Rezervari si programari

Varice

Varice

Venele varicoase, cunoscute şi sub numele de varicoze sau varice, apar atunci când venele se extind, se dilată şi se umplu cu sânge. În mod normal varicele sunt vene umflate şi crescute, care au o culoare alb-violet sau roşie. Ele sunt adesea dureroase.

Afecţiunea este foarte frecventă, mai ales la femei. Aproximativ 25% din toţi adulţii au vene varicoase. În cele mai multe cazuri, venele varicoase apar pe zona inferioară a picioarelor.

 

Problemele legate de vene devin una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume.

Aproximativ 40% din populaţia europeană poate fi afectată de insuficienţa venoasă cronică, o afecţiune care poate duce la probleme mai serioase, inclusiv vene varicoase. Insuficientă venoasă cronică  se manifestă prin picioare grele şi glezne umflate la sfârşitul zilei. De asemenea, pot apărea dureri sau cârcei în picioare mai ales pe timpul nopţii.

Aceste simptome apar atunci când supapele din vene sunt deteriorate şi devine dificil ca sângele să se deplaseze în sus spre inimă împotriva gravitaţiei. Venele au valve cu sens unic care împiedică curgerea sângelui înapoi. Când aceste valve eşuează, sângele începe să se colecteze în vene. Cu timpul, valvele defectuoase pot avea ca rezultat vene varicoase - vene răsucite, asemănătoare unei frânghii, de culoare albăstruie sau violetă, vizibile sub piele.

Cele mai comune cauze sunt următoarele:

- Sarcina

- Menopauza

- Vârsta peste 50 de ani

- Statul în picioare pentru perioade lungi de timp

- Obezitate

- Istoric familial de vene varicoase

Medicul vă va examina picioarele şi venele vizibile în timp ce staţi sau în picioare pentru a diagnostica varicele. Vă va întreba despre orice durere sau simptome pe care le-aţi experimentat.

Medicul dvs. poate solicita ulterior o verificare cu ultrasunete pentru a vedea cum este fluxul sanguin. Acesta este un test neinvaziv care utilizează unde de sunet de înaltă frecvenţă care permite medicului să vadă cum curge sângele în vene.

În funcţie de localizarea varicelor, se poate face o venogramă pentru a evalua în profunzime venele afectate. În timpul acestui test, medicul dumneavoastră injectează un colorant special în picioare şi foloseşte raze X pe zona afectată. Colorantul va apărea pe razele X, oferind medicului dumneavoastră o imagine mai bună asupra modului în care curge sângele.

Teste suplimentare precum ultrasunete sau venograme va asigura ca o altă afecţiune medicală, cum ar fi cheagul de sânge sau blocajul, nu cauzează durerea şi umflarea picioarelor şi este vorba doar de varice.

În general, medicii sunt conservatori atunci când tratează vene varicoase. Veţi fi sfătuit probabil să vă schimbaţi stilul de viaţă, înainte să încercaţi tratamente mai agresive.

Următoarele modificări pot ajuta la prevenirea formării sau agravării venelor varicoase:

- Evitaţi să staţi în picioare pentru perioade lungi de timp.

- Pierdeţi în greutate sau menţineţi o greutate sănătoasă.

- Faceţi exerciţii pentru a vă îmbunătăţi circulaţia.

- Utilizaţi şosete sau ciorapi de compresie.

Dacă aveţi deja vene varicoase, trebuie să vă adaptaţi stilul de viaţă pentru a preveni vene varicoase noi. De asemenea, trebuie să vă ţineţi picioarele ridicate ori de câte ori vă odihniţi sau dormiţi.

 

Ciorapi de compresie

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să purtaţi şosete sau ciorapi de compresie speciali. Aceştia pun suficientă presiune asupra picioarelor, astfel încât sângele să poată curge mai uşor spre inimă. De asemenea, acestea scad umflarea picioarelor.

Nivelul de compresie variază iar cele mai multe tipuri de ciorapi de compresie sunt disponibili în farmacii sau magazine care comercializează dispozitive medicale.

Intervenţie chirurgicală

Dacă modificările stilului de viaţă nu funcţionează sau dacă venele varicoase cauzează o mulţime de dureri sau vă dăunează sănătăţii generale, medicul dumneavoastră ar putea încerca o procedură invazivă.

Legarea şi extirparea venelor cu probleme este un tratament chirurgical care necesită anestezie. În timpul procedurii chirurgul face tăieturi în piele, taie vena varicoasă şi o îndepărtează prin incizii. Deşi s-au dezvoltat variaţii actualizate ale operaţiilor de extirpare a venelor, acestea sunt mai puţin frecvente, deoarece  în acest moment sunt disponibile opţiuni mai noi, mai puţin invazive. 

Alte opţiuni de tratament

În prezent, sunt disponibile o mare varietate de opţiuni de tratament minim invazive pentru vene varicoase. Acestea includ:

- Scleroterapia, folosind o injecţie chimică lichidă sau spumă pentru a bloca o venă mai mare

- Microscleroterapie, folosind o injecţie chimică lichidă pentru a bloca vene mici

- Chirurgia cu laser, folosind energia luminii pentru a bloca o venă

- Terapia de ablaţie endovenoasă, folosind undele de căldură şi radiofrecvenţa pentru a bloca o venă

- Intervenţia chirurgicală a venelor endoscopice, utilizând o cameră video mică inserată printr-o mică incizie în locul de blocare al unei vene

Trebuie să discutaţi întotdeauna cu medicul despre opţiunile de tratament şi riscurile aferente înainte de a alege o metodă. Metoda recomandată poate depinde de simptomele, mărimea şi localizarea venei varicoase.