Vremea rece poate fi un factor declanșator al multor afecțiuni, unele mai puțin periculoase, precum răcelile iar altele letale, precum infarctul.
Durerile în gât și infecția cu norovirus sunt mai frecvente iarna. În plus, aerul rece este un declanșator major al simptomelor de astm. O altă afecțiune care poate fi declanșată de temperaturile extrem de mici din timpul iernii și care îți poate pune viața în pericol este atacul de cord.
Infecția cu norovirus
Infecția cu norovirus este mai frecventă în sezonul rece. Infecția cu norovirus este foarte contagioasă și se transmite ușor prin apă sau mâncare contaminată, dar și prin salivă sau ducerea mâinii la gură după ce aceasta a intrat în contact cu o suprafață contaminată.
Persoanele care suferă de aceasta infecție se confruntă cu: greață, vărsături, durere abdominală, crampe abdominale, diaree apoasă, pierdere în greutate, febră. De cele mai multe ori aceasta trece în termen de 24 până la 48 de ore, iar cele mai multe persoane își revin complet fără tratament.
Cu toate acestea există persoane pentru care această infecție poate deveni periculoasă și au nevoie de spitalizare. Printre acestea se numără copiii, care în urma episoadelor diareice și a vomei se deshidratează rapid și au nevoie de perfuzii și de supraveghere medicală până la trecerea pericolului.
Infarctul sau atacul de cord
Atacurile de cord sunt mai frecvente în timpul iernii deoarece vremea rece duce la creșterea tensiunii arteriale și pune mai multă presiune asupra inimii, care oricum trebuie să lucreze mai mult pentru a menține o temperatura constantă în întregul organism.
Simptomele infarctului
Simptomele pot varia de la o persoană la alta, însă cele mai comune sunt:
● durere și disconfort în piept, care apare brusc asemeni unui junghi, dar nu trece
● durere care se iradiază în brațe, în gât, în maxilar, în spate sau în stomac. Pentru unele persoane durerea poate fi insuportabilă, în timp ce altele pot simți doar un ușor disconfort
● dificultăți respiratorii
● transpirație
● senzație de rău
Factori de risc
O serie de factori pot contribui la creșterea riscului de a suferi un infarct în timpul zilelor gerose de iarnă. Printre acestea amintim:
● Bărbați peste 45 de ani și femei de peste 55 de ani
● Copiii de până în 5 ani
● Persoanele care locuiesc în case neîncălzite
● Persoanele cu dizabilități
● Femeile însărcinate
● Persoanele care fumează
● Persoanele cu tensiune arterială crescută
● Colesterol ridicat în sânge
● Obezitate
● Diabet
● Istoric familial cu boli cardiace, respectiv infarct
● Sedentarismul
● Stres
● Boli autoimune
Cea mai sigură metodă pentru ca persoanele sensibile să se protejeze de infarct în timpul iernii este să stea în casă, la căldură, în zilele geroase. Iar dacă este musai să iasă din casă, trebuie să se îmbrace corespunzător, să poarte mânuși, fular și căciulă.
Riscul de infarct poate fi redus dacă persoanele în cauză iau cel puțin o masă caldă pe zi, mănâncă regulat și beau băuturi calde, precum ceaiul.
Infarctul are loc în momentul în care se produce un blocaj în artera coronară, ceea ce face ca o parte din inimă să nu mai pompeze sânge și să nu mai primească oxigen.