Rezervari si programari

Bai galvanice

Bai galvanice

O baie galvanică reprezintă un tratament medical care se combină acţiunea curentului continuu cu efectul termic al apei. Apa devine un mediu mijlocitor între electrozi şi tegument. Curentul este repartizat pe o suprafaţă corporală mai mare, astfel că densitatea curentului este mai redusă, neexistând pericolul de arsuri la intensitatea aplicată.
Utilizarea curentului galvanic în medicina de recuperare se poate face sub formă de galvanizare simplă(cu electrozi), băi galvanice sau ionogalvanizarea (introducerea în organism a unor substanţe medicamentoase cu ajutorul curentului electric).

 

Un tratament galvanic utilizează transportul de particule încărcate electric prin piele.
Este bine de știut că tratamentele galvanice utilizează atât curentul pozitiv, cât și cel negativ. Curentul pozitiv va elimina congestia pielii și va elimina toxinele adunate adânc în pori, iar curentul negativ va ajuta substanțele nutritive benefice să penetreze adânc în piele.

Procedura de electroterapie, folosită în medicina fizică şi recuperatorie, este un procedeu care are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volţi, dar de intensitate slabă.
Se pot face aplicaţii patru-celulare, tricelulare, bicelulalre sau unicelulare. În cazurile de aplicaţii uni sau bicelulare putem să adăugăm un electrod din plumb sau zinc pe o altă regiune corporală (lombară, abdominal, cervicală).
Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de din metal, ataşaţi de cuve pline cu apă. Pacientul introduce membrele superioare sau inferioare sau toate cele patru membre în cuvă, în jur de 15-20 de minute, respectând zona indicate de medic.

  • afecţiuni ale sistemului nervos: nevralgii şi nevrite de sciatic, plex brahial, trigemen, intercostale, dentare; pareze, paralizii (de membre, faciale)
  • afecţiuni ale aparatului locomotor: reumatice (mialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite cu diverse localizări, poliartrită reumatoidă, spondilită ankilopoietica în perioadele de remisiune) şi posttraumatice (contuzii, entorse, luxaţii, fracturi)
  • afecţiuni ale aparatului cardiovascular: tulburări de circulaţie periferica-arteriopatii obliterante (stadii I-II), acrocianoză, boala Raynaud

Este contraindicată această procedură persoanelor care prezintă leziuni cutanate: răni deschide, eczeme, ulcer varicos, dermatită.
Tratamentul se face numai sub recomandare medicală, întrucât pot apărea efecte adverse: hipotensiune, leşin, precum şi leziuni cutanate.