Rezervari si programari
Recuperare medicala

Recuperarea medicala dupa operatia de protezare a soldului

Postat de FORTIUS la 28 Ianuarie 2019 (Recuperare medicala)
Recuperarea medicala dupa operatia de protezare a soldului

Recuperarea dupa operatia de protezare a soldului nu este una usoara. Pacientii au nevoie de timp si de multa munca pentru a reveni la stilul de viata de dinainte de operatie.

 

Ce presupune operatia de protezare a soldului

Operatia de protezare a soldului este o interventie chirurgicala majora ce presupune inlocuirea articulatiei coxo-femurale cu o proteza metalica, atunci cand tratamentul medicamentos si fizioterapia nu mai au efect.

Interventia de protezare a soldului este recomandata cu precadere pacientilor care sufera de: coxartroza, necroza avasculara a capului femural, artrita reumatoida, traumatisme ale soldului in antecedente sau displazie de sold.

Operatia se efectueaza in special in cazul pacientilor in varsta, insa aceasta poate fi necesara si in cazul pacientilor tineri care sufera de necroza capului femural. De asemenea, persoanele care sufera de poliartrita reumatoida pot avea nevoie de protezarea soldului de la varste fragede de 25-30 de ani.

 

Recuperarea dupa operatia de protezare a soldului

Imediat dupa operatie, se administreaza tratament medicamentos cu anticoagulante, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. De asemenea, se administreaza medicamente pentru reducerea durerii postoperatorii. Pacientii trebuie sa inceapa sa faca miscare cat mai repede posibil, dupa operatie. Medicii recomanda ca pacientii sa se dea jos din pat a doua zi, si sa se miste usor, cu ajutorul unui cadru. Treptat, pe masura ce pacientul isi revine se va face trecerea la carje.

Recuperarea medicala postoperatorie este una de durata, iar exercitiile trebuie efectuate sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut, deoarece este foarte important ca exercitiile sa fie efectuate corect, iar postura corpului sa fie de asemenea, una corecta. Recuperarea poate dura de la cateva luni, dupa operatie, pana la un an.

Iata care sunt etapele pe care pacientii trebuie sa le urmeze:

In prima luna se recomanda mersul pe jos, timp de 5 minute, in fiecare ora. De asemenea, pacientii trebuie sa mearga pe bicicleta medicinala timp de 5-10 minute pe zi, sa efectueze ridicari usoare ale piciorului si contractii active ale muschilor cvadriceps si fesieri.

In cea de-a doua luna de la interventie, exercitiilor de mai sus li se adauga: exercitii de mers fara ajutorul carjelor, cresterea lungimii pasului, efectuarea de pasi laterali si ridicarea de pe scaun fara ajutor.

Incepand cu cea de-a treia luna se va creste viteza de mers, se vor efectua pasi laterali cu rezistenta, ridicarea piciorului cu rezistenta si exercitii de intretinere a hemicorpului superior.

Incepand cu cea de-a patra luna mersul trebuie sa fie sustinut si se pot face exercitii de aerobic. De asemenea, incepand din aceasta luna pacientilor li se recomanda aparatele de greutati pentru hemicorpul inferior.

Dupa cea de-a patra luna de recuperare, pe masura ce pacientii isi revin, exercitiile pot fi crescute ca intensitate, insa numai sub supravegherea kinetoterapeutului.

 

ATENTIE!

In primele doua luni de la operatie, sau pana in momentul in care pacientul renunta definitiv la carje, sofatul este complet interzis.