Rezervari si programari

Carcinomul

Carcinomul

Carcinomul este un tip de cancer care se dezvoltă în ţesuturile pielii, în special în acele porţiuni ale pielii care sunt expuse la soare.
Ca şi în cazul altor tipuri de cancer, carcinomul apare când razele UV ale soarelui distrug ţesutul pielii şi celulele noi de refacere a pielii se dezolta necontrolat, acestea dezvoltându-se malign.
Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer din lume, existând mai multe tipuri ale acestuia.

 

Cel mai frecvent este carcinomul celular bazal, care este localizat cel mai adesea pe tegumentele expuse radiaţiilor solare, mai exact pe faţă, pe picioare, pe torace şi pe scalp. Acest tip de cancer evoluează lent şi rareori se împrăştie şi la alte organe ale corpului, dacă nu este diagnosticat din timp, de către un medic dermatolog
Este unul dintre tipurile de cancer care recidivează frecvent. Se manifestă prin apariţia unor mici formaţiuni care au forma unei cupole. La început, acestea sunt de culoare roz. Mai poate să apară şi mici ulceraţii, care chiar dacă dau semne de vindecare, acest lucru nu se întâmplă.

Aproape toate carcinoamele bazocelulare se dezvoltă pe părți ale corpului expuse frecvent la soare. Tumorile se pot dezvolta pe față, urechi, umeri, gât, scalp și brațe. În cazuri foarte rare, se dezvoltă tumori pe zone care nu sunt adesea expuse la lumina soarelui.
Carcinoamele bazocelulare sunt de obicei nedureroase. Singurul simptom este creșterea sau modificarea aspectului pielii. Există diferite tipuri de carcinoame bazocelulare, fiecare cu aspect diferit:

 • Pigmentar: Acest tip apare ca o leziune maro, albastră sau neagră, care are adesea o margine translucidă și ridicată.
 • Superficial: Acest tip are aspectul unui plasture roșu pe piele, adesea plat. Acesta continuă să crească și are adesea o margine ridicată. În mod obișnuit, apare pe spate sau pe piept.
 • Nonulcerativ: Acest tip apare ca un dâmb pe piele, care este alb, de culoare pielii sau roz. Este adesea translucid, cu vasele de sânge vizibile. Acesta este cel mai frecvent tip de carcinom. Acesta apare cel mai frecvent pe gât, urechi și față.
 • Moderat diferenţiat: Acesta este cel mai puțin comun tip de carcinom. Se aseamănă, în mod obișnuit, cu o leziune asemănătoare cu cicatricile, cu aspect alb și ceară și fără graniță definită. Acest tip de carcinom poate indica o formă deosebit de invazivă.
 • Bazocuamos: Acest tip de carcinom poartă trăsături atât de bazocelular, cât și de carcinom cu celule scuamoase, un alt tip de cancer de piele. Este extrem de rar, dar este mai probabil să se metastazeze mai repede în comparație cu alte tipuri de cancer de piele.

Cancerul de piele, inclusiv carcinomul bazocelular, este cauzat în principal de expunerea la soare pe termen lung sau la ultraviolete (UV). Aceste tipuri de cancer pot fi de asemenea cauzate de o expunere ocazională intensă, care duce adesea la arsuri solare.
În cazuri mai rare, alți factori pot determina BCC. Acestea includ:

 • Expunerea la radiații
 • Expunerea la arsenic
 • Complicații ale unor răni provenite din cicatrici, infecții, vaccinări, tatuaje și arsuri
 • Afecțiuni cronice inflamatorii ale pielii

Odată diagnosticat cu carcinomul bazocelular, există o probabilitate foarte mare de recurență.

Există o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea apariției BCC. Unii dintre acești factori de risc includ:

 • O predispoziţie familială
 • Piele mai deschisă la culoare
 • Pistrui
 • Sindroame care cauzează cancer de piele, cum ar fi tulburări ale pielii, sistemului nervos sau glandelor endocrine
 • Păr roșu sau blond sau ochi de culoare deschisă
 • Bărbaţii mai mult decât femeile

Există și alți factori de risc nongenetici. Acestea includ:

 • Vârsta crescută corelată cu risc crescut
 • Expunerea cronică la soare
 • Arsuri solare severe, în special în timpul copilăriei
 • Cei care locuiesc la o altitudine mai mare sau o locație însorită
 • Expunerea la radioterapie
 • Expunerea la arsenic
 • Cei care au luat medicamente imunosupresoare, mai ales după o intervenție chirurgicală de transplant

Primul pas în diagnosticare va fi o programare pentru o consultative la medicul dermatolog. În timpul consultului medicul va efectua o dermatoscopie pentru identificarea potenţialelor carcinoame. Va întreba, de asemenea, despre istoricul medical, inclusiv istoricul familial al cancerelor cutanate.
Dacă medicul dermatologul descoperă orice decolorare sau excrescenţă îngrijorătoare, urmează o biopsie a pielii. Pentru a face acest lucru, se va injecta un agent de anestezie local în piele înainte de a extrage un mic eșantion de leziune pentru testare. Biopsia va fi cercetată sub microscop pentru a căuta elementele caracteristice cancerului de piele.
Medicul dermatolog va elimina excrescenta dacă descoperă carcinomul. Dacă aveți o formă agresivă, medicul dumneavoastră poate efectua o biopsie a ganglionilor limfatici pentru a verifica metastazele.

Tratamentul pentru carcinomul bazocelular implică înlăturarea acestuia. Medicul vă va recomanda un tratament în funcție de tipul de carcinom pe care îl aveți, de dimensiunea leziunii și de localizarea leziunii. Opțiunile de tratament includ:
Chiuretare și electrocauterizare
În această procedură, excrescenţa este răzuită cu o chiuretă. Locul tumoral este apoi necrozat cu un ac electrocauterizator. Aceasta variant este extrem de eficientă, în special în cazul leziunilor mici, deși poate să nu fie la fel de eficace în cazul carcinoamelor agresive sau în locurile considerate cu risc ridicat. Poate lăsa o cicatrice rotundă, albă. Această procedură are o rată de succes de 95 de procente.
Chirurgie de excizie
Medicul dermatolog va elimina carcinomul și granița din jur a pielii normale în jurul acesteia cu un bisturiu. Această procedură necesită suturi pentru a închide locul chirurgical. Această metodă este adesea folosit pentru carcinoamele mai avansate, care sunt expuse riscului de afectare a pielii înconjurătoare. Poate lăsa o cicatrice mică. Această procedură are o rată de succes de 95 de procente.
Microchirurgia
Medicul va elimina stratul subțire de țesut care conține tumoarea. Stratul de țesut excizat va fi trimis în laborator pentru un examen anatomopatologic.
Această procedură poate salva țesuturi sănătoase și are cea mai mare rată de vindecare, de aproximativ 99%. Este adesea folosită pentru tumori mari sau tumori în zone foarte vizibile, cum ar fi fața sau gâtul.
Criochirurgia
Criochirurgia este folosită pentru cancerele care sunt mici și nu se extind foarte departe în piele. Medicul dermatolog poate îngheța și distruge celulele canceroase cu azot lichid. Acest lucru prezintă riscul de afectare a nervilor la locul intervenţiei, ceea ce poate afecta simţul tactil în zonă.
În cazul criochirurgiei nu este necesară excizia, deși se utilizează anestezia locală.

Urmările tratamentului carcinomului bazocelular sunt adesea minore și ușor de recuperat.
Cicatricile sunt un efect comun al tratamentului. Pentru a diminua aspectul cicatricilor, urmați instrucțiunile pe care vi le oferă medicul dermatolog. Aceste instrucțiuni vor include:

 • Păstrați locul exciziei curat.
 • Aplicați unguentele recomandate de medicul dermatolog de mai multe ori pe zi pentru a ajuta zona să se vindece și păstrați-o acoperită cu un bandaj.
 • Țineți rana umedă. Acest lucru îl va ajuta la vindecare.