Rezervari si programari

Veruci

Veruci

Verucile vulgare, cunoscute popular sub denumirea de negi sunt proliferări de natură benignă ale pielii şi mucoaselor cauzate de infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus).

 

Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, virusul care cauzează negi. Aproape toate tipurile de HPV cauzează verucile relativ inofensive care apar pe mâini sau picioare. Cu toate acestea, există câteva tulpini de HPV care provoacă veruci pe, în și în jurul organelor genitale. La femei, aceste veruci - numite "veruci genitale" - pot duce la cancer de col uterin, o boală potențial letală. Dacă credeți că aveți veruci genitale sau credeți că ați fost expuși la acestea, ar trebui să vedeți imediat un doctor dermatolog.

Există cinci tipuri majore de negi. Fiecare tip apare pe o altă parte a corpului și are un aspect distinct.
Negii obișnuiți
Cresc de obicei pe degetele de la mâini și de la picioare, dar pot apărea în altă parte. Au un aspect dur, granular și un vârf rotunjit. Negii obișnuiți sunt mai cenuşii la culoare decât pielea înconjurătoare.
Negii plantari
Negi plantari cresc pe talpa picioarelor. Spre deosebire de alţi negi, vergeturile plantare cresc în pielea ta, nu pe ea. Puteți afla dacă aveți o verucă plantară dacă observați ce pare a fi o gaură mică în talpa piciorului dvs. care este înconjurata de pielea întărită. Negii plantari pot face mersul pe jos să fie inconfortabil.
Negii plati
Negii plati cresc de obicei pe față, coapse sau brațe. Ei sunt mici și nu pot fi observaţi imediat. Negii plati au un vârf plat, ca și cum ar fi fost răzuiţi. Ei pot fi de culoare roz, maroniu sau ușor gălbui.
Negii filiformi
Negii filiformi cresc în jurul gurii sau nasului și uneori pe gât sau sub bărbie. Ele sunt mici și au forma unei mici clape sau a unei plăcuțe de piele. Sunt aceeași culoare ca și pielea.
Negi periungiulari
Verucile peringulare cresc sub și în jurul unghiilor de la mâine şi de la picioare. Acestea pot fi dureroase și pot afecta creșterea unghiilor.

Ar trebui să vă consultați medicul dacă:

  • Aveți negi pe fața sau o altă parte sensibilă a corpului (de exemplu, organele genitale, gura, nările)
  • Observați sângerări sau semne de infecție, cum ar fi puroi, în jurul unei veruci
  • Negul este dureros
  • Culoarea lor se modifică
  • Aveți negi și diabet sau o deficiență imună, cum ar fi HIV / SIDA

Există mai multe modalităţi de a trata negii, dar decizia privind metoda de tratament nu o poate lua decât medicul dermatolog în urma consultului.
Crioterapia
Se realizează prin aplicarea tamponată a azotului lichid pe aceste formaţiuni. În funcţie de dimensiuni şi localizarea verucilor este posibil ca medicul dermatolog să apeleze la o anestezie locală. Pot fi necesare mai multe runde de tratamente.
Intervenţie chirurgicală
În cazul intervenţiei chirurgicale, în prealabil se va face o anestezie locală pentru că pacientul să nu simtă excizarea formaţiunii, ulterior intervenţiei, se poate electrocauteriză locul excizat.

Există modalități de a preveni negii și de a le împiedica să se răspândească în alte părți ale corpului, dacă aveți deja unul astfel:

  • Spălați-vă mâinile în mod regulat, mai ales dacă ați fost în contact cu cineva cu negi.
  • Nu trageți sau frecaţi negii.
  • Acoperiți negii cu un bandaj.
  • Păstrați mâinile și picioarele uscate.
  • Purtați papuci de duș (şlapi) atunci când vă aflați într-un vestiar sau la o piscină