunt unele dintre cele mai frecvente alergii. Acestea sunt cauzate de polenul eliberat de plante. Acestea provoacă:

  • mâncărimi la ochi
  • ochii umezi
  • tuse

Alergiile pot fi diagnosticate în mai multe moduri. În primul rând, medicul vă va întreba despre simptome și va efectua un examen fizic. Va întreba și despre alimentele neobișnuite pe care le-ați mâncat recent și despre eventualele substanțe cu care ați intrat în contact.

Alimentele alergice sunt în mod obișnuit diagnosticate printr-un proces de eliminare. Medicul dumneavoastră vă poate da să urmaţi o dietă de eliminare. Aceasta înseamnă că eliminați anumite alimente din dietă și apoi evaluați simptomele. Apoi, adăugați încet alimentele înapoi în dietă și înregistrați simptomele într-un jurnal de produse alimentare.
Test de piele
În timpul acestui test, pielea este înțepată sau zgâriată cu ace mici care conțin potențiali alergeni. Reacția pielii este documentată. Dacă sunteți alergic la o anumită substanță, pielea va deveni roșie și inflamată.
Test de sânge
Medicul sau alergologul poate, de asemenea, să comande un test de sânge cunoscut sub numele de test radio alergosorbant. Sângele va fi testat pentru prezența anticorpilor care cauzează alergii (celule care reacționează la alergeni).

Alergiile sunt frecvente. Persoanele care sunt expuse riscului de anafilaxie pot afla cum să-și gestioneze alergiile și ce trebuie să facă în situații de urgență.