Rezervari si programari

Spirometria

Spirometria

Spirometria este un test standard folosit de medici pentru a măsura cât de bine funcționează plămânii. Testul funcționează prin măsurarea fluxului de aer în interiorul şi din plămâni.
Pentru a efectua un test de spirometrie, stați și inspirați într-un aparat mic numit spirometru. Acest dispozitiv medical înregistrează cantitatea de aer pe care o inspirați și o respirați și viteza respirației.
Testele de spirometrie sunt folosite pentru a diagnostica aceste condiții:

De asemenea, permite medicului specialist să monitorizeze condițiile pulmonare cronice pentru a verifica dacă tratamentul actual vă îmbunătățește respirația.
Spirometria se face adesea ca parte a unui grup de teste cunoscute sub numele de teste de funcții pulmonare.

 

Nu ar trebui să fumați o oră înainte de un test de spirometrie. De asemenea, va trebui să evitați și alcoolul în acea zi.
Nu purtați haine atât de strânse încât să vă poată restrânge respirația. Medicul specialist poate avea, de asemenea, instrucțiuni cu privire la utilizarea medicamentelor respiratorii inhalatorii sau a altor medicamente înainte de test.

Un test de spirometrie durează de obicei aproximativ 15 minute și, în general, se desfăşoară în cabinetul medicului specialist. Iată ce se întâmplă în timpul unei proceduri de spirometrie:
Veți fi așezat într-un scaun în cabinetul medicului specialist. Medicul sau o asistentă medicală va pune un clip pe nas pentru a ține ambele nări închise. De asemenea, vă plasează o mască de respirație în jurul gurii.
Medicul sau asistenta medicală vă instruiește să respirați profund, să vă mențineți respirația timp de câteva secunde și apoi expirați cât mai mult în mască de respirație.
Veți repeta acest test de cel puțin de trei ori pentru a vă asigura că rezultatele dumneavoastră sunt coerente. Medicul sau asistenta medicală vă pot cere să repetaţi testul de mai multe ori dacă există multe variații între rezultatele testelor. Ei vor lua cea mai mare valoare din trei teste apropiate.
Atunci când se utilizează pentru a monitoriza tulburările de respirație, un test de spirometrie se efectuează de obicei o dată pe an până la o dată la doi ani pentru a monitoriza modificările de respirație la persoanele cu astm. Cei cu probleme mai severe de respirație sau cu probleme de respirație care nu sunt bine controlate sunt sfătuiți să efectueze teste de spirometrie mai frecvente.

În timpul sau după un test de spirometrie pot apărea puține complicații. Poate vă simțiți puțin amețit sau aveți o respirație superficială imediat după efectuarea testului.