Rezervari si programari

Urticaria

Urticaria

Urticaria, este o mâncărime care apare pe piele. Înseamnă de obicei, pete roșii, roz sau colorate pe piele și, uneori, înţeapă sau sunt dureroase. În cele mai multe cazuri, urticaria este cauzată de o reacție alergică la un medicament sau alimente sau o reacție la un iritant din mediul înconjurător.
În multe cazuri, urticaria este o problemă acută (temporară) care poate fi atenuată cu medicamente pentru alergii. Cu toate acestea, cazurile cronice (în curs de desfășurare), precum și urticaria însoțită de o reacție alergică severă, sunt preocupări medicale mai importante şi necesită o programare la un consult la medicul dermatolog.

 

Urticariile sunt de obicei cauzate de o reacție alergică la ceva cu care aţi intrat în contact sau ați înghițit. Când aveți o reacție alergică, corpul dumneavoastră începe să elibereze histamine în sânge. Histaminele sunt substanțele pe care corpul le produce în încercarea de a se apăra împotriva infecțiilor și a altor intruși din afară. Din păcate, la unii oameni, histamina poate provoca umflături, mâncărime și multe dintre simptomele cu care se confruntă urticaria. În ceea ce privește alergenii, urticaria poate fi cauzată de factori precum polenul, medicamentele, alimentele, blana animalelor și mușcăturile de insecte.
Urticaria ar putea fi, de asemenea, cauzată de alte circumstanțe în afară de alergii. Nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze urticarie ca urmare a stresului, a purtării de haine strâmte, a exercițiilor, a bolilor sau a infecțiilor. De asemenea, este posibil să apară urticarie ca rezultat al expunerii excesive la temperaturi ridicate sau la temperaturi scăzute sau la iritații datorate transpirației excesive. Deoarece există mai multe cauze declanșatoare potențiale, de multe ori cauza reală a urticariei nu poate fi determinată imediat.

Persoanele despre care se știe că au alergii sunt mai predispuse la urticarie. Este posibil să fiți în pericol să dezvoltați urticarie dacă aveţi un tratament medicamentos de durată sau dacă sunteți expus unor lucruri la care ați putea fi alergic, cum ar fi diferite alimente sau polen. Dacă sunteți deja bolnav, având o infecție sau afecţiune de sănătate, ați putea fi mai vulnerabil la dezvoltarea urticariei.

Cel mai vizibil simptom asociat cu urticaria îl reprezintă leziunile care apar pe piele. Petele pot fi roşii, dar pot fi, de asemenea o culoare asemănătoare cu pielea. Ele pot fi mici și rotunde, în formă de inel, sau mări și de formă aleatoare. Urticăriile generează mâncărime și au tendința de a apărea în loturi pe anumite părţi afectate ale corpului. Ele pot crește, îşi pot schimba forma și se pot răspândi.
Urticaria poate dispărea sau poate reapărea pe parcursul focarului. Ulceraţiile individuale pot dura de la o jumătate de oră până la o zi. Urticarea poate deveni de culoare albă atunci când este apăsată suprafaţa afectată. Uneori, urticariile îşi pot schimba formă sau se pot aduna împreună creând astfel o suprafață mai mare, uşor ridicată ca nivel.

Reacţii alergice
Cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt reacțiile alergice. Acestea pot fi cauzate de orice alergen cu care ați putea fi sensibil, inclusiv:

 • Alimente (cum ar fi nuci, lapte și ouă)
 • Blana animalelor de companie
 • Polen
 • Acarienii
 • Mușcături de insecte sau înţepături
 • Medicamente (în principal antibiotice, medicamente împotriva cancerului și ibuprofen)

Cazurile ușoare de urticarie cauzate de alergii sunt în mod obișnuit tratate cu medicamente alergice pe termen lung sau pe termen scurt și evitarea contactului cu produsul declanşator.
Anafilaxie
Anafilaxia este o reacție alergică severă, care va pune viața în pericol. În această stare, urticaria este adesea însoțită de dificultăți de respirație, greață sau vărsături, umflături grave și amețeli. Sunați la 112 imediat dacă suspectați anafilaxia.
Urticarie cronică
Cojile vechi ale urticariei cronice sunt cazuri în curs de desfășurare care nu au neapărat o cauză identificabilă. Această afecțiune este marcată de urticarie recurența care poate interfera cu stilul tău de viață. Aceasta poate dura între șase săptămâni și câteva luni sau ani.
S-ar putea să suspectați urticaria cronică dacă aveți leziuni care nu dispar în șase săptămâni. Deşi nu pune viața în pericol, această formă de urticarie poate fi inconfortabilă și dificil de tratat. De asemenea, aceasta poate fi un simptom al unei probleme de sănătate colaterale, cum ar fi:

 • Boala celiacă
 • Lupus
 • Diabet zaharat de tip 1
 • Artrita reumatoidă
 • Boala tiroidiană
 • Dermatografism

 

Această formă de urticarie acută este considerată ușoară. Poate fi provocată de zgârieturi excesive sau presiune continuă asupra pielii. Urticaria dermografica se vindeca, de obicei, singură, într-o perioadă scurtă de timp, fără tratament.
Urticarie indusă de temperatură
Uneori schimbările de temperatură pot provoca urticarie la persoanele care sunt sensibile la astfel de schimbări. În cazul contactului cu apele reci sau expunerii la aer se poate produce urticaria indusă de frig, în timp ce căldura corporală atunci când faceţi o activitate fizică susţinută poate provoca urticarie indusă de efort. Expunerea la lumina soarelui sau la paturile de bronzare din saloane poate provoca, de asemenea, urticarie solară la unii oameni.
Infecții induse
Infecțiile virale și bacteriene pot provoca urticarie. Infecțiile bacteriene frecvente care cauzează urticarie includ infecții ale tractului urinar și streptococi. Virușii care produc mononucleoză infecțioasă, hepatită și răceli cauzează adesea urticarie.

Primul pas în obținerea tratamentului este programarea la un consult la un medic specialist. În majoritatea cazurilor, medicul specialist va putea determina dacă aveți urticarie dintr-un examen fizic. El va stabili dacă pielea arată semne ale leziunilor care sunt asociate cu o erupţie de urticarie. Medicul specialist poate efectua, la nevoie, teste de sânge sau teste cutanate pentru a determina ce ar putea să fi cauzat urticaria - în special dacă au fost rezultatul unei reacții alergice.
Anafilaxia este o urgență medicală care trebuie tratată imediat de către un medic.

Modificările simple ale stilului dvs. de viață vă pot ajuta să împiedicați repetarea episoadelor de urticarie în viitor. Dacă aveți alergii și știți ce substanțe vă pot provoca o reacție alergică, medicul vă va sugera să evitați orice expunere posibilă la acești factori.
Evitați să fiți în zone cu umiditate ridicată sau purtați îmbrăcăminte strânsă dacă ați avut recent un episode de urticarie.