Rezervari si programari

Papiloame

Papiloame

Papilomul este o infecţie cutanată fiind considerat, eronat, aluniţă deoarece este de culoarea pielii sau chiar mai închis la culoare. De fapt, papiloamele sunt excrescenţe dezvoltate pe pielea gâtului, toracelui sau în axile, cauzate de virusul papiloma localizat pe piele. Papiloamele se prind de piele printr-un picioruş, care de multe ori este răsucit sau rupt prin mici traumatisme.
Cele mai multe papiloame se dezvoltă pe piele sub forma unor mici pete brune, asemănătoare aluniţelor, cu care nu au nimic în comun. Sunt întâlnite pe gât, axile, submamar, inghinal, piept, spate, pleoape, aglomerându-se în zonele de pliu (axile, submamar). Papiloamele pot să crească rapid, să se inflameze, să doară, să se exfolieze sau să sângereze.
De obicei, papiloamele cresc şi se înmulţesc în perioadele de scădere a imunităţii sau în cazul expunerilor la soare. Papiloamele nu sunt dureroase, dar se pot irita sau rupe prin frecarea cu haine sau bijuterii devenind dureroase, sângerânde sau chiar se pot infecta.

 

Majoritatea papiloamelor sunt cauzate de virusul papilomavirus (HPV). Există peste 150 tulpini diferite de HPV. Negii cutanaţi și verucile genitale sunt, de asemenea, cauzate de HPV. HPV care provoacă verucile cutanate nu sunt ușor de răspândit de la o persoană la alta. Cu toate acestea, virusul HPV, care produce condiloame genital, se transmite foarte uşor prin contact sexual. HPV poate provoca, de asemenea, papilomatoză respiratorie recurentă (RRP) în care papilomii cresc în tractul respirator. În cazuri rare, papilomatoză respiratorie recurentă (RRP) poate fi transmisă de la o mamă gravidă cu veruci genitale active la copilul ei în timpul sarcinii sau la naștere.
Papiloamele pot fi cauzate şi de alți factori, cum ar fi lumina ultravioletă (UV). Papilomul nazal poate fi cauzat de o leziune tisulară. În unele cazuri, cauză nu este cunoscută, cum ar fi papila intraductală (ductul mamar) și papilomul plexului coroid. Corpul pleoapelor choroidale este o tumoare cerebrală rară (benignă) care se observă cel mai adesea la copiii mici.

Papiloamele sunt foarte frecvent cauzate de virusul papiloma (HPV). Un număr de factori crește riscul de a dezvolta o infecție cu HPV, inclusiv:

  • Contact direct cu verucile cutanate ale altora
  • Contact sexual direct cu un partener infectat, prin sex vaginal, anal sau oral,
  • Expunerea unui copil la infecția maternă HPV în timpul sarcinii sau la naștere
  • Mai mulți parteneri sexuali
  • Sexul fără folosirea corectă a prezervativelor

Electrocauterizarea
Este procedeul care constă în încălzirea ţesutului prin electricitate, fiind cea mai simplă şi mai eficientă metodă de a scăpa de papiloame. Durează foarte puţin (chiar şi 10 minute), în funcţie de cât de multe papiloame se tratează. Procedura se efectuează doar de către un medic dermatolog, care utilizează o anestezie locală. Tratamentul este lipsit de riscuri şi de durere, dacă este corect executat, nu lasă nici o urmă, prevenind multiplicarea numărului leziunilor şi creşterea celor actuale.
În timpul unui consult dermatologic se poate face electrocauterizarea a până la 30 de papiloame, în funcţie de mărimea şi poziţia lor.
Eliminarea cu ajutorul unor substanţe caustice, concomitent cu imunostimularea.
Cauterizarea cu unde radio (radiofrecvenţă) - este un tratament simplu şi eficient, pentru că lasă urme minine, iar papiloamele se refac mai rar comparativ cu alte metode.
Procedura se efectuează în anestezie locală cu ajutorul unui aparat modern cu radiofrecvenţă.
Eliminarea papiloamelor este o intervenţie chirurgicală nedureroasă care durează între 10 şi 40 de minute în funcţie de numărul lor (într-o şedinţă se pot cauteriza de la 1 până la 50 de papiloame).
După intervenţie se pot utiliza antiseptice locale şi rar antibiotice pe cale generală.
Unele afecţiuni precum: greutatea corporală crescută, diabetul, afecţiunile tiroidiene sau sarcina predispun la apariţia lor. Nu se poate scăpa definitiv de papiloame, de multe ori cu înaintarea în vârstă vor apărea altele noi.

În concluzie, în funcție de starea imună a fiecărui individ apar mai multe sau mai puține papiloame, numărul lor fiind influențat și de o piele uscată, transpirație mai abundentă, frecarea zonei respective repetat și posibilitatea infectării și reinfectării de la cei din jur.