Acesta poate fi considerat ca ultima parte a sistemului digestiv, responsabila de procesarea nutrientilor din alimentele pe care le consumam, absorbind unele vitamine si extragerea de apa si alimente digerate pentru a le face solide inainte ca deseurile se fie eliminate din organism.
Cancerul de colon este o afectiune care apare de cele mai multe ori la ambele sexe, fiind una dintre principalele cauze ale mortalitatii in tarile occidentale.
Cancerul colonului si al rectului apar in special dupa varsta de 50 de ani si sunt mai frecvente la barbati. Se dezvolta aproape intotdeauna pe o leziune initiala benigna numita polip, care dureaza ani sa creasca si in doar 5-10% din cazuri este maligna.
In functie de caracteristicile microscopice ale tumorii, diferite tipuri de cancer pot fi diferentiate la acest nivel, dar in 95% din cazuri sunt adenocarcinoame. Descoperit timpuriu, cancerul de colon are o rata de vindecare foarte mare.
Atat factorii de risc genetici, cat si factorii de mediu pot fi implicati in dezvoltarea cancerului de colon. Iata cateva dintre principalele cauze:
Alimentatia
Expertii cred ca o dieta bogata in grasimi saturate duce la aparitia cancerului de colon. Exista, de asemenea, un risc crescut de aparitie a bolii atunci cand persoana este obeza sau mentine un aport caloric ridicat.
Varsta
De obicei, cancerul de colon apare peste 50 de ani, desi exista un risc crescut de a se dezvolta dupa 40 de ani, iar majoritatea pacientilor au in jur de 75 de ani.
Polipii, o posibila cauza a cancerului de colon
Exista o legatura importanta intre cancerul de colon si prezența polipilor adenomatosi. Un polip este o proeminenta care apare pe suprafata mucoasei intestinale. Exista diferite tipuri, dar numai cele adenomatoase sunt in mod clar premaligne; in plus, doar o mica parte dintre acestia devin cancer, astfel incat cancerele datorate transformarii unui polip sunt de 1% din toate cazurile de cancer.
Boli asociate
A avea o boala inflamatorie intestinala (boala Crohn sau colita ulcerativa) inseamna un risc crescut de a dezvolta cancer de colon, in special in cazul colitei ulcerative. Exista si alte situatii care, de asemenea, constituie un risc crescut de a face aceasta boală, cum ar fi suferinta de cancer mamar si genital sau de a avea adenoame de colon.
Persoanele care au membri de familie care au avut cancer de colon sau sindrom de polipoza prezinta si ele un risc mai mare de a face acest tip de cancer.
Factorii genetici
Mai multe modificari genetice legate de dezvoltarea cancerului de colon au fost asociate acestei afectiuni, in special genele modificate in polipoza familiala si in cancerul de colon ereditar.
90% dintre cancerele de colon apar in mod sporadic, in timp ce 5-10% corespund cancerului ereditar.
Prezentarea clinica si simptomele cancerului de colon variaza in functie de localizarea tumorii.
In cazul tumorilor colonului stang, simptomele se manifesta in general sub forma de sange in scaune, modificari ale ritmului intestinal (constipatie sau diaree) si senzație de evacuare incompleta.
In cazul tumorilor colonului transversal, simptomele se manifesta de obicei prin durere si simptome obstructive. Desi este mai frecventa in aceasta locatie, cresterea tumorii poate ocula lumenul intestinal si provoaca dureri de tip colici, distensie abdominala si varsaturi.
Tumorile din colonul drept provoaca de obicei hemoragie care nu poate fi vazuta cu ochiul liber, provocand anemie cronica din cauza pierderii de sange, ceea ce va da nastere simptomelor, precum oboseala, paliditate etc.
O complicatie rara a cancerului de colon, dar foarte grava, este perforatia intestinala. Daca apare, poate duce la peritonita care trebuie tratată urgent.
In plus fata de aceste simptome locale, cancerul de colon poate duce, de asemenea, la simptome generale, cum ar fi oboseala, pierderea apetitului si scaderea in greutate, febra si asa mai departe.
Diagnosticarea cancerului de colon din timp poate salva viata, deoarece se estimeaza ca aceasta tumoare este vindecata in noua din zece cazuri detectate devreme. Acestea sunt metodele folosite pentru a diagnostica cancerul colorectal:
Cea mai buna metoda de diagnosticare a cancerului de colon este colonoscopia. Cu acest test se poate observa interiorul tractului digestiv si extrage mostre ale leziunilor suspecte si apoi analizarea lor.
In cazul leziunilor care obstructionează lumenul intestinal si nu permit trecerea endoscopului, trebuie efectuata o clisma opaca pentru a vedea colonul prin radiografii.
Odata ce prezenta cancerului de colon a fost confirmata, trebuie efectuate o serie de teste pentru a determina amploarea bolii. Aceste teste includ o radiografie toracica pentru a exclude metastazele pulmonare si o scanare CT cu ultrasunete sau abdominale pentru a exclude metastazele hepatice.
Exista diferite posibilitati de a trata cancerul de colon. Tratamentul este recomandat de un specialist in oncologie, in functie de pacient, localizarea tumorii sau faza in care se constata boala.