Rezervari si programari

Urologie

Urologie

Urologia este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor care implică tractul urinar masculin și feminin și organele de reproducere masculine.

Persoanele specializate în domeniul urologiei sunt numite urologi, profesioniști din domeniul sănătății, care sunt instruiți să diagnosticheze, să detecteze și să trateze acest grup de tulburări și boli.

Tulburările care pot fi tratate de urologi includ tulburările care implică rinichii, ureterele (tuburile care leagă rinichii de vezica urinară), glandele suprarenale, vezica urinară și uretra (tubul care elimină urina din vezica urinară în exterior). La bărbați, un urolog poate trata de asemenea afecțiuni ale testiculelor, veziculelor seminale, prostatei și penisului.

Domeniul urologiei implică gestionarea medicală a unor afecțiuni cum ar fi infecția tractului urinar și probleme de mărire a prostatei până la gestionarea chirurgicală a unor afecțiuni precum cancerul vezicii urinare, cancerul de prostată, pietrele la rinichi (Litiaza renală) și incontinența urinară.

În cazul anumitor afecțiuni cum ar fi cancerul tractului urinar, urologii ar putea avea nevoie să lucreze împreună cu oncologii sau radioterapeuții.

De asemenea, urologii colaborează cu medicii nefrologi care se ocupă de afecțiuni renale, ginecologi care se ocupă de sistemul reproducător feminin și de endocrinologi care se ocupă de afecţiunile sistemului endocrin și de tulburările hormonale. Urologii pot colabora, de asemenea, cu practicieni de chirurgie pediatrică și chirurgie colorectală.