Rezervari si programari
Recuperare medicala

Stretchingul in programele de recuperare

Postat de FORTIUS la 22 Aprilie 2019 (Recuperare medicala)
Stretchingul in programele de recuperare

Stretchingul ajuta la mentinerea flexibilitatii muschilor si la intarirea acestora. Fara stretching, muschii se scurteaza si se contracta, ducand la aparitia contracturilor musculare, a durerilor si chiar a leziunilor la nivelul acestora.

Exercitiile de stretching nu actioneaza doar asupra muschilor ci si a tendoanelor si ligamentelor. Aceste exercitii vizeaza toate grupele de muschi si nu sunt recomandate doar sportivilor, ci si persoanelor care urmeaza programe de recuperare medicala. Cu toate acestea, anumite exercitii de stretching nu sunt recomandate copiilor sub 16 ani si nici varstnicilor.

Avantajul stretchingului static consta in faptul ca, dupa o sesiune de antrenament, muschii sunt adusi la forma intiala si sunt deja pregatiti pentru urmatoarea sedinta de antrenament.

 

Tipuri de exercitii de stretching

Exercitiile de stretching pot fi statice sau dinamice. In programele de recuperare sunt folosite in principal exercitiile statice. Acestea actioneaza asupra unei anumite grupe de muschi, prin mentinerea unei anumite pozitii timp de cateva secunde.

Exercitiile de stretching dinamice presupun solicitarea intensa a unei grupe de muschi. Acesta se efectueaza inaintea antrenamentelor si presupune exercitii precum rotatiile gatului, ale articulatiilor, semigenuflexiuni, rotiri ale umerilor, ale bazinului, exercitii de balansare ale bratelor si picioarelor, etc.

 

Avantajele exercitiilor de stretching in programele de recuperare

Exercitiile de stretching fac parte din programele de recuperare in cazul multor afectiuni. Acestea, alaturi de alte exercitii efectuate sub stricta supraveghere a kinetoterapeutului dau rezultate uimitoare. Principalele avantaje ale exercitiilor de stretching in procesele de recuperare sunt:

 

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul exercitiilor de stretching

Exercitiile de stretching sunt utilizate in programele de terapie pentru tratarea sau recuperarea in cazul unor afectiuni precum: afectiuni antiinflamatorii, reumatisme, probleme articulare, probleme ale coloanei, afectiuni post-traumatice, nevralgii, cefalee, rupturi de ligamente, dupa diverse operatii sau accidentari.

 

Stretchingul, doar o etapa in programele de recuperare

Exercitiile de stretching reprezinta doar o etapa in programele de recuperare. Pentru a avea efectele dorite acestea sunt combinate cu alte tipuri de terapii, in functie de afectiunile de care sufera fiecare pacient in parte. Printre acestea se numara: