Rezervari si programari

Chirurgia endocrină

Chirurgia endocrină

Tiroida este o glandă mică în formă de fluture. Se află în partea inferioară din față a gâtului, chiar sub corzile vocale. Tiroida produce hormoni pe care sângele le transmite fiecărui țesut din organism. Ajută la reglarea metabolismului - procesul prin care organismul transformă alimentele în energie. De asemenea, joacă un rol important în menținerea funcționării corespunzătoare a organelor și ajută organismului să conserve căldura.
Uneori tiroida produce prea mulţi hormoni. De asemenea, pot apărea probleme structurale, cum ar fi creșterea chisturilor sau nodulilor pe tiroidă. Operația de tiroidă poate fi necesară atunci când apar aceste probleme.
Chirurgia implică îndepărtarea întregii glande tiroide sau doar a unei părți din aceasta. Această operație de face sub supravegherea medicului chirurg într-un spital, în timp ce pacientul se află sub anestezie generală.

 

Cel mai frecvent motiv pentru chirurgia tiroidiană este prezenţa de noduli sau tumori pe glanda tiroidă. Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar unii pot avea structura canceroasă sau precanceroasă. Chiar și nodulii benigni pot cauza probleme dacă cresc suficient de mare pentru a obstrucționa gâtul său dacă stimulează tiroida pentru a supraproduce hormoni (o afecțiune numită hipertiroidism).
Chirurgia poate corecta hipertiroidismul. Hipertiroidismul este frecvent rezultatul unei tulburări autoimune numite boala Basedow-Graves. Boala Basedow-Graves face ca organismul să identifice greșit glanda tiroidiană ca fiind un organism străin și să trimită anticorpi pentru a o ataca. Acești anticorpi inflamează tiroida, cauzând supraproducția hormonală.
Un alt motiv pentru chirurgia tiroidiană este umflarea sau mărirea glandei tiroide. Acest lucru este denumit gusa tiroidiană. Ca niște noduli mari, guşa pot bloca gâtul și poate interfera cu mâncarea, vorbirea și respirația.

Există mai multe tipuri diferite de intervenții chirurgicale tiroidiene. Cele mai frecvente sunt lobectomia, tiroidectomia subtotală și tiroidectomia totală.
Lobectomia
Uneori un nodul, inflamația sau umflarea afectează doar jumătate din glanda tiroidă. Când se întâmplă acest lucru, un medic vă elimina numai unul dintre cei două lobi. Partea lăsată în urmă ar trebui să-și mențină o parte sau toată funcția glandei tiroide.
Tiroidectomia parţială
O tiroidectomie parţială elimină glanda tiroidă, dar lasă în urmă o mică cantitate de țesut tiroidian. Aceasta păstrează funcția tiroidiană. Multe persoane care suferă de acest tip de intervenție chirurgicală dezvoltă hipotiroidism, o afecțiune care apare atunci când tiroida nu produce suficienţi hormoni. Acest lucru este ușor tratat cu suplimente de hormoni care se iau zilnic de către pacienţi.
Tiroidectomie totală
O tiroidectomie totală elimină întreaga țesut tiroidian și țesutul tiroidian. Această intervenție chirurgicală este adecvată atunci când nodulii, umflarea său inflamația afectează întreaga glandă tiroidă, când boala Basedow – Graves nu mai poate fi ţinută sub control cu tratament său când este prezent cancerul în ţesut.

Puteți relua majoritatea activităților dvs. normale în ziua următoare intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, așteptați cel puțin 10 zile (său până la acordarea permisiunii de către medicul dvs.) pentru a vă angaja în activități intense, cum ar fi exerciții său alte activităţi fizice intense.
Gâtul se va simți probabil dureros pentru câteva zile. Este posibil să aveţi nevoie de analgezice, cum ar fi ibuprofenul său acetaminofenul, pentru a ușura durerea.
După intervenția chirurgicală, puteți dezvolta hipotiroidism. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dumneavoastră va prescrie o formă de levotiroxină pentru a vă ajuta să vă reechilibraţi hormonal. Pot fi necesare mai multe ajustări și teste de sânge pentru a găsi cea mai bună doză pentru dumneavoastră.

Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale majore, chirurgia tiroidiană prezintă riscul unei reacții adverse la anestezia generală.
Alte riscuri include posibile sângerări grave și infecții.
Există rareori riscuri specifice intervenției chirurgicale tiroidiene. Cu toate acestea, cele două riscuri cele mai frecvente sunt:

  • Afectarea nervilor laringieni recurenți (nervii conectați la corzile vocale)
  • Vătămarea glandelor paratiroide (glandele care controlează nivelul calciului din corpul dumneavoastră)

Suplimentele pot trata cu ușurință nivelurile scăzute de calciu. Tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Anunță-ți medicul dacă te simți nervos său dacă mușchii încep să dezvolte cârcei. Acestea sunt semne de calciu scăzut în organism.

În cazul clinicii Fortius Medical veţi putea efectua un consult cu un medic chirurg pentru a afla exact dacă este sau nu oportuna efectuarea operaţiei de tiroida şi totodată puteţi efectua o consultatiee second opinion, dacă aveţi deja pus un diagnostic care trebuie său nu confirmat.