Rezervari si programari
Recuperare medicala

Recuperarea medicală după operarea herniei de disc

Postat de FORTIUS la 31 Iulie 2019 (Recuperare medicala)
Recuperarea medicală după operarea herniei de disc

Hernia de disc este o afecțiune frecventă în rândul populației. În anumite cazuri, când tratamentul medicamentos al acesteia nu dă rezultate, este necesară intervenția chirurgicală.

Ca după orice operație, recuperarea de după este foarte importantă pentru pacient. În cazul herniei de disc, recuperarea este amplă și de durată. Pacientul trebuie să-și schimbe complet stilul de viață. Iată în ce constă recuperarea medicală după operația de hernie de disc.

Recuperarea medicală după operația de hernie de disc

Kinetoterapia, sau gimnastica medicală, este o parte crucială pentru recuperarea pacientului. Programul pe care pacientul trebuie să-l urmeze este creat de kinetoterapeut și diferă de la un caz la altul în funcție de istoricul medical, gravitatea afecțiunii de care suferă fiecare individ, starea de sănătate, greutatea pacientului, vârstă, etc.

În cele mai multe cazuri programul de recuperare include ședințe de kinetoterapie, de hidrokinetoterapie, proceduri de fizioterapie (electrostimulare) și masaj. Scopul acestora este de a tonifia treptat, sub îndrumarea specialistului, musculatura spatelui, de a stabiliza coloana vertebrală și de a crește rezistența organismului.

Tratamentul de recuperare include trei etape: tratamentul post-operator imediat, tratamentul în perioada de până la patru săptămâni de la operație și tratamentul recuperator de până la 6-12 luni de la operație.

Este foarte important ca pe toată durata recuperării pacienții să respecte programul de odihnă și repaos în pozițiile indicare de medic, pentru a evita apariția durerilor și/sau intensificarea acestora.

Tratament balnear

În unele cazuri, medicii pot recomanda tratamentul balnear, ca parte a recuperării după operația de hernie de disc. Acest tratament are rolul de a încetini procesul degenerativ, de a fluidiza circulația sangvină și de a menține mobilitatea articulară. Se recomandă în special tratamentele cu ape termale algo-minerale, sărate concentrate, sulfuroase sărate și ape sulfuroase termale.

Schimbarea stilului de viață

Pe lângă gimnastica de recuperare pacienții trebuie să-și schimbe complet stilul de viață, pentru a ajuta organismul să-și revină cât mai rapid și, totodată să se prevină apariția durerilor în zona spatelui.

În cazul pacienților supraponderali se recomandă un regim alimentar adecvat, care să-i ajute să revină la o greutate normală. De cele mai multe ori aceste recomandări vin înainte de a se apela la intervenția chirurgicală, în momentul în care pacientul se prezintă pentru prima oară la medic cu dureri de spate.

În tot acest timp pacienții trebuie să nu facă efort și să evite pozițiile incorecte de spate. Scaunele cu spătar jos trebuie, de asemenea, evitate deoarece acestea cresc presiunea asupra spatelui. Se recomandă scaunele ergonomice cu spătar înalt care să nu solicite spatele și să ofere corpului o poziție normală.

De asemenea, este interzisă ridicarea oricăror greutăți în primele luni de la operație. Chiar și purtarea unui rucsac este interzisă.