Rezervari si programari

Dermatită seboreică

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată caracterizată prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate. Mătreaţa şi scuamele sunt, ambele, forme ale dermatitei seboreice. Nu este contagioasă. Sunt afectate tegumentele scalpului, sprâncenelor, frunţii, feţei şi ale şanţurilor nazale.
De asemenea, mai poate fi localizată pe pielea din spatele urechilor, în canalul auditiv extern şi pe tegumentul trunchiului, în special în dreptul sternului sau în pliurile cutanate. Vindecarea necesită îngrijirea adecvată a leziunilor şi monitorizare stării generale şi a evoluţiei sub medicaţie de către un medic dermatolog.

 

Dermatită seboreică nu este o afecţiune care amenință viața, dar este cronică și poate deveni destul de inconfortabilă. Uneori, mâncărimea și roșeața sunt foarte suparatorare, mai ales dacă se întâmplă să apară pe fața sau pe partea superioară a corpului.
Programaţi-vă la un consult la medicul dermatolog, povestiţi-i despre simptomele dumneavoastră și asigurați-vă că sunteți diagnosticat corect.

Pe tegument apar cruste (scuame) albe, care se pot desprinde, rămânând nişte pete roşiatice. Scuamele se fixează pe firele de păr. Ele pot provoca prurit (mâncărimi), dar leziunile sunt de obicei nedureroase, dacă nu apar complicaţii infecţioase.
Cauzele dermatitei seboreice sunt necunoscute.

Printre factorii de risc se numără:

  • stresul
  • temperatura excesiv de caldă şi umedă sau temperatura rece şi uscată
  • spălarea rară cu şampon
  • pielea grasă
  • alte afecţiuni cutanate, precum acneea rozacee, acneea vulgară sau psoriazisul
  • obezitatea
  • boala Parkinson
  • folosirea de loţiuni care usucă pielea, ce conţin alcool
  • lipsa odihnei suficientă

Tratamentele topice sunt soluția cea mai frecvent recomandată pentru focarele de dermatită seboreică. Acestea includ creme și șampoane care conțin corticosteroizi sau hidrocortizon. Dar aceste metode de tratament pot cauza probleme de piele în timp. Deci, ele pot fi folosite doar sub îndrumarea medicului dermatolog.
Gelurile antibacteriene sunt prescrise anumitor persoane ale căror dermatită seboreică este declanșată de bacterii pe scalp. Metronidazolul este ingredientul cel mai frecvent utilizat în aceste geluri. Șampoanele și cremele antifungice sunt de asemenea folosite ca alternative de tratament.

Deși nu este clar ce cauzează dermatita seboreică, există unele declanșatoare pe care majoritatea oamenilor cu această afecțiune par să le aibă în comun. Stresul poate agrava episoadele iritante pentru multe afecţiuni ale pielii, iar dermatita seboreică nu face excepție. Încercați să fiți atenți la ceea ce vă declanșează aceste episoade.
Este posibil ca episoadele dvs. de dermatita să fie conectate la o reacție alergică, așa că încercați să vă amintiţi dacă există ceva neobișnuit sau nou în viaţa dumneavoastră în perioada în care se produce o erupție nouă.
Pentru a evita apariția unei inflamări, evitați să purtați haine de lână sau poliester. În schimb, optaţi pentru țesături cum ar fi bumbacul și mătasea.
Un sistem imunitar slăbit poate contribui, de asemenea, la înrăutăţirea simptomelor. Aveți grijă de dvs. și asigurați-vă că aveți o dietă bogată în vitaminele E, C și K.

Gestionarea dermatitei seboreice a devenit din ce în ce mai bună în ultimii ani, deoarece cercetările descoperă noi metode de tratament holistic.
Dermatită seboreică poate fi controlată prin anumite tratamente la domiciliu și folosind creme topice. Cu ajutorul medicului dermatolog puteți găsi un tratament care să funcționeze. O varietate de metode de tratament sunt disponibile pentru a vă ajuta să evitați posibilele efecte secundare pe termen lung ale cremelor pe bază de cortiozon care va ajută să ţineţi în frâu dermatita seboreică. Cu toate acestea, chiar și cu tratament, vă puteți aștepta ca dermatita seboreică să recidiveze din când în când.