Rezervari si programari

Alergii medicamentoase

Alergii medicamentoase

Sistemul imunitar reacţionează negativ la un medicament printr-o reactie alergică. Această reacție poate avea simptome cum ar fi erupții, febră și probleme de respirație.
Alergia reală la medicamente nu este obișnuită. Mai puțin de 5 până la 10 procente din reacțiile adverse la medicament sunt cauzate de o alergie reală la medicamente. Restul sunt efecte secundare ale medicamentului. Totuși, este important să știți dacă aveți o alergie la medicamente și ce să faceți.

 

Sistemul imunitar vă ajută să vă protejați de boli. Este conceput pentru a lupta împotriva invadatorilor străini, cum ar fi viruși, bacterii, paraziți și alte substanțe periculoase.
Cu o alergie la medicamente, sistemul imunitar vă confundă un medicament care intră în corpul vostru cu unul dintre acești invadatori. Ca răspuns la ceea ce crede că este o ameninţare, sistemul imunitar începe să facă anticorpi. Acestea sunt proteine speciale care sunt programate pentru a ataca invadatorul. În acest caz, atacă medicamentul.
Acest răspuns imun duce la creșterea inflamației, care poate provoca simptome cum ar fi erupții cutanate, febră sau probleme de respirație. Răspunsul imun poate să se întâmple la prima utilizare a medicamentului sau după ce l-ați luat de mai multe ori fără nici o problemă.

Simptomele unei alergii la medicamente pot fi atât de ușoare încât să nu le observați. S-ar putea să nu aveți decât o ușoară erupție.
O alergie severă la medicamente, totuși, poate pune viața în pericol. Ar putea provoca anafilaxie. Anafilaxia este o reacție bruscă, care pune viața în pericol, la un medicament sau alt alergen. O reacție anafilactică se poate produce la câteva minute după ce ați luat medicamentul. În unele cazuri, se poate întâmpla în 12 ore de la administrarea medicamentului.
Simptomele pot include:

  • bătăi neregulate ale inimii
  • probleme de respirație
  • umflături

Anafilaxia poate fi fatală dacă nu este tratată imediat. Dacă aveți oricare dintre simptome după ce ați luat un medicament, mergeți la cel mai apropiat spital sau sunaţi o ambulanţă.