Rezervari si programari
Hemoroizii

Cum tratezi hemoroizii – ce funcționează și ce nu?

Postat de FORTIUS la 10 Octombrie 2023 (Hemoroizii)
Cum tratezi hemoroizii – ce funcționează și ce nu?

Haideți să vorbim din nou despre hemoroizi! Să recunoaștem: nimeni nu vrea să vorbească cu adevărat despre hemoroizi. Dar știați că este una dintre cele mai frecvente probleme gastrointestinale din lume? Nu este un subiect despre care oamenii vor să discute, dar se crede că jumătate dintre noi vor avea hemoroizi până la vârsta de 50 de ani.

Deoarece este un subiect jenant despre care oamenii nu vor să vorbească, mulți oameni preferă să caute pe Google cum să scape de hemoroizi în mod natural. Așadar, pentru a ne asigura că oamenii sunt informați corespunzător, vom arunca o privire mai atentă la ce remedii naturale funcționează de fapt și vom discuta despre ce nu funcționează.

Ce sunt hemoroizii și de ce se formează?

Hemoroizii sunt de fapt vene inflamate sau umflate în rect sau anus. Pot fi dureroși,  pot da mâncărimi și uneori pot sângera.  În general nu cauzează probleme grave de sănătate, dar pot fi foarte incomozi.

Nu știm întotdeauna cauzele exacte ale hemoroizilor.  De obicei se dezvoltă atunci când se exercită prea multă presiune pe venele din jurul rectului sau anusului. Când cineva suferă frecvent de constipație sau diaree, aceasta poate provoca încordare care duce la dezvoltarea acestei presiuni. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în cazul constipației cronice sau când intestinul nu funcționează corespunzător din cauza utilizării prea dese a laxativelor sau clismelor.

Care este cel mai comun obicei care poate duce la hemoroizi?

Mulți dintre pacienți sunt surprinși să afle că statul pe toaletă perioade lungi de timp poate duce la hemoroizi. Forma scaunului de toaletă pune o presiune suplimentară asupra rectului și anusului iar venele devin umflate atunci când se stă acolo mult timp. Apoi, când se împinge puternic în timpul defecației,  sunt șanse mari de apariție a hemoroizilor.

Unii oameni au nevoie de mai mult timp pentru a-și face treaba mare la toaletă decât alții. De aceea putem spune încă un obicei care contribuie la apariția hemoroizilor: utilizarea smartphone-ului. Da, mulți dintre noi petrec prea mult timp derulând pe rețelele sociale în timp ce stau pe toaletă.

Care este cel mai bun mod de a trata hemoroizii?

Hemoroizii pot fi tratați chiar acasă dacă sunt la început. Când un pacient are un hemoroid ușor, de obicei se recomand unele remedii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. ATENȚIE, aceste remedii nu vindecă 100%, doar amelioreaza simptomele și ajută la depășirea crizei hemoroidale până se ajunge la medicul proctolog.

1.     Dieta bogata in fibre

Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la înmuierea scaunelor, făcându-le mai ușor de trecut prin intestin. O dietă echilibrată care conține alimente precum ovăz, avocado, banane, broccoli, linte și leguminoase este perfectă pentru ameliorarea problemelor dureroase cauzate de hemoroizi. Pe de altă parte, prea multe fibre pot face ca scaunul să devină rigid și, prin urmare, dificil de eliminat. Din acest motiv, moderația este cu siguranță cheia.

2.     Băi de șezut între 10 si 30 de minute

Băile de șezut nu sunt concepute pentru a elimina hemoroizii, ci sunt folosite pentru a calma disconfortul cauzat de aceștia. Apa caldă creste fluxul de sange in zona afectata, reducand umflarea sau durerea însă trebuie știut că funcționează doar pentru hemoroizii externi.

3.     Sărurile Epsom

Sărurile Epsom par a fi un remediu pentru aproape orice afecțiune, dar funcționează ele asupra hemoroizilor? Se pare că o fac. Această cură minune conține magneziu și sulfat, care, atunci când sunt absorbite în pielea din jurul anusului, pot oferi ameliorarea hemoroizilor prin reducerea inflamației și accelerarea procesului de vindecare.

Sărurile Epsom sunt de obicei folosite într-o baie de șezut prin dizolvarea sărurilor în apă. Cu toate acestea, sărurile pot fi folosite și ca pastă aplicată direct pe zonă sau ca o compresă liniștitoare atunci când sunt amestecate cu glicerină.

4.     Tratamente topice aplicate local

Există o multitudine de creme, loțiuni și unguente topice care promit ameliorarea hemoroizilor, dar pot ele ajuta cu adevărat? Cercetările sugerează că uneori da.

Aloe vera, de exemplu, este cunoscută pentru proprietățile sale calmante și s-a dovedit că reduce mâncărimea și inflamația. În același timp, hamamelisul este un astringent cunoscut pentru a calma și micșora hemoroizii.

Uleiul de cocos este un alt remediu natural deoarece are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene binecunoscute. Deci, este bun și pentru reducerea umflaturii datorate hemoroizilor și ameliorarea durerii.

La fel ca sărurile Epsom, aceste tratamente locale se pot adăuga într-o baie de șezut sau se pot aplica direct în zona afectată.

Pe lângă acestea, exercițiile fizice ajută la promovarea motilității gastro-intestinale și la reducerea constipației. De asemenea, este bine să limitați consumul de alimente grase și alcool întrucât pot agrava constipația.

Ce remedii NU funcționează?

1.     Oțetul de mere

În ciuda unor afirmații, nu există dovezi științifice că oțetul de mere vindecă sau calmează hemoroizii. Deși oțetul de mere are unele proprietăți fantastice pentru sănătate, dar pentru alte probleme, aplicarea oțetului nediluat direct în zona anală poate provoca iritații și disconfort suplimentar.

2.     Usturoiul

Usturoiul este bine cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și este adesea ambalat ca ingredient în supozitoare pentru hemoroizi și alte probleme anale. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice că funcționează cu adevărat. Ah, și cu siguranță, nu se aplică în stare brută direct în zona anală!

3.     Uleiuri esentiale

În timp ce anumite uleiuri esențiale precum levănțica și arborele de ceai au proprietăți antiinflamatorii, ele sunt foarte concentrate și pot provoca iritații ale pielii atunci când sunt nediluate și aplicate direct pe zona cu probleme.

Concluzia? Remediile naturiste pot fi un plus valoros în lupta împotriva hemoroizilor problematici, dar trebuie să ținem cont că există remedii eficiente și există mituri care uneori pot face mai mult rău decât bine.

Dacă suferiți rău de hemoroizi, dar nu doriți să faceți o hemoroidectomie chirurgicală, atunci ar fi bine să luați în considerare una dintre procedurile minim invazive pe care le efectuăm aici la Fortius Medical.

Ligaturarea cu bandă de cauciuc

Legarea cu bandă de cauciuc este o procedură de tratament nechirurgical rentabilă și eficientă pentru hemoroizii interni de gradul 2 sau 3, ambulatorie, pacientul mergând acasă imediat după tratament. Această procedură minim invazivă implică legarea hemoroizilor interni de la bază pentru a opri fluxul sanguin. Nu este necesară anestezia sau se poate folosi ceva local.

Medicul introduce cu atenție un anoscop (lunetă de vizualizare) în anus pentru a vizualiza hemoroizii interni. Apoi introduce un mic instrument cunoscut sub numele de ligator prin anoscop. Va plasa apoi una sau două benzi de cauciuc minuscule la baza hemoroizilor interni pentru a opri fluxul de sânge. Procesul durează câteva minute, în funcție de numărul de hemoroizi care sunt bandați. Benzile de cauciuc întrerup alimentarea cu sânge a hemoroizilor interni, făcându-i să se ususce și, în cele din urmă, să cadă.

Scleroterapia prin injecție

Scleroterapia este o procedură non-chirurgicală utilizată de medici pentru a trata hemoroizii de gradul 1 sau 2. Medicul injectează o soluție chimică cunoscută sub numele de sclerozant în țesutul hemoroizilor pentru a-l distruge. Screlozantul acționează asupra vaselor de sânge din jurul hemoroizilor, limitând sau împiedicând fluxul de sânge către aceștia și provocându-i să se micșoreze și în cele din urmă să dispară.

Coagularea în infraroșu

Coagularea în infraroșu este un tratament nechirurgical eficient pentru hemoroizii interni de gradul 1 sau 2. Procedura utilizează o lumină infraroșie ca sursă de căldură pentru a opri alimentarea cu sânge a hemoroizilor interni. Ca urmare, vasele de sânge se vor coagula, provocând micșorarea hemoroizilor. Terapia durează mai puțin de 10 minute și imediat se pot relua activitățile normale.

Ablația prin radiofrecvență

Este o procedura nechirurgicală nedureroasă care utilizează o explozie scurtă de căldură pentru a sigila fluxul de sânge către hemoroizi. Ablația hemoroizilor este un tratament blând, simplu și eficient al tuturor hemoroizilor simptomatici de gradele 1 și 2 într-o singură procedură. Pe măsură ce țesutul se vindecă, se dezvoltă țesut cicatricial care previne umflarea viitoare, scăzând șansa ca hemoroizi recurenți să reapară în același loc.

Ce trebuie să știe toată lumea este ca nu trebuie să suferim de hemoroizi. În caz de sângerare rectală, hemoroizi frecvenți sau constipație, sunați la colegele noastre din Call – Center și programați o consultație la un medic specialist în Chirurgie Generala, Proctologie și Flebologie. Vă așteptăm cu empatie și discreție!

 

Sources:

Midwest Institute for Non-Surgical Therapy: https://www.mintstl.com/blog/how-to-get-rid-of-hemorrhoids-naturally-what-really-works-and-what-doesnt

Temple Health: https://www.templehealth.org/about/blog/everything-you-need-to-know-about-hemorrhoids

HealthMatch: https://healthmatch.io/ hemmorhoids/hemorrhoid- removal-without-surgery