Rezervari si programari
Hemoroizii

Boala hemoroidală: să înțelegem, să prevenim și să tratăm corect hemoroizii

Postat de FORTIUS la 30 Octombrie 2023 (Hemoroizii)
Boala hemoroidală: să înțelegem, să prevenim și să tratăm corect hemoroizii

Boala hemoroidală, cunoscută în mod obișnuit sub numele de hemoroizi, este o afecțiune medicală răspândită care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși poate fi inconfortabilă și dureroasă, înțelegerea cauzelor, simptomelor, opțiunilor de prevenire și tratament poate ajuta pacienții să gestioneze și să atenueze disconfortul asociat cu această afecțiune. În acest articol, vom încerca să înțelegem mai bine hemoroizii și vom oferi informații valoroase pentru cei care doresc să afle mai multe.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate și inflamate situate în interiorul și în jurul rectului și anusului. Ele sunt o parte normală a anatomiei umane și joacă un rol important în controlul defecației. Atunci când aceste vase de sânge devin iritate sau umflate, ele pot provoca disconfort și durere, ducând la boli hemoroidale

Hemoroizii pot fi clasificați în două tipuri principale:

a)     Hemoroizi interni: Aceștia se găsesc în interiorul rectului și sunt, în general, nedureroși. Ei pot provoca sângerare rectală, care este de obicei simptomul principal al bolii.

b)     Hemoroizi externi: Aceștia sunt localizați în afara anusului și pot fi dureroși din cauza prezenței terminațiilor nervoase în pielea din jurul anusului. Pot apărea mâncărimi, disconfort și sângerare.

Cauzele hemoroizilor

 Boala hemoroidală este adesea cauzată de o combinație de factori, printre care:

✔️ Încordarea în timpul defecației: cauza principală a hemoroizilor este efortul excesiv depus în timpul scaunului, acțiune care crește presiunea asupra vaselor de sânge din rect și anus.

✔️ Constipație: Constipația cronică, care duce la scaun tare și uscat, poate tensiona vasele de sânge rectale, crescând riscul de dezvoltare a hemoroizilor.

✔️ Diaree: Episoadele frecvente de scaun moale și apos pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea hemoroizilor.

✔️ Sarcina: Modificările hormonale și fizice din timpul sarcinii pot contribui la dezvoltarea hemoroizilor. În plus,  greutatea uterului în continua creștere poate duce la creșterea presiunii asupra vaselor de sânge din zona pelviană.

✔️ Obezitatea: greutatea corporală în exces poate pune presiune asupra zonei pelvine, ducând la hemoroizi.

✔️ Perioade prelungite în poziția șezut: de exemplu statul pe toaletă prea mult timp poate crește presiunea asupra zonei rectale, făcând indivizii mai predispuși la hemoroizi.

✔️ Îmbătrânire: Riscul de a dezvolta hemoroizi crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc din cauza slăbirii țesuturilor conjunctive din zonele rectale și anale.

Simptomele hemoroizilor

Cum se tratează hemoroizii

Tratamentul bolii hemoroidale depinde de severitatea afecțiunii și de simptomele specifice experimentate de către pacient. Iată câteva opțiuni comune de tratament:

1. Schimbări ale stilului de viață

Dietă bogată în fibre: consumul de mai multe fibre poate înmuia scaunul și poate reduce efortul în timpul defecației.

Hidratarea adecvată: multă apă în alimentație poate preveni constipația.

Exerciții fizice regulate: mișcarea poate ajuta la menținerea unui scaun regulat zilnic.

2. Medicamente fără prescripție medicală

Creme și unguente topice: acestea pot ameliora mâncărimea, durerea și umflarea.

Șervețele medicinale: șervețelele calmante pot ajuta la curățarea zonei anale și la atenuarea disconfortului.

Medicamente pe bază de rețetă: în unele cazuri, medicii pot prescrie medicamente pentru a reduce inflamația și durerea.

3. Proceduri minim invazive care se pot realiza și în clinica Fortius Medical

Ligaturare cu bandă de cauciuc: o procedură obișnuită în ambulatoriu în care o bandă de cauciuc este plasată în jurul bazei hemoroizului pentru a întrerupe fluxul de sânge către acesta, făcându-l să se micșoreze și să cadă.

Scleroterapia:  procedura  în care o soluție chimică este injectată în hemoroizi, determinând micșorarea acestuia.

Coagulare în infraroșu: procedura folosește căldura pentru a coagula vasele de sânge care hrănesc hemoroizii, reducându-le dimensiunea și ducând la contracția acestuia.

4. Intervenție chirurgicală clasică

Hemoroidectomia: În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina hemoroizii, dar aceasta este de obicei considerată o ultimă soluție și nu este lipsită de efecte secundare și recuperare greoaie.

Prevenirea hemoroizilor sau gestionarea imediată a cazurilor ușoare implică în primul rând efectuarea unor ajustări ale stilului de viață. Iată câteva sfaturi:

-        Menține o dietă bogată în fibre: consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, poate înmuia scaunul și poate facilita digestia și defecația.

-        Rămâi hidratat: bea multă apă, ajută la prevenirea constipației și la menținerea scaunului moale.

-        Exerciții fizice regulate: mișcarea poate ajuta la reglarea scaunului și la reducerea riscului de hemoroizi.

-        Evită încordarea: nu face prea mult efort atunci cand stai pe toaletă, folosește o postură adecvată și nu petrece prea mult timp așezat.

Boala hemoroidală este o afecțiune comună și relativ ușor de gestionat. Înțelegând cauzele, simptomele și factorii de risc, pacienții pot lua măsuri pentru a preveni sau a atenua disconfortul asociat cu hemoroizii. Schimbările stilului de viață, igiena adecvată și tratamentele medicale atunci când este necesar îi pot ajuta pe cei afectați să-și recapete confortul și calitatea vieții.

Dacă bănuiești că ai hemoroizi sau te-ai confruntat cu simptome persistente, te invităm la noi în clinică să consulți un medic proctolog pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.