Rezervari si programari
Fizioterapie

Dureri atenuate prin fizioterapie

Postat de FORTIUS la 16 Septembrie 2019 (Fizioterapie)
Dureri atenuate prin fizioterapie

Fizioterapia este un termen folosit în medicină pentru tratarea diverselor afecțiuni printr-o serie de proceduri de recuperare, precum: electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, kinetoterapie și masaj.

Fizioterapia ajută zilnic mii de oameni să se recupereze în urma diverselor afecțiuni și este realizată doar în clinici de specialitate, de medici special instruiți pentru această formă de terapie.

Fizioterapia este o practică pentru a vindeca durerea și dizabilitățile și se bazează pe un istoric medical cuprinzător, examen fizic și diagnostic specializat, pentru fiecare pacient în parte. Prin combinarea numeroaselor tehnici de fizioterapie, pacienții se pot vindeca de diferite afecțiuni, înlocuind cu succes chirurgia.

Este important de menționat faptul că fizioterapia este potrivită pentru orice pacient indiferent de vârstă.

Afecțiuni și dureri ce pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei

Fizioterapia acoperă o arie largă de afecțiuni pe care le tratează. În funcție de afecțiune, medicul va folosi una sau mai multe tehnici de tratament astfel încât durerile să fie atenuate rapid, iar pacientul să se recupereze rapid. Printre afecțiunile tratate de fizioterapie se numără:

·         afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului, provenite în urma unui accident;

·         probleme ortopedice;

·         reabilitarea fracturilor;

·         probleme musculo-scheletale precum durerile de gât și spate;

·         afecțiuni cardiovasculare precum bolile cardiace cronice sau reabilitarea în urma unui infarct;

·         probleme de ordin respirator ca: astmul, fibroza cistica, afecțiunile pulmonare cronice;

·         afecțiuni specifice femeilor precum: recuperarea post-natală, apariția durerilor de spate;

·         afecțiuni degenerative precum: osteoartrita și artrita reumatoidă;

·         reabilitarea post-operatorie în urma înlocuirii de șold sau genunchi.

Pe lângă toate acestea, fizioterapia mai este folosită și în pediatrie pentru tratarea problemelor musculo-scheletale ale copiilor, a afecțiunilor legate de coordoanarea motorie, a paraliziilor cerebrale sau a întârzierilor în dezvoltarea mobilității.

Durata tratamentelor prin fizioterapie

Fizioterapia este un proces de lungă durată, care se poate întinde pe o perioadă de la câteva săptămâni până la un an sau mai mult.

Programul de recuperare este structurat conform unor obiective clare, la care se ajunge după o anumită perioadă, mai scurtă sau mai lungă, în funcție de gravitatea problemei, precum și de tipul acesteia. De cele mai multe ori este nevoie de peste 10 ședințe de fizioterapie, în cazurile cele mai ușoare. Acest lucru se întâmplă deoarece fizioterapia urmărește o vindecare completă a problemei și nu doar o fixare temporară.

Deși fizioterapia este folosită pentru a atenua durerile, la început poate fi dureroasă. Cu toate acesta durerea este suportabilă și apare la începutul ședințelor, dar efectele pozitive se simt ulterior, după terminarea terapiilor. Efectele vor fi vizibile după primele ședințe, chiar dacă este un proces de durată, iar vindecarea completă durează o perioada îndelungată.