Rezervari si programari
Recuperare medicala

Chistul Baker - cauze, tratament, recuperare medicala

Postat de FORTIUS la 10 Februarie 2019 (Recuperare medicala)
Chistul Baker - cauze, tratament, recuperare medicala

Chistul Baker, sau chistul popliteal, apare in spatele genunchiului si reprezinta o acumulare de lichid sinovial. Lichidul are rolul de a facilita miscarile genunchilor si de a reduce frictiunile. Chistul poate avea multiple forme si reprezinta o cavitate inchisa, ca un sac acoperit cu epiteliu, in interiorul caruia se afla un material lichid sau semisolid.

 

Cauze aparitiei chistului Baker

Chistul Baker apare ca urmare a productiei excesive de lichid sinovial. Cauzele pentru care organismul secreta mai mult lichid pot fi:

 

Simptomele chistului Baker

De cele mai multe ori chistul Baker nu produce dureri sau disconfort. Acestea apar cand chistul este deja in stare avansata. Printre simptomele pe care pacientii le pot experimenta se numara:

 

Diagnostic

Diagnosticul chistului Baker este usor de pus. Medicul va efectua un examen clinic prin palpare pentru depistarea chistului. Acesta este urmat de o ecografie articulara care localizeaza cu precizie locul in care se afla chistul, dar si dimensiunile acestuia.

Cand medicul suspecteaza o afectare neurologica, va solicita efectuarea unui RMN la genunchi, pentru a evidentia daca sunt afectate si celelalte structuri articulare precum ligamentele, meniscul etc.

 

Tratament

Tratamentul chistului Baker presupune folosirea antiinflamatoarelor. Pe langa acestea se vor aplica bandaje compresive si se va diminua efortul depus. De asemenea, se recomanda aplicarea unei pungi cu gheata, timp de 5-10 minute, pentru diminuarea durerii. In cazuri grave se vor administra glucocorticoizi la nivel intraarticular.

Pentru a nu se apela la chirurgie, medicul poate recomanda punctia. Aceasta are rolul de a indeparta o parte din lichid pentru a imbunatati starea fizica a pacientului. Cu toate acestea, chistul poate creste la loc.

In cazuri grave, in care durerea si restul simptomelor nu dispar dupa administrarea tratamentului, se va interveni chirurgical pentru eliminarea chistului. Cu toate acestea, dupa efectuarea interventiei chiugicale chistul poate reaparea, din cauza leziunilor articulatiei genunchiului.

 

Recuperarea pentru chistul Baker

Pentru recuperare pacientii trebuie sa odihneasca articulatia genunchiului cat mai mult. De asemenea, in momentul deplasarii pacientii trebuie sa foloseasca un baston sau carje, pentru a nu pune presiune pe genunchiul afectat.

In cazul chistului Baker este recomandata terapia combinata, formata din electroterapie, kinetoterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Iata ce rol are fiecare terapie:

 

Este foarte important ca pacientul sa respecte cu strictete indicatiile medicului. Terapia nu trebuie neglijata, in caz contrar rezultatele nu vor fi pozitive.