Rezervari si programari
Hemoroizii

Nu lua hemoroizii cu tine în vacanță

Postat de FORTIUS la 02 August 2023 (Hemoroizii)
Nu lua hemoroizii cu tine în vacanță

Vara vine cu cele mai frumoase amintiri, cu plajă, soare, mare și concedii memorabile. Dar este și perioada din an în care trebuie ne facem griji pentru o varietate întreagă de afecțiuni și alergii care se declanșează datorită căldurii excesive. O afecțiune care abia așteaptă să ne strice distracția de vară sunt hemoroizii, sau boala hemoroidală așa cum este cunoscută din punct de vedere medical. Hemoroizii sunt o afecțiune care, deși poate apărea pe tot parcursul anului, prezintă o incidență crescută în timpul verii.

Există multe opțiuni de tratament disponibile, fie că sunt mai agresive, chirurgicale, fie non-chirurgicale, prin metode minim invazive, însă nimeni nu vrea să-și strice vacanța, nu-i așa?  Ne pot ajuta  și diverse unguente, creme și supozitoare pentru ameliorarea durerii însă ele oferă doar o ameliorare temporară, nu vindecă. Cu toate acestea, este mai bine să ne luăm măsuri de precauție și să vedem ce modalități există pentru  a evita ca această boală să ne strice vara cu totul.

De ce apare disconfortul creat de hemoroizi în condiții de vreme caldă?

Pentru că vasele de sânge sau țesuturile din rect se umflă și provoacă mâncărime, durere și iritație. În timpul lunilor de vară, temperatura crește uneori până la valori extreme și mai ales dacă trebuie să stai într-un loc pentru perioade lungi de timp, s-ar putea să apară iritații de la hemoroizii deja sensibili, ducând la dureri și disconfort. Un alt motiv care ar putea provoca exacerbarea simptomelor este consumul crescut de înghețată, băuturi răcoritoare, alcool, alimente picante sau extrem de picante, cuplat cu supraalimentarea în general.

Hemoroizii pot fi foarte incomozi și pot afecta foarte mult calitatea vieții, iar acum, odată cu vremea mai caldă, mulți dintre noi se întreabă dacă excursiile și concediile specifice de vară sunt posibile chiar și cu hemoroizi. Specialiștii Fortius Medical spun ca da, se poate depăși perioada de vară fără probleme,  de aceea vrem să te ajutăm să înțelegi hemoroizii și cum să îi tratezi, pentru ca aceștia să nu-ți dea bătăi de cap vara aceasta.

Sfaturi pentru a evita hemoroizii în această vară

1.      Consumă alimente care conțin fibre

Constipația este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea hemoroizilor. Din fericire, acest lucru poate fi prevenit asigurând suficiente fibre în dieta de vară și nu numai. Un adult normal ar avea nevoie de aproximativ 25-30 de grame de fibre în fiecare zi prin consumul regulat de fasole, leguminoase, linte, cereale integrale, legume cu frunze, castraveți, țelină, pepene verde, fructe de pădure, struguri și roșii.

2.      Bea multă apă

Acesta este de departe cel mai simplu și cel mai subestimat sfat pentru a preveni hemoroizii. O hidratare adecvată nu numai că ține temperatura corpului sub control atunci când este caniculă, dar ajută și la prevenirea constipației. Poartă cu tine mereu o sticlă de apă reutilizabilă, te poate ajuta să-ți reamintești să bei înghițituri mici de apă pe tot parcursul zilei.

3.      Mișcarea este esențială

Este important să incluzi o doză de activitate fizică în programul tău zilnic deoarece ajută la menținerea sănătoasă a colonului. Cu toate acestea, ridicarea greutăților mari și exercitarea unei presiuni prea mari asupra abdomenului (inclusiv prin abdomene, care presupun încordarea acestuia) poate duce la formarea hemoroizilor.

Activitatea fizică regulată ajutăla menținerea colonului sănătos (sedentarismul este un factor de risc pentru dezvoltarea sau agravarea hemoroizilor existenți).

4.      Utilizarea laxativelor cu moderație

Când suferi de constipație, este normal să vrei să o rezolvi prin laxative. De fapt, suplimentele de fibre și anumite laxative naturale ajută la stimularea metabolismului și la prevenirea hemoroizilor. Cu toate acestea, unele laxative stimulează contracțiile intestinale pentru a ușura defecația și acest lucru poate pune presiuni asupra rectului, ducând la agravarea hemoroizilor.

5.      Consumă alimente proaspete și sănătoase

Sănătatea noastră depinde mult de ce și cum mâncăm. Pâinea albă trebuie înlocuită cu o pâine integrală  mai sănătoasă sau o pâine cu mai multe cereale. Adaugă salate și fructe proaspete (de preferință cu tot cu coajă) în dieta zilnică. Fără mâncare prăjită și condimentată. Reducerea consumului de alcool, a cofeinei și a fumatului va ajuta foarte mult la prevenirea hemoroizilor. Evită alimentele procesate, rafinate și albe, cum ar fi făina rafinată, zahărul, pâinea albă, covrigii, laptele, brânza, mezelurile, alimentele congelate etc.

6.      Scade la minim timpul petrecut stând pe toaletă

Forma scaunului de toaletă pune o presiune suplimentară asupra rectului și anusului. În acest proces, venele mici din jurul anusului și rectului sunt întinse, se umflă și își pierd elasticitatea. Apoi venele fragile se umplu de sânge și se formează hemoroizi.

Vara poate fi puțin mai dificilă pentru cei predispuși la hemoroizi. Cu toate acestea, un stil de viață sănătos împreună cu o dietă corectă te poate ajuta să ții hemoroizii la distanță. Deși există destule remedii, este cu siguranță mai bine să previi această afecțiune cu totul pentru a nu experimenta toată durerea și disconfortul asociat. Dacă hemoroizii deja îți provoacă durere și disconfort, ar trebui să iei în considerare tratamentul și eliminarea acestora orin proceduri moderne, fără dureri și fără complicații.

Dacă în timpul verii sau în orice altă perioadă a anului te-ai confruntat cu aceste patologii, te așteptăm la noi pentru o programare. Medicii specialiști în Chirurgie Generală, Proctologie și Flebologie de la Fortius Medical folosesc o serie de tehnici moderne, minim invazive, care necesită cât mai puțină recuperare. Dintre acestea amintim ligaturarea cu bandă elastică (ce folosește benzi de cauciuc pentru a „sugruma” un hemoroid până când acesta cade), fotocoagularea cu spectru infrarosu sau ablația cu unde de radiofrecvență. O a patra metodă folosește capse pentru a fixa hemoroizii de peretele țesutului anal, împiedicându-i să iasă din anus. Această metodă promite pacientului că va experimenta mai puțină durere însă este posibilă o incidență mai mare recidivei. Ca ultimă soluție,  în cazul în care afecțiunea se complică, apare nevoia de intervenție chirurgicală clasică, ce presupune mai multe riscuri și o recuperare mult mai greoaie. NU trebuie să ajungi atât de departe!