Rezervari si programari

Unde scurte

Unde scurte

Ai 20% REDUCERE din costul planului de tratament în această lună!
SUNĂ ACUM la 0374 98 88 38 sau vorbește cu noi pe CHAT!
Medici cu peste 10 ani experiență!

 

Aceasta terapie se referă la radiațiile electromagnetice în intervalul de frecvențe de la 2 la 100 MHz. Tratamentul cu unde scurte reprezintă aplicarea energiei electromagnetice în corp la frecvențe scurte.
La aceste frecvențe energia electromagnetică este convertită în energie termică prin inducerea curenților circulanți în țesut și absorbția dielectrică în țesutul izolator. Unitățile cu terapie cu undă scurtă pot produce niveluri de putere de ieșire de până la 500 W, asigurând o încălzire semnificativă în zona tratată. Din acest motiv, tratamentul este adesea numit diatermie cu unde scurte (prin încălzire).

 

Diatermia cu undă scurtă folosește energie electromagnetică de înaltă frecvență pentru a genera căldură. Poate fi aplicată în unde de energie pulsată său continuă. Acesta a fost utilizată pentru a trata durerea acută datorată pietrelor la rinichi și boala inflamatorie pelviană. Este folosit în mod obișnuit pentru afecțiuni care cauzează dureri și spasme musculare, cum ar fi:

 • Entorse
 • Tensiuni musculare
 • Bursită
 • Tenosinovită
 • Sinuzită

Aplicarea terapiei cu unde scurte determină încălzirea ţesuturilor prin folosirea de câmpuri electrice sau magnetice. Undele scurte sunt aplicate folosind metodă în câmp condensator sau metodă în câmp inductor.
În cazul metodei în câmp condensator zona tratată este plasată între două plăci de condensator (electrozi tip placă sau electrozi din cauciuc moale). Sub influenţa câmpului electric de înaltă frecvenţă alternant are loc un proces periodic de schimb de sarcini în ţesuturile tratate, care determină o încălzire uniformă la toate nivelurile regiunilor de ţesut tratate.
Metoda câmpului inductor foloseşte o bobină sub forma unui electrod de curent turbionar (monodă) sau o diplodă. Curentul de înaltă frecvenţă trece prin bobină şi generează un câmp magnetic variabil. Câmpul rezultat determină încălzirea mai ales a ţesuturilor cu bune proprietăţi conductive, cum ar fi ţesutul conjunctiv şi muscular.
În modul pulsatil al terapiei cu unde scurte, accentul se pune pe efectul termic cu îmbunătăţirea trofismului şi care se reflectă asupra sistemului vascular. Efectele termice locale sunt predominante în cazul operării continue, ducând la îmbunătăţirea metabolismului celular, la reducerea vâscozităţii fluidelor corporale, la creşterea capacităţii de tensionarea a fibrelor de colagen, la stimularea circulaţiei şi la posibilitatea de tratare a sistemului nervos.
Tratamentul cu undă scurtă este în mod normal aplicat la un nivel care produce încălzire detectabilă și beneficiile sunt cele asociate cu efectul de încălzire - încurajarea vindecării, ameliorarea durerii, reducerea spasmului muscular, creșterea mobilității etc.
Diferența dintre terapia cu undă scurtă și celelalte metode de încălzire este aceea că oferă "căldură în interior". Alte tehnici de încălzire, cum ar fi terapia prin infraroșu, pachetele fierbinți etc., asigură căldură extern, în timp ce terapia cu unde scurtă generează căldură în interiorul țesuturilor.

Există mai multe pericole potențiale asociate terapiei cu unde scurte.

 • Deoarece se utilizează puteri relativ mari, există posibilitatea producerii de arsuri dacă pacientul nu cunoaște căldura datorită scăderii senzației termice a acestuia sau dacă pacientul nu știe ce să se aștepte în timpul tratamentului.
 • Suprafața de tratare a metalelor va furniza căi de impedanță reduse la curentul de frecvență radio indusă, producând încălzire locală și posibilitatea ca acestea să se încingă foarte tare
 • Tratamentul nu trebuie administrat niciodată dacă pacientul are implanturi metalice, bijuterii metalice, catarame etc.
 • Tratamentul nu trebuie administrat niciodată cu pacientul pe canapele sau scaune cu structură metalică.
 • Pacienții cu dispozitive electronice implantate (pacemaker cardiac), stimulatoarele cardiace, nu trebuie tratați.
 • Alte echipamente, inclusiv dispozitivele conectate la pacient, pot fi afectate în mod negativ atunci când se află în imediata vecinătate a echipamentului de terapie cu unde scurte.
 • Tumori maligne
 • Sarcina
 • Tuberculoza, febră, infecţii bacteriene.