Rezervari si programari

Abces perianal

Abces perianal

Un abces perianal reprezintă o cavitate cu lichid purulent, în regiunea anoperianala şi este o urgenta chirurgicală.  

În plus faţă de dureri, abcesul poate provoca oboseală, diaree şi febră. În unele cazuri, abcesele perianale tratate tardiv, incorect sau insuficient pot duce la fistule perianale.

 

O durere intensă şi constantă în zona perianală este una dintre cele mai frecvente simptome ale abcesului perianal. Durerea este, de obicei, însoţită de o umflătură în zona perianală.

Alte semne comune ale unui abces perianal includ:

- Constipaţie

- Retenţie rectală sau sângerare

- Umflarea sau sensibilitatea pielii din jurul anusului

- Oboseală

Febră şi frisoanele pot rezulta din infecţie. Este posibil să aveţi sângerări rectale sau dificultăţi la urinare. Abscesul perianal poate apărea mai adânc în rect, cel mai adesea la cei care suferă de boli inflamatorii intestinale.

Sunt mai multe cauze, printre care: o glandă anală blocată, o infecţie cu transmitere sexuală sau o fisură anală infectată. Alţi factori de risc pentru abcesele perianale includ:

- Boala Crohn sau colita ulceroasă, care sunt boli inflamatorii ale intestinului

- Diabet

- Un sistem imunitar compromis din cauza bolilor precum HIV sau SIDA

- Sexul anal, care poate creşte riscul de abcese atât la bărbaţi, cât şi la femei

- Utilizarea anumitor medicamente sau steroizi

- Chimioterapie actuală sau recentă

- Constipaţie

- Diaree

Abscesele perianale sunt cel mai adesea diagnosticate printr-un examen clinic fizic.

La unii oameni, este posibil să nu existe semne vizibile ale abcesului pe suprafaţa pielii în jurul anusului lor. În schimb, medicul va privi în interiorul canalului anal şi a rectului inferior.

Tratamentul cel mai obişnuit şi simplu este ca medicul dumneavoastră să dreneze puroiul din zona infectată. Acest lucru se poate face, de obicei, în cabinetul medicului. Medicul va anestezia zona respectivă mai întâi.

Dacă abcesele perianale sunt lăsate netratate, acestea se transformă în fistule anale, care pot necesita un tratament chirurgical mai complex.

Dacă există un abces extrem de mare, este necesară o intervenţie chirurgicală. Dacă aveţi diabet sau un sistem imunitar compromis, medicul dumneavoastră vă poate cere să rămâneţi în spital timp de câteva zile pentru a monitoriza evoluţia stării generale şi locale.

Abcesele perianale pot provoca complicaţii, dacă nu sunt tratate corect şi la timp.

Dacă observaţi orice problemă anală, contactaţi medicul pentru a obţine un prim tratament corect şi pentru a preveni complicaţii.