Rezervari si programari
Gastroenterologie

Sfaturi pentru o vară fără probleme digestive

Postat de FORTIUS la 18 August 2023 (Gastroenterologie)
Sfaturi pentru o vară fără probleme digestive

Vara este fără îndoială anotimpul preferat al multora dintre noi, dar nu pentru toată lumea, deoarece unele persoane se pot confrunta cu probleme legate de sănătatea digestivă în această perioadă.

Anotimpul cald poate provoca diverse probleme de sănătate celor care au o sensibilitate crescută a sistemului digestiv.  Deshidratarea, stresul termic, accidentul vascular cerebral, durerile abdominale, gastroenterita, arsurile la stomac, aciditatea, constipația, sindromul intestinului iritabil , diareea, intoxicațiile alimentare sau pierderea poftei de mâncare sunt doar câteva dintre problemele îngrijorătoare care se întâlnesc atunci când zilele devin toride.

Pe măsură ce căldura crește, la unele persoane activitatea sistemului digestiv încetinește,  ne simțim balonați, obosiți și avem stări de rău inexplicabil și dureri de cap însoțite de greață. Temperaturile extreme pot crește probabilitatea de apariție sau agravare a bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala Chron. Persoanele care suferă de astfel de afecțiuni vor avea dureri de stomac, diaree și sângerare rectală. Problemele gastrointestinale preexistente se agravează și există un risc mai mare de gastroenterită infecțioasă. Contaminarea apei și a alimentelor atunci când e cald este una dintre cauzele principale ale îmbolnăvirilor de gastroenterită. Contaminarea cu viruși și bacterii periculoase se poate produce oricând în timpul pregătirii alimentelor, depozitării sau chiar în timpul mesei dacă mâinile nu sunt curate. Medicii au observat inclusiv o creștere a cazurilor de ulcere bucale din cauza căldurii.

Salmonella și Campylobacter sunt cele mai frecvente cauze bacteriene ale diareei. Ambele infecții sunt dobândite cel mai frecvent din consumul de carne de pui insuficient gătit. Laptele nepasteurizat este, de asemenea, o posibilă sursă de îmbolnăviri. Campylobacter este transmis ocazional de câini sau pisici cu diaree. Salmonella se poate transmite prin consumul de ouă insuficient gătite.

Pentru a evita problemele de indigestie, este bine să consumăm cantități mai mici de alimente, ajutând la menținerea sațietății fără a supraîncărca stomacul. Aportul de alimente trebuie să se facă lent, savurând și exersând așa zisul mâncat conștient, adică să ne bucurăm cu adevărat de mâncare. Înghițirea rapidă a alimentelor poate copleși stomacul, ducând la formarea de gaze, balonare și disconfort.

Sfaturi pentru îmbunătățirea digestiei în timpul verii

1.     Căldura poate provoca creșterea bacteriilor pe alimente, ducând la boli gastrointestinale. Bacteriile răspunzatoare pentru gastroenterită sunt E. coli, Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia enterocolitica.

Prin urmare, este important să păstrăm alimentele comestibile menținând  temperaturile potrivite atât pentru alimentele calde, cât și pentru cele reci. În plus, trebuie avut grijă pentru că alimentele perisabile să nu fie păstrate la temperatura camerei mai mult de două ore.

2.     Mănâncă sănătos. Vara trebuie să acordăm mai multă atenție dietei zilnice decât de obicei pentru ca orice mâncăm va avea un impact asupra sanatatii digestive. Ar fi bine să alegem alimente prietenoase cu stomacul, cum ar fi legumele verzi, roșii, mere, pepene verde, castraveți și ananas sau pepene, care hidratează. În plus, fructele proaspete, legumele, leguminoasele  și cerealele integrale ar trebui să fie nelipsite. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă iar când digestia va încetini din cauza căldurii verii, fibrele o vor ajuta făcând-o lină și ușoară.

3.     Hidratarea este cu adevărat importantă pentru a menține corpul sănătos. Trebuie să bem multă apă pentru a evita deshidratarea, lucru care va ajuta la echilibrarea pierderilor de fluide corporale cauzate de transpirație, precum și la rezolvarea problemelor digestive prin îmbunătățirea absorbției nutrienților. Pentru hidratare, pot fi consumate și sucurile de cătină, citrice, fructe de pădure, pepene, struguri, roșii, dar nu în exces. Putem adăuga câteva cuburi de gheață în băutura preferată.

4.     Evită alimentele picante sau ultra procesate. Alimentele condimentate produc căldură și pot duce la probleme digestive. Așadar, sunt de evitat alimentele picante, prăjite și de tip fast-food care pot duce la tulburări abdominale.  Aceste alimente cresc șansele de aciditate, balonare și chiar riscul de inflamație a stomacului. Deci, fără pizza, paste, cartofi prăjiți, burgeri, produse de panificație, dulciuri și chipsuri.

5.     Evită cafeaua, alcoolul sau băuturile carbogazoase care pot duce la iritații stomacale. Astfel de băuturi  trebuie evitate sau consumate cu moderație deoarece corpul uman are nevoie de apă pentru ca nutirenții să se absoarbă în organism și aceste băuturi pot deshidrata organismul mai ales în sezonul cald, îngreunând digestia..

6.     Consumă probiotice. Dacă te știi cu probleme digestive, află că probioticele pot conține bacterii prietenoase cu intestinul și pot ușura procesul de digestie. Alături de fibre, probioticele sunt aliații noștri pentru o bună sănătate digestivă. Așadar, includerea iaurtului în dietă poate fi benefică deoarece este cea mai bună sursă de probiotice.

7.     Fă mișcare zilnic pentru a îmbunătăți digestia și starea generală de bine. Putem practica yoga, Pilates, exerciții de respirație profundă și mersul pe jos.

8.     Orele de masă trebuie planificate cu atenție. Este esențial să așteptăm o oră după activități fizice sau exerciții înainte de a mânca. Acest lucru se explică prin faptul că circulația sângelui trebuie deviată înapoi de la mușchi, la stomac, pentru a ajuta digestia corectă.

9.     Mirosurile puternice precum fumul de la țigări, parfumurile tari, apa de colonie și mirosurile grele, chiar provenite de la gătit pot provoca greață și deranja stomacul. Este de evitat inhalarea unor astfel de substanțe pentru persoanele sensibile.

10.  Puțină lume știe dar efectele secundare ale anumitor medicamente și analgezice eliberate fără prescripție medicală pot îngreuna digestia. Este mai bine să folosim remedii pe bază de plante sau să consultăm medicul dacă ne confruntăm cu aceste situații.

11.  Când există indigestie ocazională, pot fi luate antiacide și așa zisele inhibitoare de pompă de protoni pentru a ameliora simptomele, plus medicamente antispastice care ajută în timpul diareei.

ATENȚIE! Acestea sunt doar niste sugestii! Toate sfaturile, propunerile alimentare și remediile de mai sus sunt benefice pentru gestionarea simptomelor și afecțiunilor ușoare la pacienții fără probleme cronice. Pacienții care au dureri abdominale severe, diaree și vărsături cu febră mare sau sânge în scaun trebuie să caute imediat asistență medicală, în loc să se bazeze pe auto-diagnosticare.

Dacă te-ai confruntat cu simptome specifice și care nu cedează după repaus alimentar și remedii ușoare, te așteptăm la cabinetul Gastroenterologie al Fortius Medical. Avem pachete special pregătite pentru tine, să poți beneficia astfel de servicii medicale de top la prețuri accesibile.

Souces:

https://www.healthshots.com/preventive-care/self-care/7-most-effective-tips-to-keep-digestive-issues-in-summer-at-bay/

https://www.chennaigastrocare.in/blog/summer-affect-digestive-system.php