Rezervari si programari

Curenţii diadinamici

Curenţii diadinamici

Ai 20% REDUCERE din costul planului de tratament în această lună!
SUNĂ ACUM la 0374 98 88 38 sau vorbește cu noi pe CHAT!
Medici cu peste 10 ani experiență!

 

Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electro-terapie, care utilizează un curent scăzut pentru efectul său analgezic și spasmolitic.
Curenții diadinamici sunt curenți amestecați, care folosesc efectele aplicării concomitente a curenţilor galvanic și Faraday sau a altor curenți cu impulsuri asemănătoare. Componenta curentului galvanic este combinată cu componentă de impuls.
Curenții impulsurilor asemănătoare sinusoidelor au un efect inhibitor sau de favorizare, care depinde de frecvență, intensitate și alți parametri. Curentul cu efect predominant inhibitor are frecvența de 100 Hz, curentul cu frecvența de 50 Hz acționează mai degrabă dinamogen, adică provocând excitarea și susținerea tonusului muscular, elimină edemele, reducând durerea și crescând tonusul muscular.
Procedura trebuie prescrisă de un medic, care trebuie să precizeze locul unde curenţii trebuie aplicaţi și caracteristicile necesare ale tipului de curent.

 

Bolile algice ale aparatului locomotor, în reumatismul articular cât şi în cel abarticular, în traumatismele şi sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice şi multe altele.
Mai este recomandat în: dureri în spondilită anchilozantă, discopatie, boli degenerative comune, nevralgie şi sindroame de compresie, sindroame vasculare, condiţii post-traumatice, tulburări vegetative.

  • Ameliorarea durerilor
  • Îmbunătăţirea circulaţiei periferice
  • Normalizarea funcţiilor sistemului vegetative
  • Relaxarea muşchilor
  • Bun efect tonizant determinând totodată contracţia muscular
  • Efect vasodilatator
  • Combinaţi electroterapia cu masajul şi kinetoterapia
  • În perioada tratamentului, dedicaţi-vă în totalitate procesului de recuperare
  • Încercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă
  • Nu întrerupeţi tratamentul decât atunci când este neapărat necesar

Efectul analgezic al curenților diadinamici se bazează pe stabilirea unei limite la care fluxul de curent devine dureros. Prin reducerea valorii actuale la un nivel sub pragul durerii și efectuarea unei proceduri de tratament de numai 30 de secunde, putem obține efectul unei toleranțe sporite la durere. O serie de tratamente pot ameliora simptomele care durează până la câteva zile. Tratamentele sunt deosebit de eficiente atunci când pacientul se confruntă cu dureri nu foarte severe, dar disruptive datorită cronicizării.
În timp ce efectuăm tratamentul cu aplicarea curenților diadinamici, ar trebui să fim conștienți de faptul că acestea sunt curenți unipolari. Acest lucru implică mare atenţie atât la curățenia electrozilor și plăcuțelor, cât și la controlul foarte atent al valorii pentru a evita arsurile pielii.
Curenții diadinamici se bazează pe unde de joasă frecvență care, din păcate, au o penetrare superficială în țesut, în cazul plasării electrozilor unul lângă celălalt.
Protocolul terapeutic este stabilit numai de medicul specialist în medicină fizică şi recuperare medicală. Aceasta deoarece curenţii diadinamici pot provoca arsuri dacă sunt administraţi incorect. Potrivit specialistului, dacă în timpul tratamentului apare aşa-numitul „fenomen de acomodare", adică acesta nu mai are efectul scontat, nu se creşte intensitatea curentului, ci se inversează polaritatea sau se folosesc succesiv mai multe tipuri de curent.

Curenţii diadinamici nu se folosesc în cazul persoanelor care prezintă leziuni, de tipul dermatozelor. Ei mai sunt contraindicaţi persoanelor care au implantat un pacemaker (aparat care transmite impulsuri electrice miocardului) ori alte stimulatoare electrice.
Totodată, sunt exceptate de la folosirea curenţilor diadinamici gravidele, persoanele care prezintă tulburări circulatorii şi cele bolnave de cancer. Hipertensivii şi persoanele cu TBC trebuie să ceară sfatul medicului curant înainte de administrarea acestei terapii.