Rezervari si programari

Venectazia

Venectazia

Venectazia este formată dintr-un grup de vene dilatate care apar aproape de suprafaţa pielii şi arată ca nişte pânze de păianjen sau ramuri de copac. Acestea sunt de obicei roşii sau albastre. Deşi se pot dezvolta oriunde, acestea sunt cele mai frecvente pe picioare şi faţă. Ele sunt mai mici decât varicele.

Este foarte frecventă, în special la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Adesea, aceste vene anormale nu produc simptome, dar uneori pot provoca umflături, pulsaţii şi picioare grele. Tratamentele pentru venectazie sunt, în general, sigure şi eficiente.

 

Cel mai evident semn al venectaziei este aspectul lor de tip pânză de păianjen pe piele. Aceste vene pot fi roşii, albastre sau purpurii. Alte simptome includ:

- umflături

- eczemă

- crampe sau dureri

- picioare neliniştite

- mâncărime în jurul venelor

- ulceraţii de piele

Consultaţi medicul dacă:

- venele sunt calde la atingere şi foarte delicate

- venele sunt dureroase

- aveţi răni, erupţii cutanate sau ulcere pe piele

- pielea de pe gleznă sau picior îşi schimbă culoarea

- îmbătrânirea

- ereditate (istoric familial al afecţiunii)

- istoric de cheaguri de sânge

- unele pilule contraceptive

- modificări hormonale în timpul pubertăţii sau menopauzei sau terapie hormonală

- sarcina

- statul în picioare pentru perioade lungi de timp

- îmbrăcămintea prea strânsă

- obezitatea

- constipaţia

- expunerea la soare (în cazul persoanelor cu piele foarte sensibilă)

Venectazia este uşor de văzut în timpul unui examen fizic. Pentru a examina fluxul de sânge sau pentru a verifica formarea de cheaguri de sânge, medicul dumneavoastră poate să comande teste, inclusiv:

- Ultrasunete (utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale structurilor interne şi al fluxul sanguin)

- Venogramă (utilizează raze X pentru a crea imagini ale venelor)

Dacă nu suferiţi de durere sau alte simptome, venectazia şi venele varicoase nu necesită tratament. Dacă aveţi simptome sau doriţi ca venele să fie îndepărtate din motive estetice, opţiunile de tratament includ:

- Ciorapii de compresie, care fac presiune asupra venelor şi scad disconfortul. Aceştia pot fi achiziţionaţi şi fără prescripţie medicală

- Scleroterapia: acest tratament este folosit pentru venectazii şi varice. În această procedură, un medic injectează o substanţă chimică în vene, închizând-o. Cu fluxul de sânge oprit, vena devine ţesut cicatricial şi în cele din urmă se estompează. Acest tratament trebuie repetat o dată la patru - şase săptămâni

- Tratamente cu laser: Această procedură utilizează un laser pentru a trimite rafale de lumină prin piele şi în venă, făcând vena să dispară

- Chirurgie

Venectazia nu reprezintă, în general, o problemă gravă de sănătate. Tratamentele disponibile sunt, de obicei, uşoare şi reuşite. Cu toate acestea, se pot forma noi venectezii în timp ce îmbătrâniţi.