Rezervari si programari

Acneea

Acneea

Acneea reprezintă o afecţiune inflamatorie a pielii. Aceasta se manifestă prin mai multe feluri - diferite pustule, papule sau doar puncte de inflamaţie pe care le numim în general "coşuri".
Acneea este o afecțiune dermatologică la nivelul glandelor sebacee şi lezională a foliculilor poli-sebaceu, împiedicându-se eliminarea sebumului produs de glandele sebacee, astfel determinându-se multiplicarea unei bacterii prezentă în interiorul porilor blocați.

 
 • Producția excesivă de sebum
 • Bacterii
 • Hormoni
 • Celulele moarte ale pielii
 • Părul crescut sub piele

Acneea este, de obicei, asociată cu fluctuațiile hormonale înregistrate în timpul adolescenței dar şi adulții pot experimenta acneea. Aproximativ 17 milioane de americani au acnee, devenind una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii atât la copii, cât și la adulți.
Identificarea tipului de acnee este cheia succesului tratamentului. Acneea poate fi neinflamatoare sau inflamatoare. Subtipurile de acnee din aceste două categorii includ:

 • Punctele negre
 • Punctele albe
 • Papule
 • Pustule
 • Noduli
 • Chisturi

Este posibil să aveți mai multe tipuri de acnee - unele cazuri pot fi chiar suficient de severe pentru a justifica o vizită la medicul dermatolog.

Acneea noninflamatorie include punctele negre și albe. În mod normal, acestea nu provoacă umflături. De asemenea, acestea răspund relativ bine la tratamentele fără prescripție medicală (medicamentele OTC).
Acidul salicilic este adesea folosit pentru tratamentul acneei, în general, dar de obicei funcționează cel mai bine pe acnee noninflamatorie. Exfoliază în mod natural pielea, îndepărtând celulele moarte ale pielii care pot duce la puncte negre și albe. Căutați acidul salicilic în produse de curățare, apă tonică și creme hidratante.
Comedoane deschise (puncte negre)
Punctele negre apar atunci când un por este înfundat de o combinație de sebum și celule moarte ale pielii. Partea superioară a porilor rămâne deschisă, în ciuda faptului că restul este înfundat. Acest lucru are ca rezultat culoarea negru caracteristică văzută pe suprafață.
Comedoane închise (puncte albe)
Punctele albe se pot forma, de asemenea, atunci când un por se înfundă de sebum și de celulele moarte ale pielii. Dar, spre deosebire de punctele negre, partea superioară a porilor se închide. Arată ca o mică buclă care iese din piele.
Punctele albe sunt mai greu de tratat deoarece porii sunt deja închişi. Produsele care conțin acid salicilic sunt cele mai bune în tratamentul lor. Retinoidele topice dau cele mai bune rezultate pentru acneea comedonală însă sunt disponibile pe bază de prescripție medicală.

Coşurile roșii și umflate sunt denumite acnee inflamatorie.
Deși celulele de sebum și celulele moarte ale pielii contribuie la acneea inflamatorie, bacteriile pot, de asemenea, să joace un rol în înfundarea porilor. Bacteriile pot provoca o infectare adâncă sub suprafața pielii. Acest lucru poate duce la pete dureroase de acnee, care sunt greu de eliminat.
Papule
Papulele apar atunci când pereții din jurul porilor se descompun datorită inflamației severe. Acest lucru are ca rezultat pori înfundați, care sunt dureroşi la atingere. Pielea din jurul acestor pori este, de obicei, roz.
Pustule
Pustulele se pot forma, de asemenea, atunci când pereții din jurul porilor se descompun. Spre deosebire de papule, pustulele sunt umplute cu puroi. Aceste umflături ies din piele și de obicei sunt de culoare roșie. Ei au adesea capete galbene sau albe pe partea de sus.
Nodulii
Nodulii apar atunci când porii înfundați, umflați se iritată și cresc. Spre deosebire de pustule și papule, nodulii sunt poziţionaţi mai adânc sub piele.
Deoarece nodulii sunt atât de adânci în interiorul pielii, de obicei nu se pot trata acasă. Vizita la medicul dermatolog este necesară pentru a ajuta la clarificarea acestor probleme.
Chisturile
Chisturile se pot dezvolta atunci când porii sunt înfundați de o combinație de bacterii, sebum și celule moarte ale pielii. Apar adânc în interiorul pielii și sunt şi mai în adâncime decât nodulii.
Aceste formaţiuni mari de culoare roșie sau albă sunt adesea dureroase la atingere. Chisturile sunt cea mai grea formă de acnee, iar formarea acestora rezultă de obicei dintr-o infecție severă. Acest tip de acnee va duce, cel mai probabil, la cicatrici.
În cazurile severe, medicul dermatolog poate îndepărta chirurgical un chist.

Punctele negre şi cele albe sunt cele mai ușoare forme de acnee.
Pustulele și papulele sunt forme mai moderate de acnee. Acneea moderată răspândită poate necesita o vizită la un medic dermatolog.
Nodulii și chisturile sunt cea mai severă formă de acnee. Pentru a elimina acneea severă singura soluţie este tratamentul prescris de către un medic dermatolog. Spargerea nodulilor și a chisturilor poate duce la cicatrici.

Este important răbdarea în tratamentul unui ten acneic. În timp ce unele tratamente pot acționa imediat, este posibil să nu observați o ameliorare chiar pe parcursul mai multor luni.
De asemenea, trebuie să vă faceţi o programare la medicul dermatolog pentru a afla dacă umflăturile pe care le aveţi sunt de fapt rezultatul acneei. Există mai multe afecțiuni ale pielii care cauzează simptome similare celor cu acnee, deși diferite. Acestea pot fi:

 • Foliculită
 • Keratoza pilaris
 • Milia
 • Rozacee
 • Filamente sebacee
 • Hiperplazia sebacee

Vizita la un medic dermatolog este singura modalitate de a primi un diagnostic complet și precis. În unele cazuri, tratamentul prescris şi efectuat cu ajutorul medicul dermatolog poate fi singura modalitate pentru vindecarea şi controlul acneei.