Rezervari si programari
Gastroenterologie

Colica biliara - cauze si tratament

Postat de FORTIUS la 27 Martie 2019 (Gastroenterologie)
Colica biliara - cauze si tratament

Colica biliara, cunoscuta in popor si sub denumirea de criza de fiere, apare in momentul in care exista un blocaj in drenarea bilei in intestinul subtire. Colica biliara se manifesta printr-o durere acuta, violenta, localizata in partea dreapta a abdomenului. Durerea poate iradia pana in coloana vertebrala, umarul si omoplatul drept si dispare doar atunci cand dispare si blocajul (piatra).

De cele mai multe ori durerea debuteaza seara sau chiar noaptea, ca urmare a exceselor alimentare din cursul zilei.

 

Cauzele colicii biliare

Cea mai frecventa cauza a colicii biliare o reprezinta prezenta de calculi biliari. Acestia pot aparea in vezicula biliara sau in caile biliare intrahepatice si extrahepatice.

 

Alte cauze ale colicii biliare sunt:

 

Simptomele colicii biliare

Durerea este primul simptom al colicii biliare. Aceasta apare de obicei in partea dreapta a abdomenului, imediat sub coaste. Este o durere acuta, violenta ce dureaza de la 30 de minute pana la o ora. Aceasta poate continua timp de mai multe ore, la o intensitate mai mica. Durerea dispare in momentul in care piatra se desprinde de tubul biliar si ajunge in intestin.

 

Durerea poate fi insotita si de alte simptome precum:

 

Factori de risc

Principalii factori de risc in aparitia colicii biliare sunt:

 

Diagnostic

Diagnosticarea colicii biliare se face de catre medicul gastroenterolog. Acesta va lua in calcul istoricul medical al pacientului, va cere efectuarea unor teste de laborator, precum si efectuarea unui test de imagistica cu ultrasunete.

In unele cazuri medicul poate cere efectuarea unui CT (tomografie computerizata) sau a unui RMN (imagistica prin rezonanta magnetica).

Testele de laborator constau in general in analize clasice: hemoleucograma, colesterol (LDL si HDL).

In functie de gravitatea bolii si starea pacientului, precum si a istoriucului medical, medicul poate cere efectuarea unor analize si teste suplimentare

 

Tratament

De cele mai multe ori, tratamentul pentru colica biliara consta in eliminarea vezicii biliare. Aceasta este o interventie chirurgicala minora, care poate fi facuta laparoscopic, recuperarea fiind foarte usoara.

Exista cazuri in care este necesara o interventie chirurgicala deschisa. In acest caz recuperarea este mai greoaie, iar perioada de sedere in spital este mai mare.

Vezica biliara poate fi indepartata fara sa creeze probleme, aceasta nefiind esentiala pentru sanatate sau digestie. Odata eliminata bila curge direct in intestin si nu cauzeaza probleme de sanatate pacientilor.