Rezervari si programari
Fisuri anale

Sangerarea anala: cauze si tratament

Postat de FORTIUS la 07 Mai 2019 (Fisuri anale)
Sangerarea anala: cauze si tratament

Sangerarea anala, cunoscuta si ca sangerare rectala, reprezinta prezenta unei probleme medicale la nivelul tractului gastro-intestinal. Aceasta poate aparea in orice loc al tractului gastro-intestinal si poate fi cauzata de diferite afectiuni, dintre care unele foarte grave.

Sangerarea anala este un semnal de alarma care trebuie sa te trimita de urgenta la medic. In spatele sangerarilor anale se pot ascunde boli foarte grave, care duc in cele din urma la deces.

Desi sangerarea rectala este frecventa in randul populatiei, doar aproximativ o treime dintre cei afectati merg la medic pentru tratament inca de la primele simptome. Cei mai multi ajung la medic cand situatia se agraveaza.

Simptomele se dezvolta de obicei rapid, iar cele mai multe cauze sunt tratabile si nu sunt grave. Exista insa si cazuri in care sangerarea rectala poate fi un simptom al unei boli grave, cum ar fi cancerul colorectal. Prin urmare, orice sangerare rectala trebuie sa te trimita de urgenta la medic.

 

Cauzele sangerarilor anale

Cauzele sangerarilor anale pot fi multiple. De la unele comune, usor de tratat, pana la cauze grave precum cancerul. Iata care sunt cele mai comune cauze ale sangerarilor anale:

 

Simptomele care insotesc sangerarile anale

Simptomele pot varia, in functie de cauza aparitiei sangerarilor. Primul si cel mai clar simptom este prezenta sangelui in scaun. Persoanele care au acest simptom, mai pot avea unul sau mai multe dintre simptomele urmatoare:

 

Tratarea sangerarilor anale

Pentru tratarea sangerarilor anale trebuie descoperita mai intai cauza. Medicul va efectua o colonoscopie pentru a determina cauza sangerarii, va cere efectuarea unor analize de sange si testarea unor probe de fecale.

In unele cazuri sunt necesare teste mai ample precum un examen de ansamblu al intestinului sau o scanare CT.

Odata depistata cauza sangerarilor anale, medicul va aplica un tratament adecvat. Acesta difera de la o persoana la alta in functie de diagnostic, de gravitatea diagnosticului, precum si de istoricul medical al pacientului.

 

Tratarea afectiunilor usoare poate fi facuta acasa urmand instructiunile explicite ale medicului

In cazuri grave, precum ulcere sau tumori, este necesara spitalizarea pacientului pentru tratament. De cele mai multe ori, in aceste cazuri se apeleaza la interventii chirurgicale pentru indepartarea cauzelor care duc la aparitia sangerarilor si apoi, la tratamente care sa previna reaparitia sangerarilor.

Indiferent de situatie, daca sangerarile revin dupa tratament sau tratamentul nu se dovedeste a fi eficient, pacientul trebuie sa apeleze de urgenta la medic. Monitorizarea pacientului pana la trecerea oricarui pericol este foarte importanta in cazul in care persoana respectiva nu raspunde la tratament sau sangerarile reapar dupa terminarea tratamentului.