Rezervari si programari
Hemoroizii

Tot ceea ce trebuie să știi despre sângerarea anală

Postat de FORTIUS la 11 Octombrie 2022 (Hemoroizii)
Tot ceea ce trebuie să știi despre sângerarea anală

Ce este sângerarea anală?

Dacă te uiți în toaletă și vezi sânge, cu siguranță este un semn de alarmă. Oricine își dă seama, fără a avea pregătire medicală, ca așa ceva nu este în regulă. Cel mai probabil vorbim de sângerare rectală. Sângerarea anală poate fi un simptom al multor afecțiuni medicale, cum ar fi cele mai ușoare, care cel mai probabil provin de la hemoroizii netratați corespunzător, dar pot fi și un semn al unei afecțiuni mult mai grave, cum ar fi cancerul colorectal.

Sângerarea anală poate apărea pe hârtia igienică, în apa vasului de toaletă sau în materiile fecale. Poate avea diferite culori, variind de la roșu aprins la maro închis și chiar negru. Culoarea sângelui poate indica de fapt de unde ar putea proveni sângerarea, astfel:

-        Sângele roșu aprins înseamnă de obicei sângerare care apare în partea de jos a sitemului digestiv, în colon sau rect.

-        Sângele roșu închis sau maro poate însemna că sângerările provin din colon sau din intestinul subțire.

-        Melena (scaunul întunecat și asemănător gudronului) indică adesea sângerare la nivelul stomacului, și ne poate duce cu gândul la ulcer.

Uneori, sângerarea anală nu este vizibilă cu ochiul liber și poate fi văzută doar la microscop, în urma unui test de laborator al unei probe de scaun.

Majoritatea cazurilor de sângerare anală la persoanele de vârstă mijlocie și vărsta a treia se datorează hemoroizilor. În aproximativ 95% din cazuri, sângerarea anală se va opri fără tratament, dar acest lucru nu înseamnă că a dispărut și cauza. Statisticile sugerează că doar 40% dintre persoanele cu sângerare rectală caută ajutor medical, dar sângerarea poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, așa că nu ar trebui să fie ignorată dacă se întâmplă.

Trebuie să știți că hemoroizii sunt ușor de tratat la Fortius Medical. Am pregătit pentru pacienții noștri un pachet special, care cuprinde, pe lângă planul de tratament, o ecografie abdominală și o rectosigmoidoscopie gratuit. Facem asta pentru a vedea exact dacă simptomatologia sau sângerarea anală nu este produsă de o altă problemă medicală a colonului (intestinul gros) cum ar fi cancer, polipi colonici sau o boală inflamatorie a intestinelor. Atenție, este important să urmăriți orice sângerare apărută și să vă programați cât mai curând posibil la medicul proctolog.

Care sunt simptomele sângerării anale?

Simptomele sângerării rectale pot varia în funcție de cauza acesteia. Majoritatea sângerărilor anale sunt tratabile și nu sunt grave.

Alte simptome care pot apărea sunt:

-        Senzație de durere rectală și/sau presiune

-        Dureri sau crampe abdominale

-        Pierdere în greutate inexplicabilă, oboseală sau slăbiciune

-        Sânge roșu aprins în scaun, pe lenjerie, pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă

-        Scaun roșu, maro sau negru

-        Confuzie și senzație de amețeală

-        Leșin.

În unele cazuri foarte severe, sângerarea anală poate duce la șoc. Dacă vă confruntați cu sângerare rectală continua sau aveți simptome de șoc, sunați imediat la 112 pentru ajutor. Simptomele șocului sunt: scăderea bruscă a tensiunii arteriale, ritm cardiac rapid, imposibilitatea de a urina, stare de inconștiență, greață și vomă severe.

Care pot fi cauzele sângerării anale?

Ø  Hemoroizi: Considerată cea mai frecventă cauză a sângerării rectale, hemoroizii sunt venele umflate din rect (hemoroizi interni) sau anus (hemoroizi externi). Hemoroizii apar din mai multe motive, inclusiv constipație cronică, încordare în timpul defecației, sarcină, ridicarea de obiecte grele, sex anal sau obezitate.

Ø  Fisuri anale: Uneori confundate cu hemoroizi, fisurile anale sunt de fapt mici rupturi ale pielii din jurul anusului. Acest lucru se întâmplă atunci când apare un scaun foarte dur, care este greu de eliminat. Presiunea suplimentară a defecației face ca pielea să se rupă.

Ø  Abces anal sau fistula anală: În interiorul anusului există niște glande mici care ajută la eliminarea scaunului. Aceste glande se pot infecta provocând abcese sau fistule. Când se formează puroi, provocând un blocaj, se transformă în abces. Fistula anala este un tunel mic care leaga abcesul de pielea din jurul anusului. Aceste afecțiuni mai pot fi cauzate de boli inflamatorii intestinale, tuberculoză sau tratamente cu radiații.

Ø  Constipație: Scaunele tari și încordarea pentru a defeca pot duce la fisuri anale și hemoroizi, ambele putând duce la sângerare. Majoritatea fisurilor datorate costipației sunt tratate cu succes cu remedii simple precum suplimente de fibre, supozitoare cu glicerină (daca constipatia este cauza) bai calde și o cremă pentru a calma zona inflamată. Uneori poate apărea sindromul de ulcer rectal solitar, care este o afecțiune destul de rară care poate afecta atât bărbații, cât și femeile și este asociată cu constipația de lungă durată și efort prelungit în timpul defecației.

Ø  Proctita: Reprezintă inflamația mucoasei rectului. Poate fi cauzată de o terapie cu radioterapie anterioară pentru diferite tipuri de cancer, medicamente, infecții sau o formă de boală inflamatorie intestinală.

Ø  Ulcer: Atunci când cantitatea de lichide digestive din intestine este dezechilibrată, se poate deteriora mucoasa tractului digestiv și poate provoca ulcere. Acestea se formează atunci când o eroziune se agravează în tractul digestiv. Ulcerele pot sângera, ducând la apariția unui scaun negru.

Ø  Alte leziuni ale tractului gastrointestinal superior: Diferitele probleme la nivelul stomacului sau chiar ale esofagului pot provoca sângerare din rect. Sângerarea din tractul digestiv superior este mai probabil să apară ca scaune negre, gudronate.

Ø  Polipi anali sau colorectali: Polipii sunt excrescențe care pot apărea în multe locuri în corp. Dacă polipii se dezvoltă în intestin, pot sângera. Polipii nu sunt cancerigeni în general, dar unii pot deveni maligni daca nu se tratează la timp. Este important să se verifice sângerarea rectală legată de polipi, deoarece ar putea fi un semn de cancer colorectal.

Ø  Cancer anal sau cancer de colon: Pe măsură ce tumorile se formează, au acestea sunt extrem de irizate de vase de sânge pentru a se dezvolta. Vasele de sânge din colon sunt fragile și se pot rupe, provocând sângerare.  Doar 3,4% dintre cazurile de sângerare anală se datorează cancerului de colon.

Ø  Boala inflamatorie intestinală, care înseamnă de fapt umflarea intestinului subțire sau gros. Există două tipuri de boli inflamatorii intestinale, colita ulcerativă și boala Crohn. În aceste cazuri, sângerarea poate apărea alături de febră, diaree, dureri abdominale și crampe sau chiar blocaje intestinale.

Ø  Diverticuloză/Diverticulită: Diverticulii sunt mici pungi sau umflături în colon unde, în timp, vasele de sânge se pot eroda, rupe și sângera. Acești diverticuli pot ieși prin pereții intestinelor, provocând sângerări și infecții. Când aceste pungi se infectează, pot provoca simptome precum dureri abdominale severe și febră. Când nu există simptome, se numește diverticuloză, dar dacă apare inflamație, aceasta este diverticulită. Împreună, se numesc boală diverticulară.

Ø  Infecții. Infecțiile cauzate de bacterii, cum ar fi salmonella, pot provoca sângerări. Infecțiile bacteriene pot provoca inflamarea colonului și a stomacului, provocând diaree care poate conține mucus și sânge. Gastroenterita virală nu provoacă de obicei diaree cu sânge.

Ø  Reacțiile alergice la anumite tipuri de alimente. Pot fi cauze mai puțin frecvente ale sângerării anale.

Cum se pune obține un diagnostic?

Dacă sângerarea este asociată cu o afecțiune medicală deja diagnosticată, medicul va discuta modalități de a gestiona, reduce și urmări simptomele.

Dacă sângerarea anală are cauze necunoscute, medicul proctolog va face o anamneză, un istoric medical bazat pe simptomatologie și un consult. Dacă rezultatele nu sunt concludente, va solicita teste suplimentare. Va începe cu o examinare fizică a anusului și rectului și analiza unei probe de scaun. Apoi va recomanda o ecografie abdominală, o colonoscopie sau o rectosigmoidoscopie, pentru a stabili care sunt cauzele sângerării anale. Dacă este cazul, va efectua o biopsie sau va preleva o mostră de țesut pentru examinare și va cere o tomografie computerizată (CT). O hemoleucogramă completă poate ajuta la evaluarea gradului de sângerare și poate arăta dacă este prezentă anemia în sânge.

Tratamentul sângerării anale

Pentru a putea recomanda un tratament, medicul trebuie mai întâi să stabilească ce cauze au stat la baza sângerării.

De exemplu, cremele OTC și supozitoarele pot fi prescrise pot trata hemoroizi în fază incipientă, diferite proceduri precum ligaturarea cu benzi elastic sau tratamentul cu laser, în timp ce o dietă bogată în fibre sau o intervenție chirurgicală poate ajuta la diverticulită.

Alte tratamente prescrise: antibiotice pentru fisuri anale, însoțite de creme sau unguente topice, recomandarea de a consuma mai multe fibre sau chiar investigații suplimentare cum ar fi o colonoscopie cu eliminarea polipilor sau, în unele cazuri, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți a colonului.

Ce este important să știți este că nu trebuie să existe jenă în discuția cu medicul proctolog despre sângerarea rectală, mai ales în cazuri de sângerare moderată sau severă. Deși rară, sângerarea rectală abundentă sau cronică poate provoca pierderi grave de sânge sau poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave care necesită tratament imediat.

Ar trebui să consultați un medic în legătură cu sângerarea rectală cronică sau dacă observați creșteri anormale în jurul anusului. Ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență pentru sângerări anale cu scaune foarte întunecate, mai ales dacă sunt însoțite de vărsături sau tuse cu sânge. De asemenea, este vital să căutați ajutor imediat dacă sângerarea durează mai mult de câteva minute sau dacă există și alte simptome, cum ar fi durere severă, febră sau slăbiciune.

ATENȚIE! Aceste informații oferă doar îndrumări generale, nu sfaturi medicale definitive. Este foarte important ca atunci când apare simptomatologia, să consultați cât mai repede un medic care să stabiliească un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/14612-rectal-bleeding

https://www.healthline.com/health/rectal-bleeding#will-rectal-bleeding-go-away-on-its-own

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321023

https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-minor-rectal-bleeding