Rezervari si programari

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată

Unii bărbați nu dezvoltă simptome de cancer de prostată până când cancerul nu a ajuns într-o etapă avansată. De aceea, testele de screening sunt foarte importante. Discutați cu medicul despre riscul dumneavoastră și cât de des trebuie să fiți supuși unui screening.
Există multe opțiuni de tratament, iar cercetătorii continuă să caute tratamente suplimentare.
Prostata este o glandă mică, de mărimea unei nuci, care se află chiar sub vezica urinară a bărbatului. Ca și alte tipuri de cancer, cancerul de prostată debutează atunci când celulele din prostată încep să crească și se divid mai repede decât celulele normale. Când alte celule îşi termină durata de viață, ele mor. Celulele canceroase continuă să trăiască și să se reproducă. Pe măsură ce aceste celule anormale se acumulează, se dezvoltă o tumoră. Această tumoră se poate răspândi în cele din urmă (metastaze) în alte țesuturi, organe, ganglioni limfatici.
Cancerul de prostată este al doilea cancer cel mai frecvent în Europa și cea de-a doua cauză principală de decese prin cancer în rândul bărbaților, fiind diagnosticați cu cancer de prostată în timpul vieții.

 
 • Probleme de urinare
 • Frecvența crescută de urinare
 • Forță redusă la urinare
 • Sânge în urină și materialul seminal
 • Umflarea picioarelor
 • Disconfort în zona pelviană sau rectală
 • Durere la ejaculare
 • Disfuncții erectile sau alte disfuncții sexuale

La unii bărbați, cancerul de prostată se poate dezvolta cu luni sau chiar ani înainte de a începe să prezinte simptome. De aceea, prevenţia cancerului este extrem de importantă şi analizele imagistice anuale, obligatorii după 50 de ani.

Pentru screening se dozează PSA (antigenului specific prostatic) în sânge. PSA este o proteină produsă de glanda prostatică. Nivelurile PSA pot fi măsurate printr-un test de sânge simplu. Când glanda prostatică este afectată de cancer, infecție, inflamație sau mărire, aceasta eliberează niveluri mai mari decât cele normale ale PSA.
Ca parte a unui control de rutină, medicul va efectua un examen digital rectal asupra bărbaților în vârstă de peste 50 de ani, sau mai devreme, la cei cu factori de risc pentru cancer. O analiză pe bază de ultrasunete (ecografie) poate fi necesară pentru a verifica prezența unei tumori. În cazul în care aceste teste inițiale sunt îngrijorătoare, poate fi justificată biopsia. Aceasta este o procedură care utilizează un ac pentru a preleva un fragment de ţesut prostatic pentru că medicii să-l analizeze sub microscop.

Vârsta: cancerul de prostată este cel mai frecvent la bărbații cu vârsta peste 65 de ani, dar probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată crește după vârsta de 50 de ani.
Antecedente familiale: Bărbaţii cu antecedente familiale de cancer de prostată au un risc crescut de apariţie a cancerului. Cu cât relația este mai apropiată, cu atât sunt mai mari șansele de dezvoltare a bolii.
Obezitatea: bărbații supraponderali și obezi sunt mai predispuși la cancer de prostată decât bărbații cu o greutate normală şi un stil de viaţă mai sănătos.

 • Opţiunea radicală - prostatectomie, care este îndepărtarea glandei prostatice
 • Radioterapie, care utilizează radiații de înaltă energie care pot micşora și ucide celulele canceroase
 • Chimioterapie, un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase
 • Terapia hormonală, care oprește organismul de la producerea testosteronului
 • Brahiterapia, o procedură în care semințele radioactive sunt plasate în sau în apropierea tumorii pentru a o micşora și a o omorî
 • Criochirurgia, unde țesutul este înghețat pentru a ucide celulele canceroase
 • Terapia cu ultrasunete, care încălzeşte ţesutul prostatic pentru a ucide celulele canceroase

 

Cu cât este identificat cancerul de prostată mai devreme, cu atât mai bine. Cancerul de prostată în stadiu incipient poate fi adesea tratat în timp ce cancerul de prostată în stadiu avansat devine mai dificil de abordat. În plus, tratamentele care sunt de obicei cele mai eficiente pentru cancerul de prostată în stadiu avansat tind să aibă şi cele mai multe efecte secundare. Acestea includ incontinența urinară și disfuncția erectilă.
Pe baza riscului individual pentru boală, stilul tău de viață și vârsta ta, tu și medicul tău puteți decide cât de des trebuie să fii testat și la ce vârstă să începi investigaţiile. Specialiştii Centrului Medical Fortius te aştepta pentru a te consilia.