Rezervari si programari
Hemoroizii

Cum să gestionezi hemoroizii în perioada de iarnă

Postat de FORTIUS la 19 Decembrie 2023 (Hemoroizii)
Cum să gestionezi hemoroizii în perioada de iarnă

Sărbătorile de iarnă sunt adesea asociate cu bucurie, împărtășirea momentelor speciale alături de cei dragi și savurarea deliciilor sezonului. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, această perioadă poate aduce și un disconfort nedorit - hemoroizii. Cum se agravează această problemă în timpul sărbătorilor și ce putem face pentru a preveni și trata disconfortul acasă? Vedem în articolul de mai jos.

Hemoroizii pot să devină mai incomozi în timpul sărbătorilor de iarnă din cauza unui set de factori specifici acestei perioade. Iată câteva motive care pot contribui la agravarea hemoroizilor în timpul sărbătorilor de iarnă:

Deci, pentru a minimiza riscul agravării hemoroizilor în timpul sărbătorilor, este esențial să ai grijă de alimentația ta, să menții un echilibru între consumul de alimente bogate în fibre și hidratare, să faci mișcare regulat și să gestionezi stresul. Dacă totuși simți discomfort în zona anală și nu ai cum să ajungi la medicul proctolog, există câteva remedii care te vor ajuta să depășești această perioadă. Dacă experimentezi disconfort persistent, este recomandat să consulți un medic pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate.

Cum să prevenim și să tratăm hemoroizii acasă

  1. Menținerea unei diete echilibrate: Asigură-te că dieta ta include suficiente fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și semințele. Fibrele ajută la menținerea scaunelor moi și regulate, reducând presiunea asupra hemoroizilor.
  2. Hidratarea adecvată: Consumul suficient de apă este esențial pentru prevenirea constipației și menținerea sănătății intestinale. Încearcă să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
  3. Evitarea sedentarismului: Chiar dacă programul este aglomerat, încearcă să-ți menții activitatea fizică. Plimbările scurte, exercițiile ușoare și întinderile pot ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la prevenirea constipației.
  4. Limitarea consumului de alcool: Consumul moderat de alcool și alternarea cu apă poate contribui la menținerea hidratării și reducerea riscului de constipație.
  5. Igiena adecvată: După fiecare defecație, asigură-te să-ți cureți zona delicat și să eviți folosirea hârtiei igienice parfumate, care poate irita.
  6. Utilizarea remediilor naturale: În caz de disconfort, poți încerca băi calde cu bicarbonat de sodiu, aplicarea compreselor reci și utilizarea unor unguente sau geluri naturale cu ingrediente precum aloe vera sau extract de castan sălbatic.

Există și o varietate de medicamente disponibile pentru tratarea simptomelor hemoroizilor. Până ajungi la medic, poți merge la o farmacie pentru a primi tratament cu medicamente care nu au nevoie de prescripția medicului, și care pot oferi o ameliorare temporară:

Este important să consulți medicul înainte de a începe orice tratament pentru hemoroizi, deoarece aceștia pot face recomandări personalizate bazate pe evaluarea specifică a situației tale. În cazul în care simptomele persistă sau devin mai severe, te așteptăm la Fortius Medical pentru pentru evaluare și tratament adecvat la medicul proctolog.

Sărbătorile de iarnă nu ar trebui să fie umbrite de disconfortul hemoroizilor. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, menținerea unei diete echilibrate și aplicarea măsurilor preventive, poți să te bucuri cu adevărat de această perioadă festivă. Sănătate, bucurie și sărbători fericite tuturor!