Rezervari si programari

Melanomul

Melanomul

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele pentru că dă în timp scurt metastaze care se propagă către alte organe pe cale limfatică şi sanguină.
Melanomul poate apărea oriunde pe piele.
Dacă o persoană a fost diagnosticată cu melanom, un medic dermatolog va efectua teste pentru a determina cât de mult s-a răspândit melanomul și cât de mare este tumoarea. Medicul dermatolog va folosi apoi aceste informații pentru a atribui o etapă tipului de cancer. Există cinci etape principale ale melanomului, de la etapa 0 până la etapa 4. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai avansat tinde să fie cancerul.
Prin utilizarea procesului de stadializare, medicii și pacienții sunt mai în măsură să înțeleagă opțiunile și prognosticul lor de tratament. Staging-ul oferă un punct de referință rapid pentru a ajuta medicii să comunice unul cu celălalt în ceea ce privește planul de tratament al unei persoane și perspectivele sale de viitor.

 

Medicul dermatolog vă poate recomanda mai multe metode de testare pentru a determina existența și răspândirea melanomului. Exemplele acestor metode includ:

 • Examenul fizic. Melanomul poate crește oriunde pe corp. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă adesea verificări complete ale pielii, inclusiv pe scalp și între degetele de la picioare. Un medic poate, de asemenea, să întrebe despre orice modificări recente ale pielii.
 • Scanarea CT. De asemenea, scanarea CT poate crea imagini ale corpului pentru a identifica semnele potențiale de răspândire a tumorii și a tumorilor.
 • Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM). Această scanare utilizează energia magnetică și undele radio pentru a genera imagini. Un medic poate administra un material radioactiv cunoscut sub numele de gadoliniu care evidențiază celulele canceroase.
 • Tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Acesta este un alt tip de studiu imagistic care testează unde organismul utilizează glucoză (zahărul din sânge) pentru energie. Deoarece tumorile consumă mai mult glucoză, acestea se vor afișa adesea ca pete luminoase pe imagistică.
 • Teste de sânge. Persoanele cu melanom pot avea valori mai mari decât cele normale ale enzimei lactat dehidrogenază (LDH).
 • Biopsie. Un medic poate lua un eșantion de leziuni potențial canceroase, precum și din ganglionii limfatici din apropiere.

Medicii vor lua în considerare rezultatele fiecăruia dintre aceste teste atunci când stabilesc stadiul cancerului.

Melanoamele se pot dezvolta oriunde pe piele, dar sunt mai susceptibile de a apărea pe trunchi (piept și spate) la bărbați și pe picioare la femei. Gâtul și fața sunt alte locuri obişnuite pentru dezvoltarea melanomului.
Pielea mai întunecată, pigmentată, scade riscul de melanom în aceste locuri mai frecvente, dar oricine poate să dezvolte melanom pe palmele mâinilor, tălpilor picioarelor și sub unghii.
Melanomul este mult mai puțin cunoscut decât cel cancerul celulelor bazale și cancerul de piele celulară scuamoasă. Dar melanomul este mai periculos pentru că este mult mai probabil să se răspândească în alte părți ale corpului dacă nu este identificat devreme.

Au fost găsiți mulți factori de risc pentru melanom, dar nu să putut stabili clar cum aceste celule pot provoca cancer.
De exemplu, în timp ce cele mai multe aluniţe nu se transformă niciodată într-un melanom, există şi excepţii. Cercetătorii au descoperit unele modificări genetice în celulele aluniţelor care le pot determina să devină celule de melanom. Dar nu se știe exact de ce unele aluniţe devin canceroase în timp ce cele mai multe nu.
ADN-ul este substanța chimică din fiecare dintre celulele noastre care alcătuieşte genele noastre, care controlează modul în care funcționează celulele noastre. De obicei, moştenim părinții noștri deoarece aceştia sunt sursa ADN-ului nostru. Dar ADN-ul afectează mai mult decât modul cum arătăm.
Unele gene controlează când celulele noastre cresc, se împart în celule noi și mor.
Genele care ajută celulele să crească, să se dividă și să rămână în viață sunt numite oncogene.
Genele care controlează creşterea celulelor sau determina moartea celulelor la momentul potrivit se numesc gene supresoare tumorale.
Cancerul poate fi cauzat de modificări ale ADN-ului care transformă genele oncogene sau opresc genele supresoare tumorale.
Razele ultraviolete (UV) sunt în mod clar o cauză majoră a melanomului. Razele UV pot deteriora ADN-ul în celulele pielii. Uneori, acestea afectează anumite gene care controlează modul în care celulele pielii cresc și se împart. Dacă aceste gene nu mai funcționează corect, celulele afectate pot deveni celule canceroase.
Cele mai multe raze UV ​​provin din lumină soarelui, dar unele pot proveni din surse antropice, cum ar fi paturile de bronzare de la saloane. Nu este clar când apare deteriorarea ADN-ului datorită expunerii la radiații UV. Unele dintre leziuni pot avea loc în câțiva ani înainte de apariția cancerului. Dar o mare parte poate fi din expuneri care au avut loc cu mulți ani mai devreme. Copiii și adulții tineri au adesea o expunere intensă la soare, care nu poate duce la cancer până la mulți ani sau chiar decenii mai târziu.
Majoritatea schimbărilor genetice frecvent observate în celulele melanomului nu sunt moștenite. Ele sunt mai probabil o urmare a daunelor cauzate de lumina soarelui. La unele persoane, cum ar fi cele cu xeroderma pigmentosum (XP), celulele pielii nu sunt capabile să repare ADN deteriorat. Acești oameni au o probabilitate mai mare de a dezvolta melanom.
Unele melanoame apar în părți ale corpului care sunt rareori expuse la lumina soarelui. Aceste melanoame au adesea modificări genetice diferite decât cele din melanoamele care se dezvoltă în zonele expuse la soare.
Când melanoamele provin din familie, schimbările genetice (mutații) care cresc foarte mult riscul de melanom sunt adesea transmise de la o generație la alta. Melanomurile familiale (moștenite) au cel mai adesea schimbări în genele supresoare tumorale, cum ar fi CDKN2A (cunoscută și ca p16) și CDK4, care le împiedică să își desfășoare activitatea obișnuită de control al creșterii celulare. Acest lucru ar putea duce în final la cancer.

Odată ce melanomul a fost diagnosticat echipa medicală va discuta cu dumneavoastră opțiunile de tratament. Este important să vă gândiți cu atenție la alegerile dvs. Veți dori să cântăriți beneficiile fiecărei opțiuni de tratament împotriva riscurilor posibile și a efectelor secundare.

Pe baza stadiului cancerului și a altor factori, opțiunile de tratament ar putea include:

 • Intervenţie chirurgicală
 • Imunoterapia
 • Terapie specific
 • Chimioterapia
 • Terapie cu radiaţii

Melanoamele în stadiu incipient pot fi adesea tratate numai cu intervenții chirurgicale, însă cancerele mai avansate necesită alte tratamente. Uneori se utilizează mai mult de un tip de tratament.

Este important să discutați despre toate opțiunile de tratament, precum și despre posibilele efecte secundare cu echipa de medici pentru a vă ajuta să luați decizia care se potrivește cel mai bine necesităților dvs. Unele lucruri importante de luat în considerare includ:

 • Vârsta și sănătatea generală
 • Stadiul (extinderea) cancerului
 • Probabilitatea că tratamentul să vă vindece cancerul (sau să vă ajute în alt mod)
 • Atitudinea pacientului referitoare la posibilele efecte secundare

Puteți simți că trebuie să luați o decizie rapidă, dar este important să vă acordați timp pentru a analiza corect informațiile pe care tocmai le-ați învățat. De asemenea, este foarte important să puneți întrebări dacă există ceva de care nu sunteți sigur.

După cum am menționat mai devreme, melanomul este o formă rară de cancer de piele. Uneori, o persoană poate să nu aibă o istorie semnificativă a expunerii la soare, dar totuşi să dezvolte melanom. Acest lucru se poate datora unei istorii familiale a afecțiunii. Cu toate acestea, există câțiva pași pentru a reduce riscul de apariție a melanomului:
Evitați expunerea excesivă la soare și rămâneți la umbră ori de câte ori este posibil pentru a evita razele soarelui.
Abţineţi-vă de la utilizarea paturilor de bronzare sau a luminilor solare în încercarea de a vă bronza.
Folosiţi creme de protecție solară, mergeţi la plajă cu o pălărie și nu uitaţi ochelarii de soare pentru a vă proteja ochii de razele soarelui.
Efectuați controale regulate ale pielii pentru a căuta semne de schimbare. Unii oameni pot face fotografii ale pielii lor și le pot compara lunar pentru a determina dacă au avut loc schimbări.
Ori de câte ori o persoană observă o aluniţă în schimbare sau o zonă a pielii care apare crăpată sau uşor ulcerată, ar trebui să caute un medic dermatolog pentru a evalua o leziune posibil canceroasă.