Rezervari si programari
Recuperare medicala

Recuperarea medicala pentru lumbago

Postat de FORTIUS la 24 Octombrie 2018 (Recuperare medicala)
Recuperarea medicala pentru lumbago

Lumbago, afectiune cunoscuta si ca durerea lombara joasa, debuteaza in special la efort si se acutizeaza in timpul repausului. Sunt afectate in special persoanele care depun efort fizic si persoanele varstnice. Potrivit statisticilor, aceasta afectiune apare la aproximativ 85% din populatie, cel putin o data in viata.

Lumbago se defineste ca o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza bolnavul la pat. Acesta este incapabil sa isi mai miste trunchiul sau sa se aplece ori sa-si indrepte spatele. Orice incercare de miscare provoaca dureri violente.

 

Lumbago poate fi de trei tipuri:

·         lumbago acut – dureaza mai putin de sase saptamani

·         lumbago sub-acut – dureaza intre sase saptamani si trei luni

·         lumbago cronic – dureaza mai multe de trei luni

 

Cauzele aparitiei durerii lombare (lumbago) :

Lumbago poate fi cauzat de numerosi factori, precum:

·         munca fizica – in special ridicarea greutatilor

·         anatomia si structura coloanei vertebrale

·         tulburari de statica ale coloanei vertebrale

·         sarcina – in cazul gravidelor, lumbago poate aparea la orice varsta, fiind cauzat de sarcina

·         factori psihosociali (depresie, anxietate, stres)

 

Simptome lumbago :

Pe langa durerea acuta si imposibilitatea de miscare, mai pot aparea simptome precum:

·         febra

·         inflamatii ale spatelui si picioarelor

·         depresie

·         incontinenta urinara

·         sange in urina

 

Recuperarea medicala pentru lumbago :

Pacientii care sufera de lumbago trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. In caz contrar simptomele se pot agrava facand tratamentul din ce in ce mai dificil. In cazuri grave se poate ajunge la interventii chirurgicale.

Tratamentul consta in prima faza in ameliorarea durerii si apoi in recapatarea mobilitatii. Acesta este individualizat in functie de cauza aparitiei durerilor si durata de evolutie.

Pentru ameliorarea durerii, medicii prescriu analgezice precum: aspirina, paracetamolul sau ibuprofen. In paralel se prescriu geluri antiinflamatorii care se aplica local, prin masaj intens, pentru a relaxa musculatura spatelui.

Pe langa acestea, pacientii vor urma un tratament de fizioterapie, la recomandarea medicului . Acesta se face sub supravegherea atenta a cadrelor medicale specializate. Pe masura ce pacientul isi recapata mobilitatea va deveni tot mai intens.

In cazul persoanelor supraponderale si obeze, medicii recomanda pierderea in greutate, deoarece excesul de greutate poate cauza aparitia durerilor lombare.

Pe langa educarea pacientului cu privire la modificarea stilului de viata, corectarea factorilor de risc este esentiala pentru a preveni reaparitia afectiunii.

Mentinerea activitatii fizice este foarte importanta si dupa vindecarea pacientului, pentru a preveni reaparitia lumbago.

Reducerea factorilor de stres este esentiala in tratarea lumbago, in special in cazul persoanelor care lucreaza intr-un mediu stresant.

Pe langa fizioterapie, unii medici le recomanda pacientilor sedinte de acupunctura. Ca metode alternative de tratament mai sunt folosite chiropractica si osteopatia.