Rezervari si programari

Flebologie

Flebologie

Ai 10% REDUCERE din costul planului de tratament în această lună!

SUNĂ ACUM la 0374 98 88 38 sau vorbește cu noi pe CHAT!

Medici cu peste 10 ani experiență!

 

Flebologia este ramura medicinei care este responsabilă pentru studiul, diagnosticarea şi tratamentul diferitelor afecţiuni care afectează venele şi vasele limfatice.

Cuvântul FLEBOLOGIE  vine de la "flebo", care înseamnă venă, şi "logos", ceea ce înseamnă ştiinţă.

Varicele sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din întreaga lume. Deşi afectează în mod predominant  femeile,  varicele pot apărea şi la bărbaţi. Această afecţiune medicală este legată în primul rând de anumite tipuri de locuri de muncă ce presupun o activitate ce se dasfasoara predominant în picioare însă, de asemenea, o cauză importantă poate fi factorul ereditar. La cauze se pot adăuga sarcinile multiple şi obezitatea.

Tulburările venoase tind să producă disconfort prin dilatarea sistemului venos superficial care se manifestă prin umflarea vizibilă a venelor picioarelor, fenomen cunoscut sub numele de vene varicoase.

Varicele sunt însoţite de disconfort ca greutate sau oboseală la nivelul picioarelor, predominant la sfârşitul zilei, simptome care pot fi urmate de mărirea sau umflarea gleznelor şi de necesitatea urinării în timpul nopţii. Când tulburările venoase sunt de o anumită magnitudine sau durează în timp, se cronicizează şi vor fi asociate cu decolorarea tegumentară a pielii care se află deasupra venelor, uscăciunea şi creşterea în volum a acestora şi pot chiar forma leziuni roşiatice care mai târziu evoluează într-un ulcer varicos.

 

Medicii flebologi au o mare varietate de medicamente şi tratamente pentru a îmbunătăţi problemele circulatorii, printre care se numără:

Compresia picioarelor cu ciorapi cu gradient special de presiune. Aceasta tinde să fie utilă la persoanele cu vene varicoase deoarece favorizează fluxul sanguin de la picioare la abdomen, diminuând dilatarea venelor.

Exerciţii. Contracţia musculaturii în timpul mişcării acţionează ca o pompă care împinge sângele în ruta venoasă.

Scleroterapia. Implică injectarea unor substanţe care determină fibroza vaselor de sânge astfel încât se scade dimensiunea venei varicoase sau chiar să dispară definitiv.

Scleroterapia constă ȋn injectarea unei soluţii sclerozante sterile cu un ac fin direct ȋn interiorul venei, producându-se o reacţie inflamatorie controlată care va avea drept efect ȋnchiderea venei. Vena va deveni, de cele mai multe ori, invizibilă sau aproape invizibilă, fiind resorbita de către organism.

Laser endovenos. Razele laser sunt capabile să scadă mărimea venelor provocând fibroză pereţilor venoşi, având capacitatea de a închide termic vena varicoasă, tratând astfel cauza varicelor.

Procedeul se face sub anestezie locală şi presupune introducerea în vena bolnavă a unei fibre optice sub control ecografic. Fibra optică este conectată cu un laser vascular care emite energie luminoasă la capătul liber aflat în contact cu vena. Energia generată de laser curăţă şi închide vena dilatată, care se micşorează pe măsură ce fibra este retrasă.

Intervenţie chirurgicală. În cazurile de varice severe, însoţite de insuficienţă venoasă, puteţi alege să efectuaţi un tratament chirurgical care implică îndepărtarea traseului venos afectat, cunoscut sub numele de procedura de safenectomie.

Această procedură înseamnă ablaţia (înlăturarea) venei safene, efectuată de obicei prin două incizii, una la nivelul coapsei şi una la nivelul gleznei.

Vena fiind scoasă, circulaţia continuă să se efectueze în mod normal ca urmare a trunchiurilor venoase profunde.