Rezervari si programari

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat

Diabetul reprezintă un grup de boli metabolice cronice care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge, datorită defectelor în producerea și / sau folosirea insulinei.
Insulina este un hormon eliberat de pancreas atunci când ne alimentăm; aceasta permiţând glucozei să treacă din sânge în celule.
Simptomele includ sete excesivă, foame exagerată, urinat în exces , scădere ponderală, vedere neclară şi oboseală.
Dacă diabetul se dezvoltă rapid, așa cum se întâmplă în cazul diabetului de tip 1, pacienţii pot suferi de asemenea o pierdere rapidă în greutate. Dacă diabetul se dezvoltă lent, ca și în cazul diabetului de tip 2, este posibil ca persoanele să nu fie diagnosticate până când nu apar simptomele unor afecțiuni cronice, cum ar fi durerea retrosternală,claudicaţia intermitentă, amorțeli și furnicături la nivelul membrelor inferioare.
Complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat pot include retinopatia diabetică, polineuropatia diabetică simetrică senzitivă distală, boala renală cronică, infarctul miocardic.

 

Diabetul zaharat de tip 1
Acest tip de diabet reprezintă o boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele beta pancreatice producătoare de insulină . Deși sunt suspectaţi ca şi factori declanșatori factorii genetici şi de mediu, cauza exactă a diabetului de tip 1 nu este pe deplin înțeleasă. Deşi poate apărea la orice vârstă, majoritatea pacienților sunt diagnosticați de copii sau adulți tineri. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să îşi administreze insulină zilnic pentru a-și gestiona starea.
Diabetul zaharat de tip 2
Acest tip de diabet se dezvoltă cel mai adesea treptat cu vârsta și se caracterizează prin rezistența la insulina eliberată de către celulele beta pancreatice. Din motive care nu sunt încă în întregime înțelese, celulele corpului nu mai pot utiliza eficient insulina. Diabetul de tip 2 apare cel mai adesea la persoanele sedentare, fapt care duce la rezistența la insulină. Istoria familială și genetică joacă un rol major în diabetul de tip 2.
Diabet gestațional
Diabetul gestational este definit ca o creştere a glucozei din sânge în timpul sarcinii. Este cunoscut faptul că afectează aproximativ 3-8% dintre femei. Toate femeile gravide sunt testate pentru diabet gestational între săptămânile 24 - 28 de sarcină.