Rezervari si programari

ORL

ORL

ORL este prescurtarea termenului "Otorinolaringologie", și reprezintă o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor legate de urechi, nas și gât. Specialiștii în ORL sunt cunoscuți sub numele de medici ORL sau otorinolaringologi.

Ce afecțiuni tratează ORL?

Această specialitate medicală acoperă o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:

 1. Afecțiuni ale urechii: Acest lucru poate include infecții ale urechii externe sau medii (cum ar fi otita externă și otita medie), pierderea auzului, tinitus (zgomote în urechi) sau alte probleme legate de auz.
 2. Afecțiuni ale nasului și sinusurilor: ORL-iștii se ocupă de afecțiuni precum sinuzita (inflamația sinusurilor), deviația septului nazal, polipii nazali și alte probleme de respirație nazală.
 3. Afecțiuni ale gâtului și laringelui: Acestea includ infecții ale gâtului (faringita, amigdalita), afecțiuni ale corzilor vocale (noduli vocali, polipi vocali), precum și alte probleme legate de deglutiție și vorbire. În plus, se trateazî inflamații și tumori ganglionare, chisturi sau alte tumori benigne și maligne localizate la nivelul gâtului
 4. Chirurgia capului și gâtului: O parte importantă a specialității ORL este reprezentată de intervențiile chirurgicale efectuate în zona capului și gâtului, cum ar fi operațiile pentru îndepărtarea polipilor nazali, corectarea deviației septului nazal, operații de amigdalectomie sau adenoidectomie, tratamentul cancerului de cap și gât etc.
 5. Traumatisme: traumatisme sau fracturi ale nasului sau ale urechii.

Specialiștii în ORL sunt antrenați să efectueze investigații detaliate, precum audiograme, endoscopii nazale și laringoscopii, și să ofere o gamă completă de tratamente, care pot include medicamente, terapie de vorbire și intervenții chirurgicale. Aceștia lucrează în strânsă colaborare cu alți specialiști, cum ar fi audiologii, terapeuții de vorbire și oncologii, pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă pacienților cu afecțiuni ORL.

 

Evaluarea medicală detaliată a urechilor, nasului și gâtului se face de către un medic specialist fiind este esențială pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor legate de aceste regiuni, și poate include mai multe proceduri și tehnici:

 • Istoric medical: Înainte de a efectua examenul fizic, medicul ORL va discuta cu pacientul despre simptomele pe care le experimentează, istoricul medical, inclusiv afecțiuni preexistente, tratamente anterioare și orice alte informații relevante care pot influența diagnosticul și planul de tratament.
 • Examinarea externă: Medicul examinează aspectul exterior al urechilor, nasului și gâtului pentru a observa orice semne evidente de inflamație, tumefiere sau leziuni.
 • Examinarea urechii: Acesta include folosirea unui instrument numit otoscop pentru a examina interiorul urechii. Medicul va inspecta canalul auditiv extern și timpanul pentru a detecta semne de infecție, inflamație, acumulare de cerumen sau alte probleme.
 • Examinarea nasului: Medicul poate folosi un endoscop nazal flexibil pentru a examina interiorul nasului și sinusurilor. Acest lucru ajută la detectarea obstrucțiilor nazale, inflamației, polipilor sau altor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare.
 • Examinarea gâtului și laringelui: Medicul poate efectua o examinare manuală a gâtului pentru a detecta umflături, glande limfatice mărite sau alte anomalii. Va va apăsa cu o spatula pentru a examina arcadele dentare, limba, amigdalele, faringele. De asemenea, poate folosi un laringoscop pentru a examina interiorul gâtului și laringelui pentru a evalua starea corzilor vocale și a căilor respiratorii superioare.
 • Audiometrie: În unele cazuri, medicul poate recomanda și efectuarea unui test de audiometrie pentru a evalua auzul pacientului.

Examenul clinic ORL este nedureros și nu necesită pregătiri speciale din partea pacientului. Este important să comunicați cu medicul orice simptome sau preocupări aveți în timpul examinului pentru a asigura o evaluare precisă și un plan de tratament adecvat.

Examinările ulterioare, în cazul în care medicul decide, pot fi diverse și caracteristice pentru fiecare organ în parte (examinare imagistica - radiografie/CT/RMN, examinare bacteriologică/fungică, teste alergice, biopsie, teste de echilibru etc).

Consultul ORL este necesar într-o varietate de situații și afecțiuni legate de urechi, nas și gât. Iată câteva dintre situațiile în care este recomandat să consultați un medic specialist ORL:

 1. Probleme auditive: Dacă experimentați pierdere auditivă, tinitus (zgomote în urechi), senzație de plenitudine în urechi sau alte simptome legate de auz, este recomandat să consultați un medic ORL pentru evaluare și investigații.
 2. Infecții ale urechii: Durerile de ureche, secreții din ureche, scăderea auzului sau alte simptome care pot indica o infecție a urechii necesită consultarea unui medic ORL pentru diagnostic și tratament adecvat.
 3. Afecțiuni ale sinusurilor: Sinuzita (inflamația sinusurilor) este o afecțiune comună care poate necesita tratament medical adecvat. Dacă experimentați simptome precum durere facială, congestie nazală sau secreții nazale abundente, este recomandat să consultați un specialist ORL.
 4. Probleme de respirație nazală: Deviația septului nazal, rinita alergică, polipii nazali sau alte probleme structurale ale nasului pot afecta respirația nazală și pot necesita evaluare și tratament de către un medic ORL.
 5. Afecțiuni ale gâtului și laringelui: Durerea în gât persistentă, umflarea ganglionilor limfatici, schimbări în voce sau alte probleme legate de gât și laringe ar trebui să fie evaluate de către un specialist ORL.
 6. Tulburări de echilibru: Dacă experimentați vertij (senzație de mișcare sau rotație a obiectelor), amețeli frecvente sau alte simptome de tulburări de echilibru, este recomandat să consultați un medic ORL pentru evaluare și gestionare adecvată.
 7. Prezența unor corpi străini în urechi, nas sau gât: Dacă ați inhalat sau ați introdus accidental un corp străin în ureche, nas sau gât, este important să consultați imediat un specialist ORL pentru îndepărtare.

În general, dacă există o preocupare sau un simptom legat de urechi, nas sau gât, este indicat să consultați un medic specialist ORL pentru evaluare și tratament adecvat. Este întotdeauna mai bine să obțineți o opinie medicală specializată în timp util pentru a preveni complicațiile.

Indiferent dacă aveți probleme auditive, infecții ale urechii sau sinusurilor, dificultăți de respirație nazală sau alte afecțiuni din zona ORL, echipa Fortius Medical vă stă la dispoziție pentru a vă oferi evaluări precise și tratamente personalizate. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație, colegele noastre din Call Center vă stau la dispoziție telefonic și online pentru orice întrebare.