Rezervari si programari

Diabetul Gestational

Diabetul Gestational

Diabetul gestational se dezvoltă în timpul sarcinii. Ca și alte tipuri de diabet, diabetul gestational afectează modul în care celulele dumneavoastră folosesc zahărul (glucoză). Diabetul gestational determină hiperglicemie, acest fapt putând afecta sarcina şi sănătatea bebeluşului.
Femeile însărcinate pot controla diabetul gestational prin consumul de alimente sănătoase, sport și, dacă este necesar, administrarea de insulină. Controlul zahărului din sânge poate preveni o naștere dificilă.
În cazul diabetului gestațional, zahărul din sânge revine, de obicei, la normal, imediat după naștere. Dar dacă ați avut diabet gestational, riscaţi să dezvoltaţi diabet zaharat de tip 2.

 

Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestațional nu produce simptome vizibile.

În timpul sarcinii, placenta, care vă conectează copilul la aportul de sânge, produce niveluri ridicate de diverși hormoni. Acest fapt afectează acțiunea insulinei din celule, nivelul de zahăr rămânând crescut în sânge.
Pe măsură ce copilul crește, placenta produce tot mai mulți hormoni contraceptivi pentru insulină. În diabetul gestational, hormonii placentari provoacă o creştere a zahărului din sânge la un nivel care poate afecta creşterea şi bunăstarea copilului. De obicei, diabetul gestațional se dezvoltă la jumătatea sarcinii.

Diabetul gestational se diagnostichează între săptămânile 24-28 de sarcină cu ajutorul TTGO (testul de toleranţă orală la glucoză).

Medicul dumneavoastră va recomanda verificări frecvente, în special în timpul ultimelor trei luni de sarcină. În timpul acestor examene, medicul vă va monitoriza glicemia. De asemenea, vă poate cere să vă monitorizați zilnic glicemia din sânge ca parte a planului de tratament.
Dacă aveți probleme cu controlul zahărului din sânge, poate fi necesar să vă administraţi insulină. Dacă aveți alte complicații legate de sarcină, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a evalua starea de sănătate a bebelușului dumneavoastră.