Rezervari si programari

Ecografia de tiroida

Ecografia de tiroida

Ecografia de tiroidă este utilizată pentru examinarea tiroidei în cazul în care la controale de rutina anomalii, incluzând:

Ecografia de tiroidă se recomandă dacă testările funcției tiroidiene au ieşit anormale sau dacă medicul a simţit o creștere în volum a tiroidei în timpul examinării gâtului. O ecografie este indicată de asemenea, dacă o glandă tiroidă este subactiva sau hiperactivă.
Există posibilitatea să vi se recomande o ecografie tiroidiană ca parte a unui examen fizic global. Ecografiile pot oferi imagini de înaltă rezoluție ale organelor care vă pot ajuta medicul să înțeleagă mai bine starea generală de sănătate. De asemenea, medicul dumneavoastră poate recomanda o astfel de analiză imagistică în cazul în care observă orice umflare anormală, durere sau infecții, astfel încât să poată identifica ce cauze pot determina aceste simptome.
Ecografiile pot fi de asemenea utilizate dacă medicul dumneavoastră trebuie să facă o biopsie a tiroidei sau a țesuturilor înconjurătoare.

 

Ecografia de tiroidă poate fi efectuată într-o clinică medicală.
Înainte de test, îndepărtați colierele și oricare alte accesorii care vă pot acoperi gâtul. Când ajungeți, vi se va cere să vă scoateți cămașa sau bluză și să vă culcați pe spate.

Tehnicianul plasează o pernă sau un tampon în spatele gâtului pentru a vă înclina capul înapoi și pentru a vă expune gâtul. Poate că vă veţi simți puţin inconfortabil în această poziție, dar de obicei nu este dureroasă. În unele cazuri, puteți fi aşezat în poziție verticală în timpul ecografiei.
Tehnicianul va adăuga apoi un gel pe gât, care ajută sonda de ultrasunete sau traductorul să alunece pe piele. Gelul se poate simți puțin rece când este aplicat, dar contactul cu pielea îl încălzește.
Tehnicianul va rula traductorul înainte și înapoi peste zona în care este localizată tiroidă. Acest lucru nu este dureros. Comunicați cu medicul dvs. dacă apare vreun disconfort.
Imaginile vor fi vizibile pe un ecran și sunt folosite pentru a vă asigura că radiologul are o imagine clară a tiroidei pentru a le evalua.
Ecografia de tiroidă ca procedură medicală nu este asociată cu nici un risc. Veți putea să vă reluați activitățile normale de îndată ce se termină.

O ecografie poate oferi medicului dumneavoastră o mulțime de informații valoroase, cum ar fi:
dacă o excrescenţă de tip nodul sau chist este plină cu lichid sau solidă

  • numărul de noduli
  • unde sunt localizaţi nodulii
  • dacă un nodul are limite distincte
  • fluxul de sânge în zonă

Medicul dvs. analizează rezultatele înainte de a vă recomanda eventualele teste de urmărire şi control sau la afecţiunile care pot fi evidenţiate prin ecografie.
În unele cazuri, ecografia poate prezenta imagini ale nodulilor care pot sau nu pot fi canceroşi sau care conțin microcalcificări, adesea asociaţi cu cancerul. Dar, potrivit unui studio recent, cancerul a fost găsit în numai 1 din fiecare 111 de teste cu ultrasunete, iar peste jumătate dintre persoanele ale căror rezultate au prezentat noduli tiroidieni nu aveau cancer. Nodulii mici cel mai probabil nu sunt canceroși.