Rezervari si programari

Colonoscopia

Colonoscopia

În timpul unei colonoscopii medicul dumneavoastră utilizează o cameră video subţire, flexibilă, pentru a verifica anomalii sau afecţiuni ale intestinului sau ale colonului inferior. Poate preleva, de asemenea, mostre de ţesut pentru biopsie.

 

O colonoscopie poate fi făcută ca o măsura preventivă pentru cancerul de colon, dar şi pentru a avea un răspuns vis-à-vis de ce aveţi dureri abdominale, sângerări rectale sau modificări ale tranzitului intestinal.

Medicul va analiza următoarele:

- semne de cancer

- modificări ale obiceiurilor intestinale

- cauzele simptomelor de durere situate în zona abdominală

- motive pentru pierderea în greutate, constipaţie cronică sau diaree

Este necesar să vă pregătiţi înainte de o colonoscopie curăţându-vă colonul, astfel încât doctorul gastroenterolog să aibă o vizibilitate clară asupra colonului în timpul examenului.

Medicul gastroenterolog este cea mai bună sursă de informaţii despre cum să vă pregătiţi pentru colonoscopie. Când programaţi procedura, veţi primi instrucţiuni în funcţie de oră la care aveţi programată procedura.

Puteţi să vă pregătiţi de o colonoscopie în 3 paşi:

1. Dieta

Nu este recomandat să mâncaţi alimente solide cu o zi înainte de examen, de aceea este necesar să vă hidrataţi corespunzător. Vi se recomandă să beţi apă, ceai şi cafea fără lapte.

Evitaţi lichidele roşii, care pot fi confundate cu sângele în timpul colonoscopiei.

Este posibil să vi să ceară să nu mâncaţi sau să beţi după miezul nopţii în noaptea dinaintea examenului.

Medicii recomandă alimentele slabe în fibre, care sunt uşor de digerat înaintea unei colonoscopii.

Alimente recomandate:

- Paine albă, paste şi orez

- Legume bine gătite fără piele

- Fructe fără piele sau seminţe

- Carne slabă: carne de pui sau peste

- Ouă

Evitaţi să mâncaţi:

- Seminţe, nuci sau popcorn

- Alimente grase

- Cereale integrale

- Legume crude

- Porumb, broccoli, varza, fasole sau mazăre

2. Curăţarea colonului

Medicul gastroenterolog vă va recomanda să faceţi o pregătire pentru colonoscopie (pregătirea se poate face cu FORTRANS, PRICOPREP, etc.) pentru a putea să efectueze colonoscopia în condiţii optime.

3. Medicamente

Spuneţi-i medicului gastroenterolog de toate medicamentele pe care le luaţi pentru diverse afecţiuni cu cel puţin o săptămână înainte de examen - mai ales dacă aveţi diabet zaharat, hipertensiune arterială, probleme cardiace sau dacă luaţi suplimente.

De asemenea, informaţi-vă medicul gastroenterolog dacă luaţi aspirină sau alte medicamente care diluează sângele. Este posibil să fie nevoie să ajustaţi dozele sau să întrerupeţi temporar administrarea medicamentelor.

În timpul procedurii, veţi sta pe o parte, pe o masă de examinare. Medicul vă poate poziţiona cu genunchii aproape de piept pentru a obţine un unghi mai bun pentru colon.

Medicul  va introduce un tub flexibil, subţire, numit colonoscop în anusul dumneavoastră. Încet şi uşor, îl va conduce prin rect şi în colon. O cameră de la capătul colonoscopului transmite imagini către un monitor pe care medicul îl monitorizează.

Odată ce colonoscopul este poziţionat, medicul dumneavoastră vă va umfla colonul folosind gaz de dioxid de carbon, lucru care îi va oferi o viziune mai bună.

Medicul poate lua un eşantion de ţesut pentru biopsie în timpul acestei proceduri. Veţi fi treaz în timpul colonoscopiei, astfel încât medicul dumneavoastră vă va putea spune în permanenţă ce se întâmplă.

Întreaga procedură durează aproximativ 40 de minute până la o oră.

După procedură, aşteptaţi aproximativ o oră pentru a permite eliminarea sedativului din organism. Veţi fi sfătuit să nu conduceţi vehicule în următoarele 24 de ore, până când efectele sale vor dispărea.