Rezervari si programari
Gastroenterologie

Diverticuloza

Postat de FORTIUS la 14 August 2018 (Gastroenterologie)
Diverticuloza

Diverticuloza este o afectiune care apare in general la persoanele trecute de 60 de ani. Se caracterizeaza prin aparitia unor diverticuli (mici saculeti) pe mucoasa intestinului gros.

 

Acesti diverticuli pot sa apara oriunde de-a lungului colonolui, in special in zonele slabe ale peretelui muscular colonic, insa cel mai adesea se instaleaza in sigmoid (partea colonului ce face legatura intre colonul descendent si rect).

 

Diverticulii au un diametru de 0,5 cm si chiar mai mare, in functie de marimea defectului parietal prin care se produc.

 

Simptomele diverticulozei

Cei mai multi dintre pacienti sunt diagnosticati accidental, pentru ca 80% din persoanele care sufera de acesta afectiune nu au simptome. Cel mai adesea, medicul isi da seama de boala cand apar complicatii precum sangerare intestinala sau inflamarea mucoasei (diverticulita).

Diverticuloza se caracterizeaza prin durere abdominala, in special in zona sigmoidului.

 

Cauzele aparitiei diverticulozei

Cauzele diverticulozei nu sunt foarte clare, insa anumiti factori, alimentari, infectiosi sau genetici, pot duce la aparitia acestei afectiuni.

Foarte multi specialisti sustin ca aparitia diverticulilor este cauzata de presiunea crescuta din lumenul colonic, care determina exvaginarea mucoasei prin zonele slabe ale peretelui intestinal. Aceasta presiune poate sa apara din cauza constipatiei cronice sau din pricina unei diete sarace in fibre sau deshidratarii.

 

Printre principalii factori care duc la aparitia diverticulozei se numara:

- dieta saraca in fibre si bogata in grasimi

- consum crescut (sau excesiv) de carne (in special carne rosie)

- varsta

- constipatia cronica

- boli ale tesutului conjunctiv ce pot afecta si peretele colonului (sclerodermie)

 

Diagnosticul diverticulozei

Diagnosticul este pus prin investigatii paraclinice, radioimagistica sau colonoscopie, de obicei atunci cand se cauta etiologia unor simptome de origine intestinala sau in cadrul efectuarii unor examene de screening (cum ar fi screeningul pentru cancer colonic, recomandat pacientilor peste o anumita varsta).

 

Tratamentul diverticulozei

In cazul pacientilor care nu prezinta simptome, se recomanda un tratament dietetic, care pune accent prin suplimentarea fibrelor vegetale.

Un aport zilnic de 20-35 grame de fibre, alaturi de indepartarea factorilor de risc au un rol benefic in a proteja colonul.

In cazul diverticulozei, este foarte importanta si hidratarea, de aceea este recomandata marirea consumului de lichide. Pentru protejarea colonului se recomanda si consumul de nuci, popcorn, seminte de floarea-soarelui, de dovleac, de susan sau cereale integrale. Consumul de fructe si legume este de asemenea esential pentru o buna digestie.

La pacientii cu simptome, specialistii pot recomanda si un tratament medicamentos, bazat pe agenti antispastici. In general, tratamentul diverticulozei dureroase este asemanator cu cel al sindromului de intestin iritabil. In cazul in care simptomatologia se datoreaza inflamatiei si dezvoltarii diverticulitei se recomanda tratament cu antibiotic.

Tratamentul chirurgical este rezervat doar cazurilor complicate, celor care asociaza o hemoragie persistenta sau recurenta cand diverticulii se infecteaza si necesita drenarea puroiului, cand apar fistule sau cand peretele colonului si sacului diverticular se erodeaza aparand riscul de contaminare al cavitatii peritoneale