Rezervari si programari

Electrocardiograma

Electrocardiograma

O electrocardiogramă este un test simplu, nedureros care măsoară activitatea electrică a inimii. Este, de asemenea, cunoscut ca un ECG sau EKG. Problemele cardiace afectează adesea activitatea electrică a inimii. Medicul vă poate recomanda un EKG dacă aveți simptome sau semne care pot sugera o problemă cardiacă, cum ar fi:

Un EKG vă ajută medicul să determine cauza simptomelor, împreună cu tipul de tratament care ar putea fi necesar.
Dacă aveți vârsta de 50 de ani sau mai mult sau dacă aveți un istoric familial de boli de inimă, medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să vă recomande efectuarea unui test EKG pentru a căuta semne timpurii ale bolilor de inimă.

 

O electrocardiogramă este rapidă, nedureroasă și inofensivă. Medicul sau asistenta medicului atașează 12 până la 15 electrozi folosind un gel pe piept, brațe și picioare. În cazul în care pacientul are pilozitate în zona pieptului este recomandat să vină epilat în acea zonă sau înainte de a se monta aparatul de EKG asistenta va rade pilozitatea de pe acea zonă. Acești electrozi sunt atașați la cablurile electrice care sunt apoi atașate la aparatul EKG.
În timpul testului, va trebui să stați încă pe o masă în timp ce aparatul înregistrează activitatea electrică a inimii dvs. și pune informațiile pe un grafic. Asigurați-vă că staţi cât mai liniştit posibil și respirați în mod normal. Nu trebuie să vorbiți în timpul testului.
După procedură, electrozii sunt îndepărtați și eliminați. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute.

O electrocardiogramă înregistrează imaginea activității electrice a inimii dvs. pentru timpul în care sunteți monitorizat. Cu toate acestea, unele probleme de inima vin și pleacă, nu vă afectează constant. În aceste cazuri, este posibil să aveți nevoie de o monitorizare mai lungă sau mai specializată.

Test de stres
Unele probleme cu inima apar doar în timpul exercițiilor fizice. În timpul testelor de stres, veți efectua un EKG făcând exerciții fizice. De obicei, acest test se efectuează în timp ce vă aflați pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă staționară.

Holter Monitor
De asemenea, cunoscut ca un monitor EKG ambulator, un monitor Holter înregistrează activitatea inimii dvs. în decurs de 24 până la 48 de ore, în timp ce mențineți un jurnal al activității dvs. pentru a ajuta medicul dumneavoastră să identifice cauza simptomelor. Electrozii înregistrează informațiile pe un monitor portabil, cu baterie, pe care îl puteți purta în buzunar, pe centură sau pe o curea de umăr.

Înregistrator de evenimente
Simptomele care nu se întâmplă foarte des pot necesita înregistrarea evenimentelor. Este similar cu un monitor Holter, dar înregistrează activitatea electrică a inimii doar atunci când apar simptome. Unele înregistratoare de evenimente se activează automat atunci când detectează simptomele. Alte înregistratoare de evenimente vă solicită să apăsați un buton atunci când simțiți simptome.

Evitați să consumați apă rece sau să faceți exerciții înainte de EKG. Apă rece poate provoca schimbări în modelele electrice pe care le înregistrează testul. Exerciţiile fizice pot creşte ritmul cardiac şi pot afecta rezultatele testelor.

În cazul în care EKG-ul dvs. are rezultate normale, medicul dumneavoastră vă va comunica imediat după efectuarea testării. Un EKG vă poate ajuta medicul să determine dacă:

  • Inima bate prea repede, prea lent sau neregulat
  • Aveți un atac de cord sau ați avut anterior un atac de cord
  • Aveți defecte cardiace, inclusiv inima mărită, circulaţie sanguină proastă sau defecte congenitale
  • Aveți probleme cu valvele inimii
  • Aveţi arterele blocate sau boala coronariană

Medicul dumneavoastră va utiliza rezultatele EKG-ului pentru a determina dacă medicamentele sau tratamentul vă pot îmbunătăți afecţiunea cardiacă.