Rezervari si programari

Cistită acută

Cistită acută

Cistita acută este o inflamație bruscă a vezicii urinare. De cele mai multe ori este cauzată de o infecţie bacteriană. Această infecție este frecvent menționată ca o infecție a tractului urinar. Produsele de igienă iritante, o complicație a anumitor boli sau o reacție la anumite medicamente pot provoca, de asemenea, cistită acută.

 

Simptomele cistitei acute apar brusc și pot fi foarte inconfortabile. Cele mai frecvente simptome includ:

  • O urgență frecventă și puternică de a urina chiar și după ce vă goliți vezica urinară
  • O senzație de arsură la urinare
  • Urină puternic mirositoare
  • O senzație de presiune, crampe în abdomen sau în spate
  • Frisoane
  • Prezența sângelui în urină

Cea mai frecventă cauză a cistitei acute este o infecție a vezicii urinare cauzată de bacteria Escherichia coli. Bacteriile intră în uretră și apoi călătoresc în vezică. Odată ajunse în vezică, bacteriile se lipesc de peretele vezicii și se înmulțesc. Se produce inflamarea țesutului care învelește vezica urinară în interior. Infecția se poate răspândi și în rinichi.
Deși infecțiile sunt cele mai frecvente cauze ale cistitei acute, alți factori pot provoca inflamarea vezicii urinare și a tractului urinar inferior. Acestea includ:

  • Anumite medicamente, în special medicamentele pentru chimioterapie, ciclofosfamida și ifosfamida
  • Tratamentul cu radiații în zona pelviană
  • Sensibilități la anumite produse, cum ar fi spray-uri de igienă feminină sau loțiuni
  • Complicațiile altor afecțiuni, inclusiv diabetul, pietrele la rinichi sau o prostată mărită

Medicul vă va întreba despre simptomele și istoricul medical. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră când au apărut simptomele. De asemenea, informați-vă medicul despre orice medicamente pe care le luați sau dacă sunteți gravidă.
Medicul dumneavoastră poate recomanda anumite teste, inclusiv:

Analiza urinei: dacă medicul suspectează o infecție, probabil că va cere un eșantion de urină pentru a testa bacteriile sau celulele prezente în urină.

Cistoscopie: medicul va introduce un tub subțire cu o lumină și o cameră numită cistoscop în vezica urinară, prin uretra, pentru a se uita la tractul urinar după semne de inflamație

Imagistică: acest tip de test nu este, de obicei, necesar, dar dacă medicul nu îşi poate da seama ce cauzează simptomele, imagistica ar putea fi utilă. Testele imagistice, cum ar fi radiografia sau ultrasunetele (ecografie), pot ajuta să diagnosticăm dacă există o tumoare sau o anomalie structurală care provoacă inflamația.

Tratamentul implică antibiotice. Simptomele vor dispărea probabil într-o zi sau două, dar ar trebui să continuați să luați antibioticele pentru cât timp a prescris medicul dumneavoastră. Este important să vă asigurați că infecția a dispărut complet.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, un analgezic, în primele două zile, pentru a vă reduce disconfortul.

Cele mai multe cazuri de cistită acută dispar fără complicații, dacă sunt tratate.
O infecție la rinichi este rară, dar poate fi periculoasă dacă nu este tratată corect. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu o afecțiune renală existentă prezintă un risc mai mare pentru acest tip de complicație.