Rezervari si programari

Endoscopia

Endoscopia

Prin endoscopie digestivă se înţelege examinarea tubului digestiv cu un sistem video, prin care se explorează esofagul, stomacul şi duodenul.

Endoscopia digestivă superioară este procedura medicală ce îi permite medicului gastroenterolog  să examineze esofagul, stomacul şi duodenul, prin intermediul unui tub subţire şi flexibil prevăzut în capăt cu un aparat optic care se numeşte endoscop. În timpul examenului medical, imaginile surprinse de aparatul optic sunt transmise în timp real pe ecranul unui monitor.

Prin intermediul endoscopiei se pot depista afecţiunile de la nivelul tractului digestiv superior şi se pot preleva ţesuturi pentru biopsie, în cazul în care medicul gastroenterolog observă pe traseul endoscopiei formaţiuni care trebuiesc investigate.

 

1. Discutaţi despre afecţiunile sau problemele medicale preexistente

Asiguraţi-vă că spuneţi medicului gastroenterolog dacă sunteţi gravidă sau aveţi orice altă afecţiune care ar putea interfera, cum ar fi boli de inimă sau cancer. Aceste informaţii ajută medicul pentru a hotărî dacă trebuie să ia măsuri de precauţie suplimentare pentru a efectua procedura în condiţii sigure.

2. Menţionaţi dacă luaţi medicamente şi dacă v-aţi confruntat cu alergii

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră despre orice alergie pe care o aveţi şi despre orice medicamente care v-au fost prescrise şi pe care le luaţi în mod curent. Medicul vă poate spune să modificaţi temporar doza de tratament sau chiar să întrerupeţi administrarea anumitor medicamente înainte de endoscopie. Unele medicamente pot creşte riscul de sângerare în timpul procedurii. Aceste medicamente includ:

- Anti inflamatoare

- Heparină

- Aspirină (acid acetilsalicilic)

- Tratementele anticoagulante

- Medicamente care provoacă somnolenţă pot interfera eventualele sedative pe care procedura le-ar putea folosi

- Medicamentele anti-anxietate şi multe antidepresive intruct pot afecta răspunsul la sedative

- Dacă luaţi insulina sau alte medicamente pentru controlul diabetului, este important să faceţi un plan împreună cu medicul dumneavoastră, astfel încât zahărul din sânge să nu devină prea scăzut în timpul procedurii

- Nu efectuaţi nicio modificare a dozei zilnice decât dacă medicul dumneavoastră va spune să faceţi acest lucru.

3. Informaţi-vă asupra riscurilor procedurii

Asiguraţi-vă că înţelegeţi riscurile procedurii şi complicaţiile care ar putea apărea în urma discuţiei cu medicul gastroenterolog.

4. Veniţi însoţit pentru efectuarea procedurii

Veţi primi probabil un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxaţi în timpul endoscopiei. Nu trebuie să conduceţi maşina după procedură deoarece aceste medicamente vă vor afecta capacitatea de a şofa.

5. Nu mâncaţi şi nu beţi

Nu ar trebui să mâncaţi sau să beţi nimic după miezul nopţii, cu o noapte înainte de procedură. Această interdicţie include şi gumă de mestecat sau bomboanele mentolate. Cu toate acestea, dacă procedura se efectuează după-amiază,  puteţi bea lichide limpezi după miezul nopţii, cu până la şase ore înainte de endoscopie. Lichidele limpezi includ:

- Apă plată sau minerală

- Cafea fără zahăr şi fără lapte

- Suc de mere

- Supă clară

- Compot – doar zeamă

Ar trebui să evitaţi să beţi ceva roşu său portocaliu.
 
6. Haine confortabile

Deşi vi se poate da un medicament pentru a vă ajuta să vă relaxaţi, o endoscopie poate provoca în continuare un anumit disconfort. Asiguraţi-vă că purtaţi haine confortabile şi evitaţi să purtaţi bijuterii. Vi se va cere să scoateţi ochelarii sau protezele înainte de procedură.

Durata endoscopiei digestive superioare este de 3 – 20 minute, se poate face fără probleme în ambulatoriu (nu este nevoie de internare), pacientul putând pleca acasă imediat după endocopie dacă nu se face anestezie. Durata endoscopiei digestive superioare este mai mare atunci când este nevoie de biopsie, oprirea unei sângerări, extragerea de polipi, etc.

Teama principală a pacienţilor este care fac endoscopie digestivă este ca endoscopia digestivă poate fi dureroasă.

La endoscopia digestivă superioară durerea nu există, iar senzaţia de greaţă durează câteva secunde, în timpul introducerii endoscopului – aceasta este perioadă mai neplăcută. Practic teama de endoscopie ţine mult mai mult de poveştile auzite de pacienţi decât de manevră în sine. După endoscopie peste 90% dintre pacienţi afirmă că se aşteptau că neplăcerile să fie mult mai mari decât în realitate.

Majoritatea endoscopiilor sunt proceduri executate în ambulatoriu. Înseamnă că puteţi merge acasă în aceeaşi zi.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează o tumoare canceroasă, se va efectua o biopsie în timpul endoscopiei. Medicul va discuta rezultatele cu dumneavoastră imediat după ce le-a primit din laborator.