Rezervari si programari

Ecografie pentru vase şi artere

Ecografie pentru vase şi artere

O ecografie Doppler utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a măsura cantitatea de flux sanguin din artere și vene.
Studiile privind fluxul vascular, cunoscute și ca studii de flux sanguin, pot detecta un flux anormal în interiorul unei artere sau vas de sânge. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni, inclusiv cheaguri de sânge și circulație necorespunzătoare. O ecografie Doppler poate fi utilizată ca parte a studiului fluxului de sânge.
O Un test O ecografie Doppler este o procedură fără risc și lipsită de durere, care necesită puțină pregătire. Testul oferă medicului specialist informații importante despre fluxul de sânge prin arterele și venele importante. De asemenea, poate dezvălui fluxul sanguin blocat sau redus prin zonele înguste ale arterelor, ceea ce ar putea conduce la un accident vascular cerebral sau vă poate diagnostica dacă aveţi sau nu boala varicoasă a membrelor inferioare.

 

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler de vase şi artere dacă prezentați semne de scădere a fluxului sanguin în arterele sau vene. O cantitate redusă de flux sanguin se poate datora blocării arterei, unui cheag de sânge în interiorul unui vas de sânge sau a unei leziuni a unui vas de sânge.
Medicul specialist vă poate recomanda o ecografie de vase şi artere Doppler dacă prezentați semne de:

  • tromboză venoasă profundă
  • tromboflebită superficială
  • arterioscleroză, îngustarea și întărirea arterelor care alimentează diverse părţi ale corpului
  • tromboangiită obliterans
  • tumori vasculare

O ecografie de vase şi artere vă poate ajuta să determinați tensiunea arterială.

În general, nu este necesară o pregătire pentru acest test.
Dacă sunteți un fumător, medicul dumneavoastră vă poate cere să renunțați la fumat cu câteva ore înainte de testare. Fumatul determină îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate afecta rezultatele testului.

Este o procedură neinvazivă, fără durere, care nu vă expune la radiații nocive. Nu există riscuri asociate cu acest test, iar majoritatea oamenilor nu simt nici un disconfort în timpul procedurii.
Procedura poate varia ușor, dar, în general, vă puteți aștepta la următoarele:
Va trebui să daţi jos hainele, bijuteriile și orice alte obiecte din zonă care va fi examinată. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă scoateți ochelarii, lentilele de contact, protezele sau aparatele auditive. Vi se poate cere să purtați un halat.
Înainte de procedură, veți fi instruiți să vă așezați pe o masă de examinare.
Medicul va plasa apoi un gel pe un dispozitiv portabil numit sondă ecografică, care direcționează undele de sunet de înaltă frecvență în arterele sau venele studiate.
Pentru a vă examina arterele, medicul poate pune manșete de presiune sanguină în diferite zone ale corpului.
Traductorul sondei ecografice transmite undele sonore prin piele și alte țesuturi ale corpului la vasele de sânge. Undele sonore transmit un ecou de la vasele de sânge și trimit informații spre un computer pentru a fi procesate și înregistrate. Calculatorul va produce grafice sau imagini care arată fluxul sângelui prin artere și vene. Traductorul va fi mutat în diferite zone pentru comparare.

Testul va fi finalizat în aproximativ o oră. În funcție de semnele și simptomele dumneavoastră, vi se poate cere să efectuați câteva exerciții ușoare după procedură.