Rezervari si programari
Varice

Vene varicoase, varice – Tratament prin scleroterapie ghidata ultrasonografic UGFS

Postat de FORTIUS la 09 Decembrie 2020 (Varice)
Vene varicoase, varice – Tratament prin scleroterapie ghidata ultrasonografic UGFS

Ce este scleroterapia ghidată cu ultrasunete?

Tratamentul bolilor venoase a suferit o transformare revoluționară prin folosirea de ultrasunete. Dr. Ghiță Laura, Medic Specialist Chirurgie Generală recomandă scleroterapia ghidată ultrasonografic UGFS – o procedură revoluționară minim invazivă care vindecă și ajută pacienții să revină cât mai repede la o viață normală.

Procedura este atât sigură, cât și foarte eficientă pentru venele inestetice – vase sparte, varicozități, varice, venișoare, telangiectazii, fiind o procedură sigură cu rezultate excelente. Aceasta utilizează cartografierea cu ultrasunete și implică injectarea unui medicament sclerozant în venele varicoase, care determină astfel închiderea acestora. Corpul dizolvă în cele din urmă aceste vene și le absoarbe fără să lase urme, fără cicatrici și fără complicații.

Medicul flebolog se folosește de explorarea sonografică care îi permite să să injecteze cu mare precizie agentul sclerozant în vena afectată, având astfel o rată foarte mare de succes. Pot fi astfel tratate și venele localizate profund, care în mod normal ar fi necesitat intervenția chirurgicală.

Beneficiile UGFS:

·        Procedură rapidă, se realizează în cabinetul medicului flebolog

·        Nu este necesară folosirea de anestezic

·        Fără durerile asociate de obicei operațiilor chirurgicale

·        Timpul de inactivitate al pacientului este puțin sau chiar deloc

·        Se poate relua activitatea zilnică normal imediat

·        Recuperarea este mai rapidă în comparație cu intervenția chirurgicală

Cum functionează scleroterapia?

La început se creează o hartă de diagnostic a venelor varicoase folosind ultrasunete. Această hartă arată cu precizie toate venele anormale și ne ajută să identificăm sursa varicozităților de suprafață.

După ultrasunete, vom amorți zona de tratament cu o cantitate mică de anestezic local pentru confortul pacientului. Folosind cartografierea cu ultrasunete, vom injecta venele anormale cu medicație sclerozantă în timp ce observăm procesul pe monitorul cu ultrasunete.

Odată injectată, vena tratată se va închide și în cele din urmă corpul va dizolva și va absorbi venele închise. Numărul de injecții necesare depinde de cartografierea și severitatea varicelor.

Rezultate

UGFS are o rată de succes de 85-90%. Repetarea tratamentului poate fi necesară în funcție de mărimea venei tratate, poziționarea anatomică a venei, ajustarea prin compresie etc. Odată ce principala sursă de reflux venos a fost tratată cu succes, este posibil să fie nevoie de mai multe sesiuni de scleroterapie (fără ultrasunete). Cu toate astea, la Clinica Fortius aproximativ 80% dintre pacienții tratați nu au mai avut nevoie de o noua intervenție, vindecarea fiind posibilă chiar de la prima injectare.

Ce se întâmplă după tratament?

După incheierea procedurii se vor aplica serie de fașe elastice pe zona afectată și se folosește un ciorap de compresie pentru a exercita o presiune menită să imbunatateasca circulatia venoasa si limfatica și pentru prevenirea sau diminuarea efectelor de umflare a piciorului.

Se recomanda ca pacientii să poarte ciorapii compresivi în timpul zilei timp de 4-7 zile după tratament. La Clinica Fortius fașa elastică și ciorapul compresiv sunt incluse în prețul planului de tratament.

În ziua anterioară procedurii se recomanda ca pacienții să se odihnească. Vor putea să-și reia activitățile normale în ziua următoare tratamentului.

În prima zi se recomandă ridicarea piciorului tratat. De a doua zi se poate relua activitatea zilnică normală, evitând exercițiile grele la picioare. Pacienții pot experimenta un disconfort ușor care poate dura câteva săptămâni după tratament. Ar trebui să se rezolve cu antiinflamatoare sau analgezice ușoare. Pot apărea vânătăi care pot dura 2 - 3 săptămâni și umflături ușoare de-a lungul căii venei tratate din cauza întăririi vasului.

La patru până la șase săptămâni după procedura inițială, pacienții vor trebui să se prezinte la control. In cadrul acestui consult se realizează o nouă cartografiere cu ultrasunete pentru a găsi vene suplimentare care necesită tratament sau pentru a verifica eventualele zone de disconfort.

Concluzii

Pacienții sunt încurajați să-și îmbunătățească stilul de viață pentru a ajuta la prevenirea progresiei bolilor venoase astfel:

-        Purtarea ciorapilor de compresie de 20 mmHg - 30 mmHg

-        Activități fizice regulate

-        Hidratare corectă, multa apă

-        Menținerea unei greutăți sănătoase

-        Ridicarea picioarelor mai sus decât restul corpului în momentele de repaos

Profită de oferta Fortius Medical prin care se oferă o reducere  de 10% din costul tratamentului prin scleroterapie al bolii varicoase după ce se efectuează consultul la medicul flebolog.

Pentru informații suplimentare și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 0374.98.88.38 sau online, direct pe chat!