Rezervari si programari
Varice

Varicele, o problemă care trebuie tratată acum!

Postat de FORTIUS la 05 Septembrie 2023 (Varice)
Varicele, o problemă care trebuie tratată acum!

Ce sunt varicele?

Funcția principală a venelor este de a returna sângele din corp la inimă. Contracțiile musculare de la picioare ajută la realizarea acestui lucru împingând fluxul sanguin în sus, împotriva gravitației. Varicele afectează mai ales picioarele, deoarece după ce arterele trimit sânge oxigenat de la inimă spre zonele periderice ale corpului, venele trebuie să lucreze împotriva gravitației pentru a trimite sângele înapoi la inimă. Valvele din vene se deschid pentru a permite fluxul de sânge să revină la inimă iar apoi supapele ar trebui să se inchidă pentru a împiedica sângele să se întoarcă pe o direcție greșită. La unii oameni, aceste valve sunt deteriorate sau slabe, permițând sângelui să curgă înapoi și să se acumuleze în vene. Colectarea de sânge face ca venele să se umfle, să se răsucească și să se deformeze formând varice.

La unii pacienți, varicele nu provoacă simptome și sunt doar o problemă estetică. Cu toate acestea, majoritatea suferă de simptome incomode cum ar fi dureri, arsuri, mâncărimi, decolorare a pielii, ulcerații și multe altele. Vremea rece poate agrava unele dintre aceste simptome, dar pot fi prevenite cu ușurință cu puțină îngrijire suplimentară.

Ce se întâmplă cu varicele vara?

Vara suntem preocupați de sănătatea pielii noastre și aplicăm cremă cu protecție solară pentru a preveni acțiunea razelor UV asupra pielii pentru a evita îmbătrânirea și cancerul de piele. Dar expunerea la soare poate face ca venele de tip păianjen să devină vizibile prin descompunerea colagenului, pierderea elasticității pielii și slăbirea vaselor de sânge de sub piele. Pacienții ne povestesc uneori că au stat la soare pentru a se bronza, în ideea de a reduce vizibilitatea acestor vene, însă acest lucru le-a făcut de fapt și mai vizibile. Și, deși soarele nu poate provoca vene varicoase, căldura le poate afecta determinând dilatarea și mărirea acestor vene - agravându-le și exacerbând simptomele. Pacienții noștri care au făcut recent un tratament pentru varice ar trebui să evite și soarele, deoarece acesta poate provoca modificări ale pigmentului pielii.

Ce se întâmplă cu varicele iarna?

Temperaturile ușor mai scăzute au de fapt efecte pozitive asupra venelor, făcându-le să se micșoreze și facilitând funcționarea corectă a supapelor. Acest lucru poate duce la mai puține crampe și mai puține umflături și dureri. Cu toate acestea, frigul nu este ideal pentru vene, deoarece poate agrava anumite simptome. Când temperaturile scad, modificările presiunii atmosferice pot face ca sistemul circulator să fie mai puțin eficient, ceea ce poate provoca probleme venelor varicoase existente. Creșterea în greutate în timpul iernii poate provoca, de asemenea, mai mult stres asupra articulațiilor și venelor, făcând mai greu pentru organism să pompeze sângele oxigenat înapoi la inimă.

Mai mult de atât, aerul uscat din interior poate usca pielea, ceea ce poate cauza formarea de ulcerații dureroase (răni deschise) peste varice.

Cum se pot trata varicele acasa?

Varicele nu pot fi vindecate cu tratamente la domiciliu. Cu toate acestea, există măsuri de autoîngrijire care pot ajuta la gestionarea simptomelor, ameliorarea durerii și prevenirea agravării afecțiunii.

Ce se poate face acasă este purtarea ciorapilor compresivi, care funcționează prin strângerea picioarelor pentru a ajuta venele să urce sângele înapoi spre inimă, în loc să se acumuleze în varice. Ciorapii de compresie trebuie purtati toata ziua, dar scoși inainte de a merge la culcare, deoarece picioarele fiind în poziție orizontală, sângele se poate întoarce la inimă în mod normal, iar șosetele nu sunt necesare. În funcție de severitatea varicelor, medicul flebolog stabilește un anumit nivel de compresie.

Ce se mai poate face pentru ameliorarea simptomatologiei?

·        Mișcare, exercițiu fizic, de preferat cu șosete compresive – una, două plimbări de 10 minute în jurul casei sau sus și jos pe scări

·        Pierderea excesului de greutate

·        Evitarea hainelor strâmte

·        Ridicarea picioarelor deasupra inimii când stăm in repaos

·        Evitarea perioadelor lungi de stat pe loc în picioare sau așezat

·        Utilizarea unei creme hidratante pentru a calma pielea uscată de pe picioare

·        Hdratare corespunzătoare și atenție la sarea în exces

 Cât sunt de periculoase varicele?

Varicele se încadrează într-un spectru mai larg de probleme legate de insuficiența venoasă. De obicei se manifestă ca vene de tip păianjen, moment în care venele sunt mai vizibile decât de obicei, dar sunt încă foarte mici și nedureroase. Pe măsură ce continuă să se mărească, progresează în varice, dar este posibil să nu provoace încă niciun simptom. În acest moment ele prezintă un risc redus și eventual deranjează din punct de vedere estetic. Din păcate această afecțiune este o problemă progresivă care nu dispare de la sine și de continuă să se agraveze de-a lungul anilor.

Lăsate netratate, varicele pot provoca o serie de simptome, cum ar fi:

·        Senzația de greutate în picioare

·        Oboseală

·        Umflarea picioarelor

·        Dureri

·        Mâncărimi și eczeme

·        Sângerări

·        Decolorarea permanentă a pielii din cauza depunerilor de fier din zonă

·        Piele care se sensibilizează și se poate rupe ducând la răni frecvente și chiar la ulcere venoase

·        Tromboflebita superficială

Varicele în general nu amenință direct viața și nu sporesc neapărat șansele la tromboză venoasă profundă însă simptomele progresive pe care le provoacă sunt supărătoare. Și chiar și pentru cei care nu sunt deranjați de aceste simptome, se poate ajunge la un punct în care trebuie acționat în privința lor deoarece rănile frecvente sunt greu de gestionat. Și trebuie reiterat: varicele nu vor dispărea de la sine.

Care sunt opțiunile de tratament pentru varice?

Tratamentul începe aproape întotdeauna cu ciorapi compresivi, adică ciorapi care aplică presiune pe venele picioarelor, ajutând la golirea și micșorarea venelor varicoase înapoi la o dimensiune normală. Aceștia pot ajuta la gestionarea venelor varicoase în stadiu incipient, împiedicându-le să progreseze.

Ulterior se recomandă o procedură specială pentru a trata permanent varicele simptomatice, denumită scleroterapie. Aceasta nu este o intervenție chirurgicală majoră și poate fi efectuată în cabinetul medicului flebolog sau ca o procedură în ambulator. Scleroterapia constă în administrarea de injecții cu substanțe numite „agenți sclerozanți” in varicele nedorite. Aceasta etanșează și usucă conductele venoase dilatate, realizând astfel reabsorbția și dispariția ulterioară a acestora.

La Fortius Medical rezultatele tratamentului sunt uimitoare. Dr. Ghiță Laura, Medic Specialist Chirurgie Generală recomandă scleroterapia ghidată ultrasonografic UGFS – o procedură revoluționară minim invazivă care vindecă și ajută pacienții să revină cât mai repede la o viață normală. Noi vă așteptăm pentru tratamentul varicelor chiar în această toamnă, pentru programare la un specialist în chirurgie vasculară sunați chiar astăzi la telefon 0374.98.88.38!

 

Sources:

https://www.cardio.com/blog/does-weather-affect-varicose-veins

https://www.azuravascularcare.com/infoveins/why-autumn-is-the-best-time-to-treat-varicose-veins/

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2022/mar/when-should-i-worry-about-varicose-veins/

https://theveininstituteofhunterdon.com/5-ways-to-care-for-varicose-veins-in-winter/